spot_img

Cvijeta Mesić: Makrobiotika je promijenila moj život

spot_img

“Prestala sam da jedem meso prije više od 20 godina. Tada sam počela da se osvješćujem i da odbijam da jedem životinje koje moraju da budu ubijene da bi se čovjek nahranio. Makrobiotika je došla kasnije, prije svega sam se zainteresovala za filozofiju koja stoji iza hrane koja je samo dio makrobiotike”, kaže Cvijeta Mesić o početku svog puta spoznaje. Vrsna glumica je jedan od osnivača srpskog Udruženja za tradicionalnu zdravu ishranu i makrobiotiku Zdravlje i radost, osnivač edukativnog Makrobiotičkog udruženja Terra. Njene aktivnosti tu svakako ne prestaju, jer intenzivno drži seminare, radionice i individualne časove iz oblasti makrobiotičke filozofije i kuvanja. Pisala je za časopis Zdrav život, a ličnim primjerom promoviše upravo takav, zdrav, način života.
Cvijeta Mesić kaže da je “okidač” njenog opredjeljenja za makrobiotiku bilo poznanstvo sa Minom Dobić, istaknutog makrobiotičkog učitelja i terapeuta iz Amerike, koja se izliječila od teške bolesti pomoću makrobiotike.
“Proučavajući principe makrobiotike koja se bazira na zakonima koji vladaju u univerzumu, bilo mi je veoma lako da se preorijentišem na življenje u skladu sa zakonima prirode, pa samim tim i na ishranu prema makrobiotičkim principima. Naravno da mi ništa ne nedostaje od prethodnog načina života, uključujući i ishranu. Ne žudim ni za čim jer je moj svjesni izbor da kvalitetno živim i da se razvijam i fizički i mentalno i duhovno”, priča Cvijeta, objašnjavajući da je svaki put kojim čovjek krene u svom razvoju postepen. Kako se čoveku svijest više razvija i širi, više i vidi i doživljava benefite od promjena.
Danas je zadovoljna što je otkrila napredniji način življenja od onog prije 20 godina. “Tada nisam znala ono što danas znam: da je čovjek deo univerzuma. Živjeti prema prirodnim zakonima je jedini put prema zdravlju, odnosno izbalansiranosti naše energije sa energijom prirode, koju zovemo zdravlje.
Danas postoje tezge s organskim namirnicama na pijacama, postoje ljudi koji gaje organske namirnice, koje mogu da se poruče i preko interneta, postoje radnje u kojima mogu da se nabave organske namirnice tako da je postalo izuzetno lako voditi zdrav način života. Po mom mišljenju čovjek treba da zastane i preispita svoj život u nekom trenutku i pokuša da odabere put koji mu donosi najviše dobro. Ja za sebe znam da je makrobiotika za moje najveće dobro”, zaključuje Cvijeta Mesić.

O MAKROBIOTICI “Makrobiotika je za mene mnogo više od filozofije ili ishrane. Veća je od nas jer predstavlja usklađenost sa zakonima prirode, povezivanje sa svekolikom energijom od koje smo satkani, i mi i hrana i naše misli i emocije i na kraju i cio kosmos. Svi zajedno tvorimo veliko tkanje u kome nema pojedinačnog, izdvojenog, individualnog, u kome smo svi Jedno, neuništivo i vječno. Kada smo povezani sa prirodnim zakonima mi smo usklađeni, kada nismo povezani dolazi do energetskog disbalansa, koji na kraju može da odvede u poremećaje ili bolesti. Zadatak svakog od nas jeste da se povežemo sa prirodom, sa njenim tokovima i zakonima, jer samo tako ćemo biti svjesni, izbalansirani i u stanju da otkrijemo i shvatimo smisao i svrhu života. Makrobiotika mi je donijela potpuno novu perspektivu kroz koju sagledavam život, prioritete, prirodu, planetu na kojoj živim i u krajnjoj liniji odgovore na pitanja ko smo, odakle smo došli, kuda idemo, zašto smo ovde. Shvatila sam i naučila da smo mi sami odgovorni za svoj život i za sve što nam se događa. Makrobiotika me je naučila zahvalnosti. Da budem zahvalna za hranu koju dobijam, ali i za sve i loše i dobro u životu. Zahvalna sam što sam naučila da samo kroz rad na sebi, drugima i planeti koja je naš dom mogu da se razvijam i širim svoju svjesnost. Zahvalna sam makrobiotici što mi je otkrila suštinu i što sam došla do tačke u kojoj želim da svoja dosadašnja saznanja i iskustva podijelim sa drugima.”

VIA www.zdravaiprava.com/Foto cvijetamesic.rs

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO