NaslovnicaVijestiBošković: Priznanje UCG posljedica fokusiranosti na rad

Iz iste kategorije

Bošković: Priznanje UCG posljedica fokusiranosti na rad

Izložba International Biennial Print Exhibit 2020. R.O.C.,  održana u Nacionalnom muzeju Tajvana, postoji još od 1983. godine.

Bošković kaže da duga tradicija podrazumijeva iskustvo i ozbiljnost u samom pristupu organizaciji izložbe.

“Od konkursa do otvaranja izložbe pripreme su trajale 10 mjeseci. Pristigli su radovi od 1.220 umjetnika iz cijelog svijeta koji su dostavili svoje grafičke originale, dok su selektori radili tri mjeseca na izboru grafičkih djela od kojih je odabrano 166 finalista iz 80 država.

Izložba je trajala od jula do septembra 2020. godine. Zadovoljstvo mi je da sam bila dio izložbe International Biennial Print Exhibit   2020 R.O.C. sa radom “02.20.2020”, rađenim u tehnici linogravure i to sa prvom odštampanom grafikom u novoformiranom ateljeu, ujedno i prvom, koji sam dobila na korišćenje”, kazala je Bopković.

Misija događaja je, objašnjava ona,  promocija međunarodne kulturne razmjene umjetničkih vrijednosti Istoka i Zapada.  Sudar kreativnih koncepata štampe zajedno sa razvojem kreativnih tehnika i pojavom digitalizacije doveo je do promjene tradicionalnog sadržaja štampanja i metoda izražavanja.

Bošković je izlalagala i na jednoj od najstarijih smotri u Crnoj Gori – Crnogorski Salon 13. novembar, po pozivu selektora Petra Ćukovića, autora izložbe, a pod nazivom Salona “Noć u Crnoj Gori i druge priče”.

“Tema je bila svojevrstan dijalog sa Lubardinom slikom “Noć u Crnoj Gori”, kako je autor izložbe istakao, kao i lično iskustvo i osjećanja samih umjetnika kao odgovor na temu. Ova izložba je u meni probudila izuzetno jaka osjećanja kako prema Lubardinom djelu, tako i u samom doživljaju teme “Noć u Crnoj Gori i druge priče”.

Na izložbi sam se predstavila instalacijom pod nazivom “Stvarno i moguće”. Salon je bio međunarodnog karaktera i ugostio je par svjetski poznatih umjetnika: Olega Kulika i Sergeja Bratkova, kao i naše uvažene crnogorske umjetnike”, podsjetila je Bošković.

Takođe, njen rad uvršten je u selekciju IV Međunarodnog bijenala grafike u Čačku, u konkurenciji učesnika iz 33 države. Još jedna je izložba na kojoj je Bošković predstavila svoj rad je “From Black to White”, internacionalni umjetnički projekat Crne Gore i Litvanije.

Kada je riječ o planovima za narednu godinu, ona se nada da će se prije svega razriješiti kriza izazvana pandemijom, čime bi se zasigurno olakšala mogućnost djelovanja stvaraoca i otvorile brojne izlagačke mogućnosti, koje su se u tekućoj godini, posebno u drugoj polovini ove godine organizovale onlajn.

“U svakom slučaju i taj vid izlaganja jeste način održavanja društva u jednoj pozitivnoj atmosferi, što smatram da je obaveza i dug svih nas, kako ljudi iz umjetničke sfere, tako i naučne. Tekuća godina, sudeći po rezultatima UCG-a, upravo je potvrdila prepoznavanje ovog trenutka, čime je najkrizniji period iskorišćen na najbolji mogući način”, navodi Bošković.

Za sljedeću godinu planira da sa kolegama sa Modula Grafika radi na povratku studijskog progama Grafika, za šta očekuju i podršku i ostalih kolega sa FLU, utoliko prije što su studenti Grafike do sada ostvarivali značajne rezultate na internacionalnom i nacionalnom nivou i doprinosili ugledu FLU-a.

“Obnovljeni SP Grafika će imati za cilj da u svom kurikulumu podrži osavremenjavanje ovog studijskog programa.  Imamo u planu da osvježimo projekte na kojem su radile starije kolege, koji već decenijama čekaju na realizaciju, a odnose se na značajan istorijski podatak u crnogorskoj kulturi koji je skretao pažnju mnogim istraživačima evropskog formata.

Lično ću se i daje truditi da budem učesnik na relevantim izložbama kako na internacionalnom, tako i nacionalnom nivou, što će biti imperativ za mene”, kaže Bošković.

Za Priznanje UCG kaže da je jedna vrsta satisfakcije nakon uloženog truda. “Ona je posljedica fokusiranosti na rad, iako nagrada nikada nije cilj za stvaraoca”.

“Relevantni rezultati koji su ostvareni na međunarodnom nivou iz različitih oblasti svakako predstavljaju napredak kako za Univerzitet Crne Gore, tako i za cijelo društvo Crne Gore.

Moram priznati da koliko je mene lično obradovala Priznanje, toliko sam bila ponosna na sve rezultate kolega sa Univerziteta. Pravo je zadovoljstvo vidjeti da se atmosfera mijenja i da poslednje godine svjedočimo velikom napretku Univerziteta Crne Gore na skali pozicioniranosti svjetskih univerziteta, što je sigurno i najbolji podsticaj za sve naučne i umjetničke poslenike ove visokoobrazovne institucije“, zaključuje Bošković.

Nedavno objavljeno