Čuvamo li naše parkove i ekološku Crnu Goru?

Priredila Bojana Komnenić

Koliko Crna Gora i njeni građani zaslužuju epitet ekološke države? Iako svjesni kakvo malo, ali beskrajno vrijedno prirodno bogatstvo imamo, zašto na obalama mora i rijeka vidimo gomile smeća? Nešto bolja situacija je u Nacionalnim parkovima, ali čini se da nijesu dovoljno valorizovani. Kada ćemo konačno shvatiti da zavisimo od prirode, ali i priroda od nas.

Sačuvajmo prirodu za buduće generacije

AZRA VUKOVIĆ, direktorka Nacionalnih parkova Crne Gore

Prirodna bogatstva Crne Gore, a posebno nacionalnih parkova, najveće su vrijednosti koje imamo i veoma je važno da ih sačuvamo za buduće generacije. Odlaganje otpada na lokacijama koje nijesu za to namijenjene glavni je ekološki problem i smatram da na rješavanju istog moraju zajednički raditi sve nadležne institucije. Sa nelegalnim odlaganjem otpada susrijećemo se i mi koji upravljamo Nacionalnim parkovima Crne Gore, a edukacijom najmlađih pokušavamo da podignemo svijest od najranijih dana o važnosti očuvanja životne sredine i zaštićenih područja. Trudimo se da održavamo prostore parkova čistim kako bi naši posjetioci u potpunosti uživali u zaštićenoj i netaknutoj prirodi.

 

Priroda nam daje život, a mi njoj…

IVANA MURIŠIĆ, modna kreatorka

Priroda je naše najveće bogatstvo. Zelene šume, cvjetne livade, nabujale rijeke svuda su oko nas. Daju nam čist vazduh, vodu i hranu, a šta mi njima dajemo – šume i rijeke su pune plastičnih kesa i flaša. Rijeke su mutne, jer se u njih ispuštaju otpadne vode i razni otrovi. Sigurno se niko od nas ne pita da li životinje mogu da žive u takvoj prirodi. Što se tiče nacionalnih parkova, djeluje mi da smo odlučili pretvoriti ih u megalomanske projekte sa stranim investitorima, umjesto očuvati ih i razvijati ekološke projekte. Za rješenje ovoga problema potrebno je krenuti od sebe, osvijestiti najprije svoj odnos prema prirodi, a onda to prenijeti i na svoju djecu. Do svakoga od nas je stigla informacija o tome da sprečavanje zagađivanja sredine znači koristiti biciklo kao prevozno sredstvo, štediti vodu i električnu energiju, koristiti reciklirane materijale, brinuti o biljkama i životinjama. Potrebno je početi to primjenjivati u praksi i voditi se parolom misli globalno, djeluj lokalno.

Uvesti novčane kazne za nesavjesne pojedince

ILIJA PEJOVIĆ, radijski voditelj

Sama činjenica da razgovaramo na ovu temu u 21. vijeku, u zemlji koja može da se pohvali prirodnim ljepotama, dovoljno govori o ozbiljnosti problema. Problema koji se sastoji od niza nagomilanih slojeva, od kojih bih posebno izdvojio tri: nedostatak osjećaja za opšte dobro i društvenu odgovornost kao jednu od osnovnih karakteristika našeg stanovništva; dugogodišnje ili višedecenijsko sistemsko tolerisanje neodgovornog ponašanja i činjenica koja objedinjava sve slojeve – nedovoljno familijarne vaspitne pažnje usmjerene na ovu oblast! Ovo je tema koja me lično posebno frustrira, ne samo zbog činjenice da sam ljubitelj prirode, već i kao građanina koji i najsitniji komad smeća baca isključivo u kantu. S obzirom na to se iskrivljena građanska svijest (čast onima koji ne spadaju u ovu kategoriju) neće sama promijeniti, jedino rješenje je uvođenje posebnih komunalnih službi koje se bave ovom oblašću i ozbiljnih novčanih kazni za nesavjesne pojedince.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno