spot_img

Čekate bebu?

Nakon potvrde ljekara da ste u drugom stanju, najčešće morate da promijenite neke navike i da više vodite računa o načinu života

spot_img

Šta svakako morate da učinite:

Morate prestati da pušite. Svaki put kada zapalite cigaretu vaše dijete prima manje kisika, kao da i ono puši. Zatim, nikotin steže krvne žile, poremećena je cirkulacija i do djeteta dolazi manje krvi. Istraživanja su pokazala da su majke koje su pušile tokom trudnoće rodile djecu manje težine. Slabija prehrana fetusa je uslovljena i navikom majke koja manje jede jer zamjenjuje hranu cigaretama. Žene koje puše više od 10 cigareta dnevno imaju veći rizik od prijevremenog poroda i spontanog abortusa te krvarenja prije i tokom poroda. Dakle, trudnica mora prestati da puši da bi zaštitila svoje dijete. Ili da barem maksimalno smanji broj cigareta, jer nervoza, napetost i tjeskoba zbog apstinencije takođe nisu poželjni. 

I alkohol djeluje štetno na plod, jer veoma lako prolazi kroz posteljicu i djeluje na razvoj djeteta. Nije dokazano da izaziva malformacije, ali se zna da kod djeteta nakon rođenja uzrokuje “apstinencijski sindrom”, dijete upada u “apstinencijsku krizu” kao i odrasla osoba koja se odvikava od alkohola. Ova djeca mogu imati smetnje u psihofizičkom razvoju. U trudnoći morate zaboraviti na žestoka pića, možete ponekad da popijete čašu piva ili vina poslije obroka, male količine sigurno neće škoditi djetetu.

Bez obzira u kom se obliku uzimaju, sve vrste droge veoma su štetne za dijete. Stvaraju naviku i sindrom odvikavanja poslije poroda te probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Trudnica ne treba nikakav lijek uzimati samoinicijativno nego samo u dogovoru s ginekologom. Najopasnija su prva tri mjeseca trudnoće kada se formiraju organi, a gotovo svaki lijek prolazi kroz posteljicu i može djelovati na njihov razvoj. Nemate razloga za brigu ukoliko ste popili jednu tabletu bilo kojeg lijeka, samo određena koncentracija lijeka uzimana kroz određeno vrijeme može da šteti plodu. Prepustite vašem ljekaru da odredi i vrstu i količinu vitamina koje treba da uzimate.

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO