Digitalno starenje kože

Da li znate da vrijeme provedeno ispred ekrana računara, tableta i mobilnih telefona može nanijeti štetu i očima i koži, uzrokujući njeno preuranjeno starenje

spot_img

Znamo koliko je važno svakodnevno štititi kožu od sunca, od UVA i UVB zraka, i to tokom cijele godine, a ne samo ljeti. No, obraćamo li toliko pažnje na plavo svjetlo naših tehnoloških uređaja? Znate li da sati provedeni ispred ekrana računara, tableta i mobilnih telefona mogu nanijeti štetu i očima i koži, uzrokujući njeno preuranjeno starenje. Takozvano digitalno starenje kože nastaje zbog njene višečasovne izloženosti uređajima koji emitiraju plavo svjetlo. Iako se u dermatologiji već godinama plavo svjetlo primjenjuje u terapijske svrhe, u obliku fototerapije i liječenja akni jer djeluje na bakteriju Cutibacterium acnes, kumulativna i dugotrajna svakodnevna izloženost ovom svjetlu djeluje drugačije.

Šta je i kako djeluje plavo svjetlo

Plavo svjetlo je svjetlo visoke energije (HEV, High Energy Visible), nije štetno poput ultraljubičastog, ali ipak predstavlja opasnost za kožu. Glavni izvor plavog svjetla je sunce, a značajne količine primamo i s ekrana tehnoloških uređaja. Kod kuće, na radnom mjestu, u slobodno vrijeme, od buđenja do odlaska na spavanje, na kožu lica snažno i dugotrajno utiče plavo svjetlo ekrana različitih uređaja, pred kojima provodimo čak 50 % vremena, zbog čega je veoma važno razumjeti kako djeluje na kožu. Plavo svjetlo prodire u dermis dublje od UV zraka, uzrokujući oksidativni stres i prekomjerno stvaranje slobodnih radikala koji narušavaju odbrambenu funkciju kože. Osim toga, plavo svjetlo može izazvati i razgradnju kolagena i elastina te ćemo s vremenom primijetiti da je koža opuštenija, manje elastična, sivkasta, s više bora, a moguća je i pojava hiperpigmentacija. Sve zajedno uzrokuje prerano starenje kože (kao i crvenilo i suvoću očiju). Iako nije štetno kao UV zračenje, djelovanje plavog svjetla ne osjetimo jer ne stvara toplotu i nije vidljivo oku, što utiče na to da kožu manje štitimo. Kada se izlažemo suncu, savršeno smo svjesni zraka sunca na licu i tijelu, i znamo da koža mora biti zaštićena solarnim filterom. Ali, kada smo izloženi plavom svjetlu, koje ne osjetimo i ne vidimo, zaboravljamo da se zaštitimo, iako intenzivan oksidativni stres može nanijeti veliku štetu zaštitnoj funkciji kože.

Pokušajte da skratite druženje s vašim “digitalnim prijateljima”, ne prinosite ih previše licu, zatamnite ekran, priuštite sebi offline vikend, i ubrzo ćete u ogledalu primijetiti razliku

Kako da se zaštitite

Mnogobrojna dermatološka istraživanja dovela su do znatnog napretka i formulisanja specifičnih proizvoda koji štite kožu, podstiču obnovu ćelija oštećenih usljed oksidativnog stresa zbog plave svjetlosti. Mnogi od tih proizvoda, najčešće su to antioksidativni serumi, stvaraju pravu zaštitnu barijeru na koži, sprečavajući dublje prodiranje plave svjetlosti u kožu i na taj način suzbijaju digitalno starenje. SPF kreme štite i od UV zračenja i od plavog svjetla, što znači da ih treba nanositi tokom cijele godine, pa i onda kada u vlastitom domu sjedimo s laptopom u krilu. Što se tiče njege, za odbranu od plavog svjetla najbolji su proizvodi koji sadrže antioksidanse (vitamin C, resveratrol, hijaluronska kiselina) koji će neutralizovati djelovanje slobodnih radikala.
Prema nekim istraživanjima 79% osoba provjerava mobilni telefon prije spavanja, 28 % poseže za njim pet minuta prije spavanja i više od 50% provjerava notifikacije 15 minuta nakon buđenja. Osim korištenja određenih kozmetičkih proizvoda, pokušajte da skratite druženje s vašim “digitalnim prijateljima”, ne prinosite ih previše licu, zatamnite ekran, priuštite sebi offline, detoks vikend, i ubrzo ćete u ogledalu primijetiti razliku.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO