spot_img

Pedeset joj je godina, već!?

Zvuči nevjerovatno, ali – Kejt Mos slavi 50. rođendan!

spot_img

Slavna britanska manekenka Kejt Mos proslaviće danas svoj 50. rođendan. Tim povodom engleski mediji preuzeli su na sebe podsjećanje na nju, objavljujući niz članaka o Kejtinoj karijeri i životu. Guardian je, naprimjer, razgovarao s fotografima koji stoje iza najpoznatijih fotografija Kejt Mos koje su se pojavile na naslovnicama stotina časopisa i velikih reklamnih kampanja.

Korin Dej fotografisala je 16-godišnju Kejt za naslovnicu časopisa The Face

“S njom niste mogli snimiti lošu fotografiju”, prisjetila se fotografkinja Kejt Garner. “Od svih slika slavnih koje sam snimila, Kejtine ​​se i dalje prodaju.”U septembru 2023. godine Kejt je za The Times izjavila kako “ne priznaje” da je navršila pola vijeka. “Neću napuniti 50. Ne, ne razmišljam o tome. Ne osjećam se kao da mi je 50.”

Antisupermodel

Kejt je karijeru započela kao tinejdžerski model devedesetih godina, kad joj bilo 14, i ubrzo je postala jedno od najpoznatijih lica modne industrije. Njena figura bez oblina – korištena u kampanjama u stilu “heroinskog šika” – bila je u oštrom kontrastu s drugim supermodelima toga doba kao što su sindi Kraford, Klaudija Šifer i Naomi Kembel, pa su je proglašavali “antisupermodelom“.

-

Sarađivala je sa nekim od najpoznatijih modnih dizajnera i kuća kao što su Calvin Klein, Versace, Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Yves Saint Laurent i mnogi drugi. Njena saradnja sa brendom Calvin Klein početkom 90-ih, posebno u kampanji za parfem Obsession, postala je kultna i promijenila standard ljepote u modnoj industriji.

Osim uspješne modne karijere, Kejt je takođe privlačila pažnju medija zbog svog života van piste. Njeno ime često se povezivalo sa svijetom visoke mode, ali i sa javnim skandalima, što je dodatno doprinijelo njenom statusu ikone. Sa svojim dobro dokumentovanim ekscesima i glamuroznim životom, postala je glavna tema tabloida, pratili su njene veze sa Džonijem Depom i engleskim muzičarem Pitom Doertijem.

Godine 2005. optužena je za uzimanje kokaina, što je dovelo do toga da izgubi mnoge modne ugovore. No, uprkos predviđanjima da je njena karijera gotova, oporavila se i postala još popularnija.

Poslovna žena, dizajnerica, filantropkinja

Godine 2011. udala se za muzičara Džejmija Hinsa, ali su se razišli pet godina kasnije. Od tada je u vezi s njemačkim aristokratom i fotografom grofom Nikolaiem von Bismarkom. Ima kćerku Lilu Mos, koja je takođe model, rođenu u septembru 2002, iz veze s urednikom časopisa Dazed & Confused Džefersonom Hekom, s kojim je bila u vezi nekoliko godina početkom 2000-ih.

Kejt Mos je pokazala izuzetnu dugovječnost u modnoj industriji, opstajući kroz različite modne ere. Njena sposobnost da se prilagodi različitim stilovima i ulogama čini je ne samo modelom već i modnom legendom. Osim toga, aktivna je i kao poslovna žena, dizajnerica i filantropkinja, dodajući dubinu svojoj svestranosti i doprinoseći modnom svijetu na različite načine.

Prema londonskim novinama Evening Standard, koje su 12. januara objavile pregled njenih “najprepoznatljivijih rođendanskih zabava”, Kejt će rođendan proslaviti na ostrvu Mustik u Karipskom moru.

Cover IG

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO