spot_img

Čudesna kadulja

Kadulja ili žalfija spada među najljekovitije biljke na planeti, a njeno latinsko ime Salvia officinalis potiče od riječi salvare, što znači – spasiti ili liječiti

spot_img

Kažu da kadulja ima nevjerovatan uticaj na ljudsko zdravlje. U nauci poznata kao Salvia officinalis, kadulja je blisko povezana sa ruzmarinom te se često nazivaju “sestrinskim biljkama”. Zapravo, mnoge dobre osobine kadulje potiču od ruzmarinske kiseline, organskog jedinjenja iz ruzmarina koje ga čini tako jakim. Naravno, ove biljke jesu različite, s obzirom da je kadulja višegodišnja i grmovita biljka, plavo-ljubičastih cvjetova, koja najčešće rasta u predjelu Mediterana.

Tradicionalna upotreba kadulje u medicini bogato je dokumentovana, hiljadama godina unazad. U početku se koristila protiv ujeda zmija, kao zaštita protiv zla, ali i za poboljšanje plodnosti žena, kao i u druge svrhe. Ipak, moderna istraživanja otkrila su da je uticaj kadulje na ljudsko tijelo značajan, zbog čega se koristi širom svijeta te nalazi u recepturama od Amerike do Bliskog istoka.  Zbog svog specifičnog ukusa, kadulja je ključni sastojak u mnogim jelima, posebno onim pripremljenim sa mesom. Kombinacija kulinarskih osobina sa njenim neospornim medicinskim osobinama, kadulju čini veoma dragocjenom za zdravlje. S tim na umu, pogledajmo koje su to zdravstvene dobrobiti kadulje.

Poboljšava kognitivne sposobnosti Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics pokazalo je da čak i mala količina ekstrakta kadulje, bilo da je inhalirana ili konzumirana, može da olakša simptome srednje do umjereno uznapredovale Alchajmerove bolesti, te poveća povrat sposobnosti i memorije. Moždana aktivnost takođe je pokazala povećanu koncentraciju i fokus na odabranu temu, što znači da njeno dodavanje ishrani mladim umovima u školama ili kod osoba sa intelektualno zahtjevnim karijerama, može blago ali efektno uticati na povećanu aktivnost moždanih funkcija.

Tretira upalu Studija Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: the relevance of ursolic acid tvrdi da kadulja ima sposobnost da liječi mnoge bolesti uzrokovane upalom. Žvakanje listova kadulje možda nije najugodniji vid liječenja, jer ukus može biti prilično intenzivan, ali je najefikasniji način da se iz nje dobiju organska jedinjenja, koja djeluju na naš sistem. Tinkturom, dobijenom tretiranjem listova na pari, takođe može da se postigne sličan efekat, ali ukoliko imate upalnih problema, posebno respiratornih ili gastrointestinalnih, možete ih eliminisati ako kadulju prelijete ključalom vodom. Protivupalni efekti kadulje primijećeni su kod problema uzrokovanih artritisom, kao i kod upala kardiovaskularnog sistema, što može dovesti do srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska. Flavonoidi i jedinjenja fenola koji se nalaze u kadulji odgovorni su za njene dobrobiti.

-

Ima antioksidativne osobine Hronična stanja i degenerativne bolesti mogu biti neki od najopasnijih zdravstvenih problema. Mnoge od njih uzrokuju slobodni radikali, opasni nusproizvodi ćelijskog metabolizma, koji napadaju zdrave ćelije, uzrokujući apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) ili mutaciju. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry antioksidativna jedinjenja kao što su ruzmarinska kiselina, luteolin i apigenin, a koji se nalaze u kadulji, mogu da neutrališu slobodne radikale i spriječe stvaranje oksidativnog stresa u srcu, organskim sistemima, koži, zglobovima, pa čak i mozgu.

Jača imunitet Postoje određena antimikrobna svojstva koja su identifikovana u kadulji, pa iako se obično konzumira u malim količinama, može da se napravi rastvor za nanošenje kadulje (melem ili tinktura) te koristi kao prevencija protiv bakterijskih i virusnih infekcija koje napadaju organizam putem kože. Često mislimo da bolest ulazi na nos ili usta, ali i koža može biti zahvaćena te služiti kao prolaz stranim agensima. Rastvor, krema ili antibakterijska rutina koja uključuje kadulju mogu da budu dodatna linija odbrane protiv pomenutih bolesti.

Poboljšava zdravlje kostiju Jedna od najčešće zapostavljenih osobina kadulje je njen superiorni nivo za organizam esencijalnog vitamina K, koji se ne može naći u mnogim namirnicama. Vitamin K ključni je element u razvoju gustine kostiju, te osiguranju integriteta kostiju tokom starenja. Ukoliko patite od ranih znakova osteoporoze ili ste vodili sjedilački život, siromašan hranljivim tvarima, zdravlje vaših kostiju vjerovatno je loše. Dodavanjem listova kadulje u ishranu moguće je značajno povećati unos vitamina K, jer jedna porcija sadrži 27% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Njeguje kožu Rastvor ili melem, koji se mogu dobiti upotrebom listova kadulje ili tinkture, pokazali su se uspješnim u borbi protiv određenih stanja na koži, uključujući ekcem, psorijazu i akne. Ova neugodna stanja brzo mogu biti ublažena, a njihova pojava znatno umanjena ukoliko se ekstrakt kadulje redovno nanosi na upalna mjesta ili pogođenja područja.

Poboljšava varenje Ruzmarinska kiselina, pronađena i u kadulji, djeluje kao protivupalni agens za stomak. Sprečava gastrične grčeve, te može znatno da ublaži pojavu dijareje i gastritisa kod pacijenata koji pate od tih neugodnih stanja. Dodavanje kadulje jelu može potpuno da sanira probavne smetnje, te smanji upalu koja se javlja u stomaku.

GRACIJA 157

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO