Nedavno objavljeno

Branka Otašević: Da ne osuđujemo, nego da sanjamo i volimo

Poznata glumica ponosna je na dokumentarni film Naša strana ljepšeg dana, sa nestrpljenjem očekuje premijeru Nušićevog Pokojnika, a pauze od posla iskoristiće za uživanje u ljetu sa sinovima

Piše Marina Strugar
Foto Nada Vojinović i Ranko Razić

Za glumicu Branku Otašević ovo je bio veoma intenzivan period na poslovnom planu. Izuzetno je ponosna na dokumentarni film Naša strana ljepšeg dana. Ideja projekta je da se integrisanjem djece sa smetnjama u razvoju, uz kreiranje i promovisanje kratkometražnog filma, utiče na podizanje njihove svijesti o kreativnim i glumačkim kapacitetima i sposobnostima, o mogućnosti integrisanja u društvenu zajednicu na različite načine.
“Zahvaljujući Klari Radonjić i Modesty MK, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Dnevnim centrom Tisa, nastao je ovaj naš film. Klara me pozvala i krenule smo. U tom trenutku u nepoznatom pravcu vodile su nas samo ideja i ljubav. Onda je počelo i svaki susret je bio sve ljepši i snažniji. Dule, Ružica, Filip, Željka, Vasilije, Ahmed, i sva djeca i osoblje… Upijali su sve, svaku moj riječ. Neopisiv je osjećaj kad vidite pomak kod njih i, sada, kada mogu da kažem da smo uspjeli. Uz pomoć njihove vaspitačice Rade Femić savladali su tekstove, i veliko hvala svima na zalaganju i organizaciji, a naročito direktoru dnevnog Centra Ensadu Omeroviću, koji je prepoznao značaj ovog rada i njegov domet. Djeca govore od stihova Mike Antića do komplikovanih monologa Šekspira, Puškina… Njihove oči i emocija, njihova radost kad god bi nas dvije došle, njihovo iščekivanje i samo snimanje nikad neću zaboraviti, ali želim da ne stanemo sa ovim, nego da još stvaramo”, kaže Branka Otašević o dokumentarom filmu Naša strana ljepšeg dana i dodaje da su joj u radu sa djecom najdragoceniji bili njihov osmijeh, zagrljaj, radost života, njihovo iskreno srce…

“Zahvalna sam ovoj djeci na toj čistoj emociji, na davanju bez očekivanja, na zahvalnosti životu”

“Ta djeca su nestvarna. Zahvalna sam im na toj čistoj emociji, na davanju bez očekivanja, na zahvalnosti životu… Na samo početku filma sam napisala: Ako ne možete da date ljubav i osjetitu istu, pružite osmijeh a ne tražite ništa zauzvrat, dajte pažnju, a ne čekate zahvalnost, odmah napustite salu. Dobili smo pozive za učešće na festivalima i to me raduje. Imamo šta da pokažemo i da naučimo od ove djece: da ne osuđujemo, da oprostimo, da maštamo, sanjamo, ne stanemo.”

Sa Božom Bulatovićem na snimanju spota za pjesmu Ponekad

 

Uvijek aktuelan Nušić

Branka je ovih dana zauzeta probama za novu predstavu Egona Savina Pokojnik, čija premijera je zakazana za 30. jula u CZK Tivat, a njome će biti otvorena i nova sezona u CNP-u u oktobru. “Kao student glume gledala sam rediteljska djela Egona Savina, i bila omamljena, maštala sam da igram u njegovim predstavama. I, evo me. Čast i zadovoljstvo je dijeliti scenu sa velikanima glumišta kao što su Aco Radulović, Bojan Dimitrijević, Marko Baćović, i sa mojim dragim kolegama Dejom Ivanićem, Slavkom Kalezićem i drugima. Sa Slavkom je to radost bez granica, još imamo zajedničku scenu i jedva čekam. Kad mi je on tu sve mogu. On je moj osmijeh i duša.”
Pokojnik je jedna od najznačajnijih Nušićevih komedija i, kao većina njegovih djela, aktuelna i danas. “Tako je jer je ljudska glad jako izražena. Baš zato rad sa djecom iz Tise je nauk. Voljela bih da svi to dožive i vide čemu se oni raduju. Kolika je to sloboda, širina i čist život. A mi samo glad, glad, glad, željni svega, nikad zadovoljni, nikad jasni, stalno mutni, žene vječno nezadovoljne. Fali nam rad na sebi, da pogledamo duboko u sebe i da iz pora umjesto gladi izvučemo osmijeh i ljubav. Zato je aktuelan Nušić”, objašnjava glumica koja je nedavno snimila i spot za baladu Ponekad, Boža Bulatovića.
“Divan projekat sa Božom koji smo radili na Virpazaru. Prvi put da sam zadovoljna sobom (smijeh). Divna pjesma koja unosi ljubav, empatiju… Volim muziku, ona liječi i hrabi dušu, nekada dođe i kao ventil da se isplačem. Slušam je i dok kuvam, čistim, peglam… A ovaj spot je poseban, oboje smo bili usredsrijeđeni i znali smo šta treba. Hvala Božu, Klari, Ranku Raziću, koji je snimao i divnoj produkciji.”
Ovog ljeta lijepa glumica spaja posao i more. “Biću u Tivtu zbog rada na predstavi. Ali, i dječaci idu sa mnom, pa će biti uživanje. Radujem se ljetu, ono uvijek daje nove boje životu. Obožavam more, onu laganost, plivanje, ronjenje, volim sunčanje i umor od plaže. Sve mi prija.”

Gracija 203

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti