Danijel Garić: Borba za ekološku, čistu i zdravu Crnu Goru

“Po priznanju direktora Evropske agencije za zaštitu životne sredine, na prste možete izbrojati javne servise u Evropi koji imaju zasebnu redakciju za ekologiju. Ponosni smo što je naš javni servis u tom društvu malobrojnih”, kaže urednik emisije Ekovizija

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Danijel Garić, novinar sa višegodišnjim bogatim iskustvom, poznato tv lice koje je publika rado gledala u ulozi voditelja Jutarnjeg programa RTCG, svoju pažnju i istraživačku energiju usmjerio je na temu ekologije kroz emisiju Ekovizija. Mišljenja je da novinar koji se bavi ovim temema mora biti nepotkupljivi i nepokolebljivi borac za spas vode, vazduha i hrane, naših izvora života.

S obzirom da su emisije i stalne novinske rubrike iz oblasti ekologije rijetkost i u zemljama regiona, da li je činjenica da smo ekološka država podstakla RTCG na pokretanje Ekovizije, prve emisije koja se bavi ekološkim temama?
– Naravno, to je bila osnovna premisa. “Teret” koji Crna Gora nosi kao prva ustavno deklarisana ekološka država je uvijek prisutan. Smatram da je svaki građanin ove zemlje konstantno svjestan činjenice da je privilegovan što se rodio ili živi u jednom od najljepših prostora na planeti, u zemlji koja je puna darova, života. Ipak, odavno tu datost uzimamo zdravo za gotovo. Što više, prema toj divoti se odnosimo hladno maćehinski, destruktivno, agresivno, rušilački. Vrijeme je da shvatimo da ćemo za greške koje sada pravimo ispaštati u bliskoj budućnosti i da je šteta nenadoknadiva. Zato je potrebno da se o tome što glasnije i što češće javno govori. Potrebno je da snažna javna kampanja na vrijeme zaustavi ili makar uspori taj rušilački poriv koji je postao trend i da se ublaže izrazito negativne posljedice po životnu sredinu. Redakcija za ekologiju je formirana da bi bila u službi jedne takve misije. RTCG je redakciju oformila samo mjesec nakon otvaranja Poglavlja 27 u pregovaračkom procesu sa EU, kako bi dala doprinos na tom najskupljem i “najbolnijem” putu u evopskim integracijama. Po priznanju direktora Evropske agencije za zaštitu životne sredine, na prste ruke možete izbrojati javne servise u Evropi koji imaju zasebnu redakciju za ekologiju. Ponosni smo što je naš javni servis u tom društvu malobrojnih.
Koliko bi novinar koji se bavi ekološkim problemima trebalo i da je borac za ideju, osim što je izvještač?
– Svaki novinar trebalo bi da bude borac za iskrenu i čistu ideju, za istinu i pravdu i da ima istančan osjećaj za te dvije ontološke kategorije. Sve nepravde svijeta su sićušne i nevažne u odnosu na onu koju nanosimo jedinom poznatom mjestu za život u kosmosu, našoj plavoj planeti, a time i nama samima. Ne postoji ništa važnije u novinarskom poslu od borbe protiv te autodestruktivnosti. Borbe za spas naše životne sredine. Bez vode, vazduha i hrane umiremo svi podjednako sa sve našim bojama, političkim opredjeljenjima, religijama, ideologijama i bilo kojim drugim identitetima. Zato – DA, ovdje novinar mora biti borac, nepotkupljivi i nepokolebljivi borac za spas te vode, vazduha i hrane, naših izvora života!

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 187, februar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...