Darija Petović Bambur: Voljela bih da stvorimo klimu u kojoj će se žrtve nasilja osjećati zaštićeno

“Čin seksualnog nasilja je vrlo dehumanizujući i osobe koje su pretrpjele takav vid nasilja često se osjećaju uprljano, a s tim je povezan intenzivan osjećaj srama”, kaže psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Priča glumice Milene Radulović i njenih koleginica o tome da su bile žrtve seksualnog nasilja njihovog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, pokrenula je region. Koliko je zastupljeno seksualno zlostavljanje u našoj sredini? Zašto se o tome malo zna? Zašto se žrtve najčešće odlučuju da ćute i da ne prijave nasilnika? Ove i druge teme vezane za seksualno zlostavljanje bile su predmet našeg razgovora sa Darijom Petović Bambur.
“Brojni su razlozi zbog kojih osobe koje su pretrpjele neki oblik seksualnog nasilja to ne prijave nadležnim organima i odluče da to kriju od prijatelja i porodice. Neki od ključnih razloga su samooptuživanje, osjećaj krivice i strah od toga da im se neće vjerovati. Čin seksualnog nasilja je vrlo dehumanizujući čin, i osobe koje su pretrpljele takav vid nasilja često se osjećaju uprljano, a s tim je povezan intenzivan osjećaj srama. U praksi se seksualno zlostavljanje, nažalost, sreće mnogo češće nego što bismo pretpostavili.”

“Zlostavljači se nalaze u svim društvenim slojevima i imaju vrlo različite oblike ponašanja, mogu biti voljeni i imati sposobnost da čine i dobra djela”

Na društvenim mrežama i portalima se mogu pročitati razni komentari koji dosta govore i o nama i društvu u kojem živimo.  Komentar Šta su čekale do sada mnogi su okarakterisali kao ponovno silovanje žrtava.
– Takvi komentari govore o tome da kao društvo još uvijek ne razumijemo dovoljno kako seksualno nasilje funkcioniše. Govore o brojnim predrasudama. Reakcije kojima su žrtve izložene ili procedure koje prolaze nakon prijavljivanja, mogu se, nažalost, često okarakterisati kao retraumatizacija.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 187, februar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...