spot_img

Danas je Svjetski dan Nutelle

spot_img

Danas je Svjetski dan Nutelle koji se obilježava se od 2007. godine, a obilježavanje su pokrenule američke blogerke u Italiji, Sara Roso i Mišel Fabio, s ciljem da podstaknu ljude širom svijeta da uživaju u ovom čokoladnom namazu te da pokažu svoju kreativnost u pripremi poslastica s Nutellom.

Nutella je prvi put izašla na tržište 1964. godine, ali njen preteča – namaz Supercrema, postojao je od 1951. Najprije se prodavala u čvrstom obliku, rezala se na komade i posluživala na hljebu. Zanimljivo je da se ovaj najpoznatiji čokoladni namaz na svijetu prodaje kao krema od lješnika, jer po italijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa.  Lješnik je tipičan proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferrero. Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferrero, a prema onome što piše na etiketi – glavni sastojci Nutelle su šećer, različita biljna ulja te lješnici i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda). Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. U Italiji je Nutella kulturni i društveni fenomen o kojem su napisane i mnoge knjige, veoma je popularna u cijeloj Evropi, u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Turskoj, Singapuru, Brazilu i Južnoj Africi, a nešto manje u SAD-u, gdje je bila veoma skup uvozni proizvod do 2000. godine.

Zemlju biste 1,8 puta mogli okružiti sa svim Nutellama koje se proizvedu u samo jednoj godini! Proda se 11 miliona teglica godišnje, a dnevno se proizvede oko 612.000 kilograma. Godine 2014. jedan je francuski par svom djetetu dao ime Nutella, a vlada je odlučila da je to neprihvatljivo te su ga promijenili u Ella.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO