Da li bi uvođenje školskih uniformi poboljšalo obrazovni sistem?

Priredila Bojana Komnenić

Da li je došlo vrijeme da se na kraj stane statusnim simbolima čije su žrtve postala i djeca? Hoće li školske uniforme poboljšati kvalitet obrazovanja, hoće li, kako je uvijek i trebalo da bude, poenta biti u znanju, a ne u modi? Hoće li nam promjene na bolje donijeti jednaka odjeća za djevojčice i dječake u osnovnim školama?

Uniforme u nacionalnom duhu

BORIS ĆALIĆ, modni kreator

Imam pozitivan stav po pitanju uvođenja uniformi u školama, jer briše klasne razlike među djecom. Prije svega ne bi je koristila kao statusni simbol, a istovremeno bi ih primorala da se istaknu na drugačiji, suptilniji i pametniji način, da individualnost nametnu kao ličnosti, a ne kao pojave. Što se tiče boja, ista bi bile i  za dječake i za djevojčice. Crveni blejzer, crne pantalone ili suknja i bijela košulja. Potrudio bih se da krojevi budu dobri, da stoje jednako svim konstitucijama. Osim crvene, potrudio bih se da negdje u detalju, vezu ili kroju, malo podsjećaju na nacionalni kostim.

 

Mali korak u poboljšanju obrazovnog sistema

MILICA LEKIĆ, portparol Ministarstva prosvjete

Ministarstvo prosvjete predložilo je uvođenje uniformi kao jedan od načina unapređenja osjećaja zajedništva i umanjenja važnosti pitanja socijalnih razlika kod djece. To je svakako samo jedan mali korak u procesu rada na obrazovnom sistemu, ali istovremeno i važan, jer osim navedenih razloga, doprinosi ozbiljnosti prezentovanja same ustanove u javnosti.

 

Vraća se osjećaj pripadnosti

DRAŽENKA BOŽOVIĆ, portparol Ministarstva ekonomije

S obzirom da pripadam generaciji koja je nosila uniforme u školi, takva inicijativa mi se jako dopada. Možda je to nostalgija za sopstvenim djetinjstvom gdje smo zaista bili jednaki. Emocije po strani, voljela bih da moja Una ide u školu koja ima đačke kecelje, kako smo ih mi zvali, ne samo zbog uniformnosti već i zbog osjećaja pripadništva koje se, između ostalog, gradi i na taj način. Još jedan važan argument za je i to što je za roditelje jeftinije. Što se tiče izgleda, ukusi su različiti i tu će morati da “presudi” stav većine.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 105, 12.05.2017.
Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno