spot_img

Darija i Admir Bambur: Svaki plodonosan odnos proizvod je velikog obostranog ulaganja

spot_img
Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović, privatna arhiva

Dariju Petović Bambur i Admira Bambura prije osam godina povezala je umjetnost, a onda su otkrili da ima još mnogo stvari u kojima uživaju i koje vole da istražuju. Darija, diplomirani filozof i psihoterapeut u edukaciji, i Admir, umjetnik, na završnoj godini doktorskih studija u Beogradu, kažu da su mnogo toga naučili jedno od drugog, pa i to da ne postoje idealni odnosi kakve vidimo na filmovima, već je svaki plodonosan odnos, bilo partnerski ili neki drugi, proizvod velikog obostranog ulaganja. Nedavno su dobili sina, a njegovim rođenjem je sve što rade, kako kažu, dobilo novu dimenziju.

Kada ste se upoznali i koliko dugo ste zajedno?
DARIJA: Upoznali smo se kada mi je bilo sedamnaest godina. Admir je strpljivo čekao da postanem punoljetna (smijeh).
ADMIR: Nemam ništa da kažem u svoju odbranu (smijeh). To je bilo prije osam godina.
Šta vas je privuklo jedno drugom? Koja su vam zajednička interesovanja?
ADMIR: Prva tema koja nas je povezala je umjetnost. Kasnije smo otkrili da imamo mnoga zajednička interesovanja, putovanja, neobične knjige, boravak u prirodi, razni ekstremni sportovi, meditacija…
Šta ste jedno od drugog naučili?
DARIJA: Mnogo je toga što smo jedno od drugog naučili tokom godina, ali, ako bi trebalo da izdvojimo nešto posebno značajno, rekla bih da je to spoznaja da je svaki kvalitetan odnos plod neprestanog posvećivanja i rada na samorazvoju. Svaki konflikt je poziv da pogledamo u sebe, preispitamo svoje postupke i na taj način se približimo još više jedno drugom.
DARIJA: Ne postoji idealan, gotov, zaokružen odnos, kakve vidimo na filmovima, već je svaki plodonosan odnos, bilo partnerski ili neki drugi, proizvod velikog obostranog ulaganja.
Nedavno ste dobili sina Vedrana. Kakav je sada vaš život u odnosu na period prije njegovog rođenja, šta se promijenilo?
DARIJA: Mislite, osim činjenice da još ne spavamo baš najbolje (smijeh)? Teško je naći riječi koje bi mogle da opišu tako duboke emocije i iskustvo koje toliko mijenja kvalitet života nabolje.
ADMIR: Njegovim rođenjem sve što radim je dobilo potpuno novu dimenziju. Ne sjećam se u čemu sam vidio smisao prije nego što je Vedran ušao u naš život.
Darija je diplomirala filozofiju i psihoterapeut je u edukaciji. Da li se i kako dopunjuju vaše profesije?
ADMIR: Uvijek je dobro uzimati u obzir različite poglede na neku stvar. Spoj naših profesija uvijek iznjedri nešto novo. Ali ne samo profesije, već su i naše prirode kompatibilne, tako da je naša komunikacija uvijek bogata kreativnim idejama.
Da li je Darija Vaš najveći kritičar?
ADMIR: Ja bih prije rekao da je Darija moja najveća podrška. Čak i kada me kritikuje (smijeh).
Potičete iz različitih sredina, Admir je rođen u Pljevljima, a Darija u Kotoru. Kako je to uticalo na vaše navike i pogled na svijet?
ADMIR: Različite kulture iz kojih potičemo za nas su veliko bogatstvo. Smatram da takve kombinacije uvijek oplemenjuju, šire vidike i inspirišu na samorazvoj.

Gracija br. 87, 02.09.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO