Crnogorski kimono u Japanu

Projekat Imagine One World Kimono započet je sa željom da za Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokio 2020. kreiraju preko 200 kimona, između ostalog i jedan inspirisan Crnom Gorom

Piše Jovana Bogojević
Prevod Orie Šimizu i Jovana Bogojević
Foto Imagine One World

U Kjotou, nekadašnjoj imperijalnoj prijestonici Zemlje izlazećeg Sunca, Asahi je šetala kroz redove izložbenih kimona svijeta. Među njima naišla je i na jedan inspirisan Crnom Gorom. Izložen kao umjetnički eksponat u muzeju, kimono je plijenio elegancijom. Na nježno plavoj svilenoj podlozi oslikana su brda, primorski gradovi, more, manastir Ostrog i druge građevine, kamelije, crnogorske zastave, kao i Crnogorci i Crnogorke koji igraju oro. Mnoštvo različitih kulturoloških, nacionalnih, religioznih i geografskih elemenata sačinjavali su jednu likovnu priču o Crnoj Gori, ispričanu na nacionalnoj nošnji nama dalekog Japana. Pored kimona bio je izložen i svileni obi, pojas za oblikovanje i utezanje kimona u pastoralnim bojama, preko kojih su bili izvezeni katedrala Sv. Tripuna, mimoze, more, sa emblemom i još ponekim elementom prirode. Asahi je zaintrigirala neobična mješavina obilježja na tom crnogorskom kimonu, fotografisala je sve detalje i poslala mi njene utiske, uz pitanja o tradicionalnom plesu i prirodi Crne Gore. Asahi i ja smo zajedno živjele četiri mjeseca u Veneciji tokom studija, zajedničko vrijeme smo uglavnom provodile posjećujući Bijenale, Pegi Gugenhajm kolekciju, Ka Doro galeriju, La Feniče teatar i druge, manje zvučne a jednako fascinantne institucije u kojima su predstavljana dostignuća umjetničkog izraza iz čitavog svijeta. Iako smo se fokusirale na italijansku kulturu i multikulturalnost Venecije, nerijetko smo razgovarale i o crnogorskom i japanskom kulturnom nasljeđu, a razmjenjivale smo i recepte, poklone i tradicionalna pića. Upravo zbog toga ju je taj neočekivani susret sa crnogorskom kulturom u njenom rodnom gradu Kjotou toliko obradovao, a posebnim ga je učinila činjenica da je crnogorska kulturna baština predstavljena na tradicionalnoj japanskoj nošnji. Za Asahi, ali i za mene danas, to je simbolična predstava našeg prijateljstva.

Projekat Imagine One World Kimono

Prijateljstvo i mir su glavne ideje Imagine One World Kimono projekta, koji je započet 2014. sa željom da za Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokio 2020. kreiraju preko 200 kimona, obilježavajući pojedinačno države svih učesnika. Da manifestacija nije odložena zbog pandemije, svjedočili bismo otvaranju Olimpijade gdje po jedna sportistkinja svake zemlje nosi japanski kimono, inspirisan kulturom i istorijom njene zemlje. Zemlja izlazećeg Sunca, u kojoj kultura i “posebnost japanskih kulturnih elemenata” čini esencijalni aspekt japanskog identiteta, na ovaj način željela je da oda poštovanje svim drugim nacijama, i da se na jedan manje sportski a više kulturološki (i diplomatski) način poveže sa ljudima tih zemalja.

Crna Gora nije izuzetak, i kimono za crnogorsku predstavnicu plijeni elegantnošću i ukusnim povezivanjem velikog broja nacionalnih i kulturoloških elemenata. Osnivač projekta, Jošimasa Takakura, vlasnik čuvene porodične kimono radnje u Karumi (Fukuoka) inspiraciju je našao na pisti modne revije u Parizu 2013. godine. Za svoju kreaciju kimona kombinovao je elemente cvjetova iz djela čuvenog japanskog slikara Ito Đakučua sa art nuvo dizajnom iz Evrope, i dobio izrazito pozitivne reakcije modnih kritičara i svih prisutnih. Takve reakcije su mu ukazale novi način na koji Japanska kultura može biti medijum poštovanja drugih kultura.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 186, januar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...