Da li prebrzo starite?

spot_img

Najpoznatiji znakovi starenja su bore na licu te opuštena koža na tijelu, ali znakovi starenja puno prije se pojavljuju na mjestima gdje ih ne možemo vidjeti – unutar tijela. Jeste li već počeli stariti iznutra? Otkrijte sami i vidite prepoznajete li se u ovim znakovima.

SUVA USTA ujutro mogu biti znak apneje, potencijalno ozbiljnog poremećaja sna u kojemu disanje nekoliko puta prestaje i počinje. Ako želite znati imate li ovaj poremećaj, odgovorite sami sebi na ova pitanja: hrčete li? Budite li se mrzovoljni i s glavoboljom? Osjećate li se tijekom dana umorni? Zaspite li dok čitate ili gledate TV? Imate li problema s pamćenjem i koncentracijom? Ako ste na dva ili više pitanja odgovorili sa DA, pripadate rizičnoj grupi osoba koja pati od apneje. Spavanje na leđima može da uzrokuje da vam se jezik zalijepi za nepce te blokira disajni put. To onemogućava normalan prolzak vazduha. Spavajte na boku. Možete sebi pomoći i ako stavite jastuk između nogu, tako da cijelu noć ostanete na boku.

CRVENE OČI mogu biti znak artritisa – bolne upale i ukočenosti zglobova. Isti stanični proces koji uzrokuje upalu u zglobovima, može da uzrokuje i upale u očima koje zbog toga postaju crvene. Istraživanja su pokazala da što prije liječite artritis, imaćete bolje dugoročne rezultate. Dakle, posjetite ljekara na prvi znak nevolje. Kako biste izbjegli ili ublažili artritis, pokušajte uzimati buhač (Pyrethrum cinerariaefolium), biljku s dugom istorijom korištenja u tradicionalnoj i narodnoj medicini, jer ima protivupalne osobine i zaista vam može pomoći.

GUBITAK ČULA MIRISA može biti rani znak upozorenja na Parkinsonovu bolest. Degenerativni živčani poremećaj obično počinje polako i pogoršava se tokom vremena, a vodi do mišićnih podrhtavanje, sporosti pokreta, promjena u govoru i demencije. Bolest možete ‘uhvatiti’ u ranoj fazi, i to tako što ćete testirati svoje čulo mirisa. Štapić za oči namočite u alkohol i počnite ga prinositi nosu, a početna tačka neka bude od pupka. Ako miris osjećate kada se štapić nalazi na osam do 12 centimetara od nosa, čulo mirisa vam je u redu. Ali ako štapić morate približiti na manje od četiri centimetra, posjetite doktora i provjerite svoje stanje.

NEDOSTATAK DLAKA NA NOGAMA upozorava na vaskularne bolesti koje mogu dovesti do moždanog i srčanog udara! Ispod kože se nalaze folikuli s dlakama koje krv održava živima. Kada se udebljate, nivo holesterola s vremenom raste i plak se nakuplja u arterijama što dovodi do začepljenja. Kao rezultat toga javlja se umiranje folikula, a samim time i nestanak dlaka. Imate li dlaka na nogama i nožnim prstima? Ako je odgovor negativan, posjetite doktora. Ako želite preventivno djelovati, počinite se zdravo hraniti i redovno vježbati.

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO