Dijalogom do sloge

Među brojnim etabliranim organizacijama civilnog sektora u Crnoj Gori koje se bave raznim temama aktuelnim u našem društvu, postoje i one koje su se svojim djelovanjem i aktivizmom već pozicionirale kao prepoznatljive. Kako zbog tema koje obrađuju, tako i zbog drugačijeg, kreativnog načina na koji im pristupaju.

spot_img

Nevladina organizacija Prva multikulturalna ženska organizacija Dijalogom do sloge postoji od decembra 2020. godine. Mala, ali odabrana ekipa žena koje baštine iste vrijednosti multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multinacionalnosti trudi se da na kreativan, autentičan, a prije svega edukativan način svojim aktivnostima promoviše dijalog kao primarnu temu koji je, nažalost, na veoma niskom nivou, kao i bogatstvo Crnogorskog tradicionalnog susreta kultura čiji zajednički duh čini ovaj prostor jedinstvenim.
“Od početka rada održali smo dva veoma uspješna multimedijalna projekta Dijalog most do sloge, autorski projekat novinarke, PR manadžerke i modne dizajnerke Slobodanke Seke Martinović, projekt menadžera u našoj NVO sa kojim smo zatvorili Decembarsku umjetničku scenu 2020. godine. Ne zaboravimo da je to bio period uslovljen mjerama zbog korona virusa kada okupljanja nijesu bila moguća ili su bila ograničena, tako da je publika mogla program da prati preko online platforme”, kaže izvršna direktorica NVO Sandra Miličević.
“Uskraćeni za obostrano zadovoljstvo, mene kao autora i reakcija publike za prvo prikazivanje u Podgorici, brzo je uslijedio je poziv Opštine Bar da već u novembru 2022. godine prikažemo projekat povodom dana opštine 24. novembra, pa je barska premijera bila puna satisfakcija”, rekla je Seka Martinović, autorka prve vizuelne konferencije Dijalog most do sloge. Smatrajući riječi potrošenim, kroz modu, formu, boje, pokret i muziku, bez ijedne riječi poslala sam poruku ljubavi, mira, prednosti i bogatstva multikulturalnog crnogorskog đardina i ljepote zajedničkog života u skladu i harmoniji. Jedna od misija naše NVO je osvješćivanje tema koje suštinski ne bi trebalo da budu društveni problem.”
Nakon toga uslijedila su tri panela, dva održana u KIC-u Budo Tomović, a jedan panel je održan u saradnji sa mjesnom zajednicom Drač i ženama Drača. “Teme kojima smo se bavili tokom panela su od oblasti rodne ravnopravnosti, žene u kulturi ćutanje kao dijalog gdje je sjajno izlaganje imala i naša članica prof. dr Biljana Šćepanović Mihailović, geštalt psihoterapeut. Među panelistima bili su i Snežana Burzan Vuksanović, Nada Drobnjak, Sabrija Vulić, Srđan Perić. Moram napomenuti da od samog početka imamo podršku KIC-a Budo Tomović i Sekretarijata za kulturu SO Podgorica”, istakla je Sandra Miličević.
U pripremi za početak decembra, a ususret blagdanima u pripremi je novi projekat. Ovoga puta u saradnji sa Domom starih Podgorica sa kojima smo uspostavili saradnju i narednu temu posvetiti korisnicima ovog doma. Dakle, penzionerima ili trećem dobu kako ga društvo nepopularno naziva, a koje može biti mnogo ljepše, drugačije i ispunjenije od tužnih penzionerskih priča koje su, nažalost, česta tema zbog statusa ove brojne i prilično marginalizovane i diskriminisane grupe društva. Naravno nije riječ o klasičnom panelu već će kreativna crta i ovoga puta doći do izažaja. Ambicija je da se pored neizostavne teme svakodnevnog života i statusa penzionera u Crnoj Gori, to veče oplemeni malim programom koji će ih razveseliti i staviti im do znanja da nisu sami. Nećemo otkrivati o čemu je riječ – poručuju iz ove mlade i perspektivne NVO, ali će biti iznenađenje za publiku.
U planu je i pokretanje sajta, a do tada će preko Instagram i Facebook profila ove organizacije biti dostupne informacije o dosadašnjem radu i budućim aktivnostima. S obzirom da je u decembru i treći rođendan ove NVO, najavljuju još neke inventivne, korisne, lijepe i kreativne projekte.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO