DANKA JAŠOVIĆ: Dnevnica mi pomaže da budem bolja osoba

“Nisam bila sigurna kako ću se nositi sa realnim, teškim životnim pričama, ali kako emisije odmiču tako se i ja izgrađujem”, ocjenjuje nova voditeljka Dnevnice za Graciju

Razgovarao Danilo Brajković
Foto Vesela Mišković
Šminka Ivana Pavličević
Lokacija Hotel Ziya

Aktuelna peta sezona emisije Dnevnica na Televiziji Vijesti, pored brojnih aktera u različitim ulogama i potresnih životnih sudbina, auditorijumu je predstavila i novu voditeljku. Nakon četiri sezone u znaku Biljane Savićević, “palicu” je preuzela Danka Jašović, po vokaciji producent, ali među crnogorskom publikom prvenstveno prepoznata kao novinarka i TV lice, odnedavno i portparolka podgoričkog Gradskog pozorišta. Novi angažman omogućio joj je da se, poslije više godina u nešto drugačijim vodama, sa surovim životnim temama uhvati ukoštac bez uljepšavanja, a sa konačnim ciljem da postane bolja osoba i da pomogne onima koji vode žestoku borbu.

Dnevnica se i te kako razlikuje od televizijskih formata u kojima ste dosad bili angažovani. Šta je presudilo da prihvatite poziv i da li je riječ o najvećem izazovu pred kamerama u dosadašnjoj karijeri?
– Tačno je. Format kao što je Dnevnica potpuno je drugačiji od prethodnih projekata koje sam radila, pa samim tim predstavlja i ogroman izazov, iskorak, ali i donosi veliku odgovornost. Uvijek su me zanimale suštinske stvari, životna realnost koja nije u vezi sa sjajem i šljokicama lažnog života. Trudila sam se da kroz svoj rad u medijima, koliko je to bilo moguće i koliko su dozvoljavali formati u kojima sam radila, upravo govorim o takvim vrijednostima.
“Kopča” maltene svih ranijih angažmana bila je ta zabavna nota, a Dnevnica mahom donosi znatno mračniju stranu života. Na koji način ste uspjeli da se prilagodite novom ambijentu?
– Dnevnica je koncipirana tako da je osoba iz javnog života Crne Gore u svakoj emisiji zarađuje, a potom se donira određenoj porodici. Tako da se aktuelne teme iz njihovih karijera i ovdje prepliću kroz razne zadatke. Tu se emisija nadovezuje na moj dosadašnji rad. Na “prilagođavanje novom ambijentu” u profesionalnom smislu možda su najviše uticale godine rada pred kamerama i podrška ekipe sa kojom radim. Sa druge strane, koliko god da sam se ranije bavila zabavnim temama, vrlo sam bila svjesna života oko nas.
“Palicu” ste preuzeli od Biljane Savićević, koja je mnogima i dalje prva asocijacija na pomen Dnevnice. Konkretno, šta to drugačije donosite u voditeljskom smislu?
– Mislim da je najbolje da to pitate gledaoce. Ono što smatram važnim jeste to što sam, baš kao i Dnevnica, poslužila kao primjer drugima da se u današnjem poremećenom sistemu vrijednosti društvenih mreža moramo vratiti suštinskim vrijednostima i spustiti na zemlju. Lako je praviti lažni sjaj, nositi skupu garderobu i čekati princa u skupim kolima, a teško prihvatiti realnost životnih situacija i boriti se.
Na osnovu dosadašnjeg iskustva, sa koje pozicije sada posmatrate Dnevnicu? Šta se najviše promijenilo u odnosu na stav koji ste imali kao gledalac?
– Uh, drugačije je. Veoma. Kada se direktno susretneš s određenim situacijama i stanjima svakako te to puno više uzdrma i ostavi jači utisak.
Proteklo je dovoljno vremena za prve zaključke – kako ocjenjujete učinak nakon probijanja leda i da li je početak bio lakši ili teži od onog koji ste zamišljali?
– U svemu se ispostavi da je svaki početak teži od daljnjeg rada. Tako je bilo i kada je emisija Dnevnica u pitanju. Nisam bila sigurna kako ću se nositi sa realnim, teškim životnim pričama, ali kako emisije odmiču tako se i ja izgrađujem. Privatno sam veoma emotivna i osjetljiva, toga sam se plašila. Svaka priča nosi svoju težinu, pa bila ona prva ili ko zna koja po redu.

Haljina Milica Jašović

I neupućenom gledaocu jasno je da je pred sagovornicima tako teških životnih sudbina bitnija emotivna priprema negoli svaka druga. Dopuštate li emocijama da preuzmu kontrolu i vode Vas kroz emisiju?
– Emocije su ključne, ali tačno je da se moram kontrolisati. Puno faktora je tu uključeno. Često mi se desi da u emisiji ostanem jaka i stabilna, a po završetku lijem suze.
Nažalost, nije teško pronaći aktere kojima je učešće u emisiji prijeko potrebno kako bi nastavili dalje s osmijehom, a ne u suzama. Razmišljate li o njihovim sudbinama i nakon što se ugase kamere?
– Puno učim od tih porodica. Kako snimanje odmiče i više ih upoznajem – pomažu mi da budem bolja osoba. Kao što sam rekla, dešava mi se da dođem kući i plačem. Ali, to je život koji je najmanje protkan filterima za ljepotu.
Sa druge strane, ima li veće nagrade od iskrene zahvalnosti onih kojima pomažete? Vjerujete li da će primjer Dnevnice pokrenuti pozitivne promjene u društvu, motivisati mnoge da pomažu i van domašaja kamere?
– Apsolutno vjerujem. Dnevnica upravo podstiče, i u ovoj sezoni, a to je činila i u protekle četiri, koliko traje. Naše društvo je to pokazalo kroz bezbroj primjera. Divno je kada osjetite istinsku zahvalnost i kada ste u mogućnosti da nekome pomognete na bilo koji način.
Komunikacija s onima koji zarađuju novac opet Vas vodi na ono ležernije i prijemčivije polje. Da li je teško balansirati i s kojom poznatom osobom ste naročito “kliknuli” na prvu loptu?
– Svi oni nose različite energije i realizacije poslova koje obavljaju. U Dnevnici je puno faktora koji utiču na snimanje i tok emisije. Sudbine porodica ne utiču samo na mene, već na kompletnu ekipu i aktera koji zarađuje dnevnicu. Teško je govoriti o tome, svi kliknemo na neku loptu koja se na kraju realizuje u fantastičan pogodak.
Nova godina donijela je i novi angažman, u Gradskom pozorištu. Kako protiču prvi radni dani pod krovom te kulturne institucije? Odgovara li uloga portparolke Vašem senzibilitetu?
– Gradsko pozorište je divna institucija, vrijedna poštovanja i divljenja. Po vokaciji sam producent i bila sam dio mnogih produkcijskih projekata, dugo radim kao novinar i mislim da se upravo ova “uloga” odlično uklopila u moj senzibilitet.
Koje ste ciljeve zartali sebi na tom polju kako bi sve ono što Gradsko pozorište realizuje postalo dostupnije širem auditorijumu?
– Predstave su kolektivni čin, baš kao i rad u Gradskom pozorištu. Činjenica je da radimo kvalitetne predstave na sve tri produkcije, lutkarskoj i dramskoj sceni za djecu, kao i večernjoj sceni. Cilj je puno pozorište, što ne znači populistički koncept, već da će predstave kvalitetom privući publiku. Naše predstave su dostupne svima. Upravo u cilju dostupnosti, ove godine je pokrenuta mobilna aplikacija za onlajn rezervaciju i kupovinu karata, kao i praćenja aktivnosti pozorišta.
Uporedo obavljate dva veoma odgovorna posla i maltene ste svakodnevno pred očima javnosti. U čemu je tajna dobre organizacije i kako se postiže uspjeh na oba polja, a da pritom ne trpi privatni život?
– Nema tu velike filozofije. Kada živiš ono što voliš, sve se može, sve se postiže. Čak ostane vremena za lijepu dokolicu.

Gracija 176, 7.2.2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...