spot_img

Devet faza braka

Brak nije mirno more, odnosi se mijenjaju i preispituju. Ali, uprkos svim iskušenjima – postoji put do sigurne luke

spot_img

Dok konfete i pirinač padaju po mladencima, svaka mlada uglavnom misli da će ljubav i brak trajati zauvijek. Ali, ako ih nekoliko godina kasnije pitate da li bi se opet udale za istog muškarca, šest od deset odgovorilo bi – ne. Barem tako kaže knjiga The Nine Phases of Marriage: How to Make It, Break It, Keep It, koju je 2012. godine napisala Suzan Šapiro Baraš. Koje su stepenice na putu od sudbonosnog DA do “voljela bih da nikada nisam”? Poznata autorka, koja piše o odnosima u vezama, tražila je odgovor na to pitanje te za potrebe ove knjige intervjuisala više od 200 žena u dobi od 21 do 85. Suzan je zaključila da žena koja se uda i ima djecu prolazi kroz devet različitih faza te da veza može ojačati kada prepoznate u kojoj ste fazi.

Faza 1: Mlada puna nade Ovo je faza puna ideala, u kojoj par još uvijek uživa u tri glavna sastojka dobrog braka: strast, intimnost i predanost. Iako ste možda prošli kroz nekoliko oluja, zajednički ih savladavate. Vjerujete da je vaš muškarac vaše čvrsto uporište i da će romansa trajati zauvijek. “Supruge se u ovoj fazi trude da održe strast. Neke ističu koliko su posvećene braku, jer njihovi su roditelji bili razvedeni”, piše Suzan.
Savjet: Strast i intimnost je lako postići u ranoj fazi, ali takođe morate da razvijate prijateljstvo, ako želite da brak opstane.

Faza 2: Savršena supruga  Prije vjenčanja, podrazumijevali ste da ćete ravnopravno učestvovati u kućnim poslovima. Ali, nakon tri godine, odjednom se osjećate kao domaćica i trkačica u jednoj osobi. Suzan objašnjava da problemi nastaju zbog toga što mnogi muškarci smatraju da su dovoljno učinili činom vjenčanja. “U vrijeme kada malo koja žena ne radi, često se osjećaju prezaposleno i nepoštovano. Mnoge žene nikada ne očekuju od svojih muževa da imaju iste navike kao one.”
Savjet: Kad mane isplivaju na površinu, nezavisno od toga da li se radi o prljavim čarapama pod kuhinjskim stolom ili pretrpanim kantama za smeće, to može biti šok. Ali, imajte na umu da nema idealnog braka. Odlučite šta možete da tolerišete, a preko čega ne možete preći.

Faza 3: “Djecocentrizam” Kad se rodi beba, gledišta žene se mijenjaju. Neke žene gube zanimanje za partnere, zato jer je on izvršio svoju biološku funkciju. Druge forsiraju muževe da postanu idealni očevi.
Savjet: Nikada u ulozi majke nemojte da izgubite sebe, vodite računa o svojoj vezi koliko i o svom djetetu. Ako i vama u suprugu odgovara da imate brak koji se vrti oko djeteta, razgovarajte s njim kako ćete da unaprijedite porodicu.

-

Faza 4: Zajednički krevet, različiti snovi U ovoj fazi, koja obično nastupa nakon desetak godina braka, mnoge žene priznaju da je nekoliko dana bez partnera dragocjen odmor. Rezultati Suzaninog istraživanja pokazuju da nezadovoljstvo raste, iako su žene odlučne u tome da ostanu u braku. Uobičajene razlozi za sukob su novac i vaspitanje djeteta.
Savjet: Smanjite očekivanja. Bićete manje razočarani ako se suočite s promjenama koje nosi brak.

Faza 5: Distanca Nakon 15 godina braka, kada djeca postanu samostalnija, mnoge se žene ponovo okreću karijeri. To je faza koja stvara uslove za romansu sa strane. Oko 60% žena imaće fizički odnos s drugim partnerom ili “odnos u mislima” u nekoj fazi braka, piše Suzan. Zamišljeni odnos obično je na radnom mjestu, gdje kolege postaju bliski. Žene često kažu da je romansa sa strane dobar način da preispitaju svoju ulogu supruge. Ljubavnik donosi zadovoljstva koja je suprug zanemario – u pravilu, njih su dvojica potpuno različiti.
Savjet: Supruge kojima nedostaje bliskost koju su nekada imale moraju se potruditi da unaprijede odnose sa mužem i provode s njim više vremena.

Faza 6: Razvod na pola puta Za sredovječne supruge sa dvadesetak godina bračnog staža, romansa koja je počela u fazi pet može da razori brak u fazi šest. Mnoge žene počinju da se pitaju šta uopšte dobivaju od braka. Finansijski su samostalne, djeca ih više ne trebaju toliko, i mnoge postaju odlučnije po pitanju razvoda. Često ih interesuje kako žive njihove neudate prijateljice, pitajući se da li im je bolje bez muževa. Žena koja osjeća nezadovoljstvo u srednjim godinama često bira razvod i ima osjećaj da je pravilno odabrala.
Savjet: Posjetite sami psihologa prije nego zajedno odete u bračno savjetovalište. Ako razmišljate o razvodu, najprije probajte privremenu razdvojenost.

Faza 7: Ponovno pregovaranje U ovoj fazi, koja može da nastupi između 15 i 30 godina braka, ponovo ćete razmotriti situaciju i vrlo vjerojatno zaključiti da je ipak bolje ostati u braku. Vaši razvedeni prijatelji nisu toliko srećni i bezbrižni koliko se činilo. Slobodni muškarci nisu idealne prilike. Mnoge od tih žena slažu se s izrekom “Ne mogu živjeti s njim, a ne mogu ni bez njega” i udobnost braka biće im privlačnija od razvoda.
Savjet: Zapitajte se jeste li pod uticajem vaše slobodne prijateljice i njenih bajki o čudesnom ljubavnom životu. Novi plan može pomoći oživljavanju veze sa suprugom.

Faza 8: Stabilnost Kad brak dođe do tridesete ili četrdesete godine, kasno je za manipulacije ili igre moći. Prepoznajete vlastite prednosti i mane, ali i suprugove. No, ako se pojave unuci, to može da poremeti ravnotežu. Ono što je utješno u ovoj fazi puta je da sve krive pretpostavke, fantazije o tome kako biti supruga – zamjenjujete realnošću.
Savjet: Budite širokogrudni u podržavanju svog supruga da se privikne na promjene u svome životu, kao što je uloga djeda. Fokusirajte se na to da budete najbolji prijatelji.

Faza 9: Saosjećajna ljubav Kad počne da se približava srebrni ili zlatni jubilej, supruge su već shvatile koliko je važno sačuvati poštovanje za partnera. Takođe su naučile da praštaju. Novac još uvijek može biti problem. Prema istraživanju iz knjige, žene češće imaju želju da se ponašaju kao porodična banka. Za supruga koji je cijeli život čekao da se riješi svih kredita, ova pretjerana štedljivost može biti mora.
Savjet: Budite jedno drugome pojas za spašavanje. Ne kopajte po prošlosti, prestanite sa prigovaranjima. Prihvatite činjenicu da življenje vlastitih života ne mora biti prepreka u braku.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO