Branimir Vlahović: Konzilijum – lider u dijagnostikovanju u Crnoj Gori

“Naša vizija je da se pacijentima na jednom mjestu omogući širok spektar specijalističkih pregleda, baziran na kompletnoj radiološkoj dijagnostici koju podržava tehnologija posljednje generacije”, kaže medicinski direktor Poliklinike Konzilijum

Razgovarala Marina Strugar
Foto Privatna arhiva

Poliklinika Konzilijum pruža pacijentima kompletnu uslugu, koja uključuje savremenu dijagnostiku i širok spektar specijalističkih pregleda na jednom mjestu, o čemu govori i njihov moto – Konzilijum je tim u službi vašeg zdravlja.
“Naša vizija je da se pacijentima na jednom mjestu omogući širok spektar specijalističkih pregleda, baziran na kompletnoj radiološkoj dijagnostici koju podržava tehnologija posljednje generacije, što do sada, u tom obimu, nije bilo dostupno ni u jednoj privatnoj klinici u Crnoj Gori”, kaže na početku razgovora medicinski direktor Poliklinike Konzilijum, mr. sci. med. Branimir Vlahović, specijalista neuroradiolog.

Koje specijalističke ambulante postoje u okviru Konzilijuma?
– U ovom trenutku u okviru Poliklinike Konzilijum postoje radiološka, opšta internistička, kardiološka, neurološka, neurohirurška, psihijatrijska i psihološka ambulanta. U okviru radiologije, dostupna je interventna nevaskularna radiologija pod kontrolom ultrazvuka. U toku maja počeće sa radom gastroenterološka i endokrinološka ambulanta, kao i vaskularna hirurgija. U maju će na Poliklinici biti dostupni pregledi kod jednog od najpoznatijih vaskularnih hirurga u Evropi. Posebno ističemo da smo, pored domaćih, uspjeli da angažujemo i eminentne stručnjake i profesore iz regiona za oblasti neurohirurgije, vaskularne hirurgije i gastroenterologije, kako bi našim pacijentima pružili najkvalitetniju uslugu.
Posebno ste ponosni na radiološku dijagnostiku. Tim vrhunskih radiologa iz zemlje i inostranstva koji predvodite obavlja širok dijapazon radioloških pregleda. Sa kakvim izazovima se susrećete u radu?
– Polazeći od mojeg trodecenijskog iskustva u radu u Kliničkom centru Crne Gore i gotovo deceniju u rukovođenju Centrom za radiologiju, kao i na edukacijama u radiološkim centrima u SAD-u, Švajcarskoj, VMA i KC Srbije, nastojaću da implementiram stečeno znanje u saradnji sa kolegama koje dijele viziju tima Poliklinike Konzilijum. U tom pravcu, nastojaću da obezbijedim primjenu novih procedura koje do sada nisu bile zastupljene u crnogorskom privatnom zdravstvu, a pojedine ni u Kliničkom centru. Riječ je o pregledu magnetnom rezonancom za oblast srca, spektroskopije mozga, potom ultrazvučni pregledi sa kontrastnim sredstvom, naročito uroloških organa i jetre.
Pacijentima je dostupno snimanje na najsavremenijoj opremi, koja Konzilijum izdvaja kao lidera u dijagnostikovanju u Crnoj Gori.
– Posjedujemo najsavremenije aparate za magnetnu rezonancu, kompjuterizovanu tomografiju odnosno skener, kao i ultrazvučni aparat. Svi aparati su proizvođača General Electric (GE) i obuhvataju magnetnu rezonanacu jačine 1,5 T, 128 – slajsni skener i najnoviji tip ultrazvučnog aparata Lodgic 9. Magnetna rezonanca je najpreciznija oblast radiološke dijagnostike, koristi magnetno polje i ne koristi jonizujuće zračenje. Sa magnetnom rezonancom ćemo, osim rutinskih procedura kao što su snimanje glave, kičme, abdomena, raditi i specijalne preglede srca, debelog i tankog crijeva, spektroskopiju mozga. Savremeni multislajsni skener koji posjedujemo vrlo je precizan, a ima mogućnost snimanja sa manjom dozom zračenja, po tvz. low dose protokolu, tako da je doza zračenja koju primi pacijent zanemarljivo veća ili ista kao kod klasičnog rendgenskog snimanja. Na našem skeneru ćemo raditi specijalne procedure, a jedna od njih je CT koronarografija, odnosno snimanje krvnih sudova srca, što je dobra metoda da se izbjegne invazivno snimanje kao što je kateterizacija srca. Takođe će se raditi CT angiografije svih krvnih sudova, na primjer donjih ekstremitata, vrata, mozga… Naš aparat posjeduje vrhunske softvere za analizu pomenutih pregleda i daje izvanredno jasnu i preciznu sliku na ekranu. Posebno snimanje tankog i debelog crijeva biće moguće i na skeneru, a ne samo na magnetnoj rezonanci. To je od posebnog značaja za pacijente koje imaju probleme sa klaustrofobijom ili iz bilo kog razloga ne mogu da izdrže pregled na magnetnoj rezonanci, koji značajno duže traje u odnosu na snimanje na skeneru. Ultrazvučni aparat je najnovije generacije i s njim se mogu raditi sve vrste radioloških ultrazvučnih pregleda kao što su snimanje abdomena, štitne žlijezde, dojke, prostate, testisa, mozga kod odojčadi, dječijih kukova, mekih tkiva, dopler krvnih sudova, kao i posebno kardiološki ultrazvučni pregledi. Početkom juna planiramo uvođenje i ultrazvuka sa kontrastnim sredstvom tvz. CEUS, koji se naročito koristi kod male djece za utvrđivanje refluksa i funkcije mokraćovoda. Do nedavno se ta vrsta pregleda izvodila uz rendgensko snimanje koje sadrži zračenje na koje su naročito djeca osjetljiva. Na tome se bazira i prednost ove ultrazvučne tehnike, jer ne koristi jonizujuće zračenje kao rendgen, što je kod djece posebno važno.

U okviru Poliklinike Konzilijum postoje radiološka, opšta internistička, kardiološka, neurološka, neurohirurška, psihijatrijska i psihološka ambulanta

Radiologija je grana medicine koja je najviše napredovala, u kojoj mjeri uspijevate da pratite najsavremenije tokove razvoja i prenesete ih u Konzilijum?
– Svakako da ćemo se truditi da savremenom opremom koju imamo i koju s vremenom moramo nadograđivati pratimo trendove u oblasti radiologije, a osnova za to je izbor kvalitetnog i stručnog radiološkog kadra koji će moći da prati razvoj ove grane medicine. Izbor našeg kadra je kombinacija vrlo iskusnih radiologa i nekoliko mlađih, ali dokazanih i stručnih radiologa. Naš radiološki tim iz Podgorice je potpomognut sa nekoliko vrhunskih radiologa iz regiona, koji će nam biti redovni konsultantni za magnetnu rezonancu i skener. Planiramo kontinuirane obuke našeg kadra, za sve oblasti magnetne rezonace i kompjuterizovane tomografije koje trenutno nisu zastupljene na našem tržištu.
Šta ste postavili kao prioritete u radu i na čemu želite da temeljite prepoznatljivost Konzilijuma?
– Praćenje savremenih dijagnostičkih procedura i tehnologija svih specijalističkih grana koje objedinjuje Poliklinika Konzilijum je na prvom mjestu. Paralelno s tim, naš prioritet je kvalitetan i stručan rad kompletnog medicinskog osoblja, a ljubaznost i posvećenost pacijentu nešto je što ćemo razvijati i na čemu ćemo insistirati, a što pacijentima najviše nedostaje u našem zdravstvu.
U kom smjeru u budućnosti planirate da razvijate polikliniku?
– U predstojećem periodu planiramo otvaranje još nekoliko specijalističkih ambulanti. Takođe, imamo u planu izvođenje inovativnih hirurških procedura na poliklinici, u koje spadaju minimalno invazivna i dnevna hirurgija.
Živimo u uslovima epidemije izazvane korona virusom, koja nas je podsjetila da je zdravlje zaista najvažnije. Koja bi bila Vaša poruka?
– Moja poruka je da svi moramo voditi računa o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u ovim izazovnim vremenima i svojim ličnim primjerima doprinositi kolektivnoj zdravstvenoj zaštiti. U tom pravcu, pozvao bih građane da podrže proces imunizacije i doprinesu i zdravstvenom i ekonomskom prosperitetu naše zemlje. Takođe, sugerisao bih da se više pažnje posveti preventivnim dijagnostičkim pregledima.

Gracija 190, maj 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...