Nedavno objavljeno

Daniel Kajmakoski: Pjevam cijelim srcem

Razgovarala Marina Strugar
Foto Kristijan Teodorov

Popularnog makedonskog pjevača Daniela Kajmakoskog sreli smo na svečanom otvaranju Falkensteiner Hotela Montenegro. Pored pobjede na X Factoru, njegovu karijeru obilježili su duet sa Željkom Joksimovićem, koji mu je bio i mentor u toku takmičenja, učešće na Eurosongu 2015, kao i pobjeda u poznatom šou programu Tvoje lice zvuči poznato.
Nastup u luksuznom hotelu u Bečićima samo je jedan u nizu planiranih u toku ljeta u Crnoj Gori. Daniel priznaje da se raduje što će ponovo uživati u prelijepoj Jadranskoj obali. “Uvijek pratim muzičke trendove i najnovije hitove uključim u repertoar, kao i klasične evergrine u svim žanrovima koje izvodimo sa Blackberries bendom. Nemam posebne rituale pred nastup. Trudim se da dobro zagrijem glas da bih mogao da dam svoj maksimum na sceni. Često pogledam u publiku prije nego što izađem, važan mi je taj vizuelni kontakt prije nastupa. Jednostavno primaš energiju od publike koja iščekuje početak koncerta. Gledaš kome pjevaš i lakše postigneš razmjenu emocija.”

Život Vam se promijenio nakon pobjede na X Factoru, šta Vam je ta pobjeda donijela? Da li ima i nekih negativnih stvari?
– Pobjeda je ostvarila moj muzički san. Donijela mi je priznanje, potvrdu, veliko iskustvo, motivaciju, popularnost. Bila je moja odskočna daska u muzičkom svijetu. Ne bih rekao da ima i negativnu stranu. Tačno je da mi se promijenio život, svi su me prepoznavali, i siguran sam da ljudi smatraju da je zastrašujuće nemati privatnost. Ali, za mene je to dio puta ka uspjehu i naučio sam da se upravljam prema tome. To nije teško kada živiš svoj san i radiš ono što voliš.
Sada kada već imate značajno muzičko iskustvo, da li osjećate kod sebe taj iks faktor i koliko Vam on pomaže?
– Ostavljam da publika procijeni moje pjevanje i moj iks faktor. Moje je da uvijek pjevam cijelim srcem na svakom nastupu i da budem najbolji što mogu.
Šta je po Vašem mišljenju presudno za uspjeh u muzičkom svijetu i ko su primjeri za to u regionu?
– Talenat, ambicija, jasan cilj i vjera u sebe su presudni za uspjeh. Morate da budete i vrijedni i da imate pravu ekipu sa kojom sarađujete. Ima nekoliko pjevača u cijelom regionu koji su primjer za uspjeh i koje veoma poštujem. Pjevaju različite žanrove, ali zajedničko im je da su ostavili velike hitove koji će se dugo pjevati. Vrhunski uspjeh je kada neko traje decenijama kao Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Toni Cetinski, Željko Joksimović… Svakako ću spomenuti i Tošeta Proeskog čije će pjesme živjeti još dugo.
Imali ste još dva vrijedna iskustva, učešće na Evroviziji i osvojenu MTV Best Adria Act nagradu. Koliko je to uticalo na Vaš muzički put?
– Učešće na Evroviziji je bilo ogromno iskustvo za mene. Svi smo rasli gledajući to najveće muzičko takmičenje u Evropi, ali je bilo sasvim različito od mojih očekivanja. Sada bih neke stvari drugačije uradio. Što se tiče MTV Best Adria Act nagrade, velika je čast dobiti međunarodno priznanje koje dobijaju svjetski poznata muzička imena, kao i činjenica da sam prvi Makedonac koji je dobio tu nagradu. Izdvojio bih kao lijepo iskustvo i televizijski šou Tvoje lice zvuči poznato. Pobjeda mi je puno značila zato što su učestvovali odlični izvođači, a ja sam mogao da istražim neki novi dio sebe i svojih mogućnosti. Emisija je imala humanitarni karakter i drago mi je da smo mogli da bar malo pomognemo ljudima kojima je pomoć bila prijeko potrebna. Svako takmičenje, festival, koncert, nastup te čine iskusnijim i boljim.
Najvažnije Vam je srce, kako ste izjavili, da se u pjesmi osjeti emocija. Da li ste i dalje istrajni u toj viziji? Čemu Vas je muzika naučila u životu?
– Svakako, iskrena emocija u pjesmi je uvijek najvažnija. Publika to nepogrešivo prepozna. U sve što čovjek radi treba da stavi svoje srce i samo tako može biti ispunjen i uspješan. Muzika me je naučila ljubavi. To je bezuslovna ljubav. Muzika je vazduh koji dišem. Ne mogu zamisliti život bez nje, dan mi počinje i završava muzikom. Kada sam imao pet godina, počeo sam da sviram harmoniku i da pjevam. Moj otac je svirao divne pjesme na harmonici i meni je bilo sasvim prirodno da naučim i budem kao on. Oduvijek sam se na sceni osjećao kao kod kuće.
Otac ste jednog divnog dječaka, koliko Vas je očinstvo promijenilo?
– Sve se mijenja kada postaneš roditelj, sve su misli i planovi usmjereni ka djetetu. Biti roditelj je škola koja traje cio život, životna uloga kojoj se sa puno ljubavi posvećuješ. Raduješ se svim zajedničkim trenucima sa djetetom. To što sam postao otac me je napravilo srećnijim, zrelijim, nadam se i boljim čovjekom. Ali, i pažljivijim i zabrinutim, drugačije gledam na mnogo stvari. Želim da budem dobar primjer sinu, promijenio sam neke navike, više se bavim sportom, hranim se koliko mogu zdravije i vozim pažljivije. Trudim se da budem dobar roditelj, uvijek ću biti podrška Davidu koji je centar mog svijeta.
Posjedujete li još neki talenat osim pjevanja? Za šta biste voljeli da imate više vremena?
– Muzika je moja najveća ljubav. Pjevam od djetinjstva, sviram nekoliko intrumenata, tu je moj najveći talenat. Volim sport, dobar sam u fudbalu, a u školi sam bio prilično uspješan u atletici. Uvijek bih želio da imam više vremena za moje najbliže. To je najdragocjenije vrijeme i nikada mi nije dovoljno. Kada sam sa njima i u prirodi osjećam se najbolje.
Kakvi su Vaši budući poslovni planovi?
– Poslije dvije godine pauze, od kada nam se rodio sin, aktivirao sam se sa Blackberries bendom. Cijele ove godine imamo veliki broj nastupa i koncerata u cijelom regionu, a u planu je i novi autorski materijal.

Gracija 161, 5.7.2019.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti