Crna Gora u proteklih nekoliko dana ujedinjuje  se iskazujući podršku akciji #živjela.

Objavama fotografija kćerki uz očeve i majke na društvenim mrežama, ličnim i emotivnim angažmanom javnih ličnosti, influensera i savjesnih građana, ukazano je na drastično smanjivanje broja novorođenih kćerki u Crnoj Gori!

spot_img

Nedovoljno je poznato da je Crna Gora u nečasnom evropskom vrhu po broju polno selektivnih abortusa – ukoliko je fetus ženskog pola.

Zastrašujuća posljedica ovog prenatalnog  femicida, već danas se izražava u hiljadama nedostajućih žena reproduktivne dobi.

Veliki broj građana je pozivom POKAŽIMO  KOLIKO SE VOLI  KĆERKA reagovalo protiv mentaliteta koji Crnu Goru dovodi do katastrofalnih društvenih posljedica.

Na alarmantan  disbalans  u broju novorođenih  muških i ženskih beba, Crnu  Goru već cijelu deceniju upozorava Evorska unija.

Prema riječima PR-a kampanje Andrijane Muratović, „prenatalni testovi su naučni napredak koji već u ranoj fazi trudnoće informiše o zdravlju ploda, pa i o polu, a što se masovno zloupotrebljava i stavlja u funkciju selektivnog  odabira/odbacivanja  bebe u zavisnosti od pola – bez obzira  na njeno zdravlje – što je u suprotnosti sa svim medicinskim i moralnim principima”.

Direktorica NVO Dobar život, koja je ujedno inicijator i pokretač ove kampanje, Nina Đukanović pozvala je cjelokupno društvo na preispitivanje savjesti kako zajedno i pojedinačno utičemo na život – ovaj koji živimo i koji tek treba da stvorimo.

Misija multimedijalnog projekta „ŽIVJELA“ je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine KĆERKE. Želi se ukazati na negativan društveni kontekst u kojem se parovi odlučuju na prekid trudnoće samo zbog činjenice da je fetus buduća kći.

Crnoj Gori trenutno nedostaje 3000 žena reproduktivne dobi; narednoj će generaciji nedostajati 8000 žena!

NVO Dobr život se bavi problemima  rodne neravnopravnosti već na nivou djetinjstva. Kroz omiljeni mini influenserski kanal Djevojčice sa klikerima, i mnoge druge realizovane projekte, iz ove organizacije na neobičan i prijemčiv način ukazuju na postojeće društvene neravnoteže.

POKAŽIMO KOLIKO  SE VOLI  KĆERKA!

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO