spot_img

Botoksom protiv pojačanog znojenja

Hiperhidroza je prisutna kod približno 3% svjetske populacije i predstavlja značajan psihološki i socijalni problem

spot_img

Neugodan osjećaj i tragovi na odjeći mnogima stvaraju nesigurnost i dodatnu nervozu te znojenje postaje još intenzivnije, što negativno utiče na raspoloženje i društvenu interakciju. Najobičnije znojenje usljed visoke temperature je sasvim normalno, jer tijelo pokušava da se prilagodi temperaturi vazduha. Protiv normalne količine znoja možete se boriti svakodnevnom ličnom higijenom i korištenjem dezodoransa koji će regulisati proces znojenja.

UZROCI HIPERHIDROZE

Mada na pojačano znojenje mogu da utiče i neke bolesti, uglavnom se javlja i kod zdravih osoba, a mnogo je onih koji imaju taj problem tokom cijele godine. Te osobe pate od pretjeranog znojenja ili hiperhidroze, čiji uzrok ponekad nije uvijek jednostavno pronaći, a neki od uzroka mogu biti pojačan rad štitne žlijezde (hipertireoza), određene hormonske terapije, neke psihičke bolesti, gojaznost i menopauza. Hiperhidroza je prekomjerno, nekontrolisano znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termoregulacije tijela. Osobe s hiperhidrozom znoje se neovisno o temperaturi zraka, u trenucima kada ne bi trebali, dok npr. potpuno mirno sjede u hladnoj prostoriji, a znoj im bukvalno kaplje s dlanova. U teškim slučajevima hiperhidroze postoji rizik od iritacije, upale ili čak infekcije i tada se potrebno obratiti specijalistima koji će preporučiti najprihvatljiviji način liječenja. Najpoznatije su terapije botoksom i simpatektomija.

TERAPIJA BOTOKSOM

-

Botoks blokira živce odgovorne za aktiviranje znojnih žlijezda i sprečava prekomjerno znojenje, i to samo na dijelu tijela u koji je ubrizgan te je u potpunosti siguran za primjenu. Botoks može da se koristi za liječenje mnogih dijelova tijela sklonih prekomjernom znojenju kao što su ruke, stopala, leđa, prsa i područje ispod grudi, prepone, glava, lice. Postupak je jednostavan, obično traje do 30 minuta. Najprije se na željeno područje nanese lokalni anestetik u vidu kreme te se vrlo sitnom iglom vrši ubrizgavanje botoksa. Nakon postupka moguća je osjetljivost područja, pojava modrica ili otečenosti. Rezultati su primjetni obično poslije četiri-pet dana, a puni efekat tretmana poslije 15 dana. Efekat sprečavanja znojenja botoksom traje od 6 do 12 mjeseci. Tretman botoksom je veoma specifičan i izuzetno je važno da izaberete stručnog i iskusnog ljekara, kako bi liječenje bilo sigurno i efikasno.

Simpatektomija je definitivno odstranjivanje znojnih žlijezdi hirurškim putem. Izvodi se u bolnici pod lokalnom anestezijom i traje oko jedan sat. Idealno je rješenje kod problema sa pretjeranim znojenjem lica i za osobe kojima tretman botoksom nije donio zadovoljavajući rezultat.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO