Nedavno objavljeno

Cilj nam je da inspirišemo ljude da istražuju

Lokalni hodači obilaze Crnu Goru, sva njena skrovita i manje poznata mjesta, otkrivaju zanimljive priče, legende, zapise, istorijske činjenice, a imaju jasnu misiju – da upoznamo našu zemlju kako bismo je više cijenili

Piše Marina Strugar
Foto Lokalni hodači

Ideja o Lokalnim hodačima je odavno ležala u našim navikama da obilazimo tvrđave i manje posjećena mjesta po Crnoj Gori, nekih desetak godina koliko smo i nas dvoje zajedno. Period zaključavanja Podgorice usljed pandemije nam je dao dodatnu motivaciju da okrenemo kameru put sebe i počnemo da dijelimo naša iskustva i putešestvije”, objašnjavaju Ivana Bogojević Mandić i Ivan Mandić, bračni par iz Podgorice poznat i kao Lokalni hodači, u čijim reportažama publika uživa na RTCG i na društvenim mrežama.
Ivana je politikološkinja, a Ivan videograf, i zadužen je za snimanje i montažu vlogova. U njihovom braku nema mjesta monotoniji. Ljubav prema prirodi i istraživanju su posjedovali i kao individue prije upoznavanja, ali su ta interesovanja razvili kao par. “Najzanimljivije su reakcije ljudi koji uopšte nijesu znali da naša zemlja ima takve ‘džepove’ ljepote u sebi, ili takve arheološke ostatke. Misija je bila i ostala da upoznamo svaki ćošak Crne Gore, da bismo edukovali i sami sebe i naše ljude o tome šta sve imamo u našoj zemlji. A imamo dosta toga, od prirodnih ljepota i voda pa do vrijednih arheoloških ostataka. Kad to budemo spoznali onda ćemo i znati da cijenimo mjesto gdje živimo”, poručuju, a ta njihova nastojanja su prepoznata, pa su uživali i u susretu sa đacima. “Poenta je da natjeramo ljude da sami istražuju, pogotovo djeca koja treba da zadrže tu znatiželju.”
Osim predivnih mjesta, priča, legendi koje nam otkrivaju, skreću pažnju i na probleme, a jedan od njih je smeće. “Smeće pored puta je skoro redovan prizor na našim putovanjima. Od mjesta koja su blizu gradskih naselja pa do kanjona rijeke Mrtvice, zajedničko je da to smeće ilegalno odlažu upravo mještani, a možete misliti kakvu sliku te navike stvaraju kod stranaca.”

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 202

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti