spot_img

Dijete koje vole holivudske zvijezde

Malo istraživanje prehrambenih navika nekih poznatih osoba dalo je različite rezultate. Svaka ima svoje tajne, način ishrane koji smatra idealnim, malo koja će priznati da se tajna njenog dobrog izgleda krije i u spretnim rukama estetskog hirurga. Rezultat je postignut uz pomoć zdravog načina ishrane, povremenih dijeta i svakodnevnog vježbanja, naravno

spot_img

 

Šeron Stoun GI DIJETA

Šeron Stoun (1958) je idol mnogim pripadnicama ženskog pola jer gotovo uvijek izgleda svježe i mladalački. Tajna njene savršene linije je glikemijski indeks ili GI dijeta, proizvod kanadskog dijetologa Rika Galopa. Glikemijski indeks namirnice rangira prema brzini kojom podižu nivo glukoze u krvi, označavajući ih od 0 do 100, (što je vrijednost veća, znači da se šećer brže apsorbuje). Namirnice se dijele na: crvene (visok GI) koje treba izbjegavati (bijeli hljeb, kobasice, punomasni mliječni proizvodi); žute (srednji GI) čiji unos treba kontrolisati (nemasni sirevi, banane, kukuruz); zelene (nizak GI) koje se preporučuju (jaja, riba, piletina, nemasno mlijeko i jogurt, jabuke, narandže, povrće, integralni pirinač).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharon Stone (@sharonstone)

Mišljenje nutricionista je da se radi o idealnoj strategiji za održavanje linije i dobro zdravlje. Ishrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa sprečava drastične oscilacije količine insulina, napade gladi i gomilanje masnoće. Još jedna pozitivna strana GI dijete: dozvoljeno je jednom ili dvaput nedjeljno pojesti neki slatkiš, kao i desert nakon lagane večere. Kada se takozvane loše namirnice ne jedu same, ne bi smjele da pokvare dijetu.

-

Gvinet Paltrou MAKROBIOTSKA DIJETA

Oduvijek vitka glumica, rođena 1972. godine, ima poseban odnos prema hrani, mnogi kažu da je opsjednuta sadržajem svog tanjira, a to ponašanje stručnjaci nazivaju ortoreksija. Radi se o prehrambenom poremećaju orthorexia nervosa, koji podrazumijeva opsjednutost zdravom hranom, a prvi put ga je 1997. definisao specijalist alternativne medicine, doktor Stiven Bretmen. Naziv je nastao od grčkih riječi orthos (ispravan) i orexis (apetit).

Za razliku od anoreksičara koji želi da smrša, ortoreksičar želi da se osjeća zdravo i prirodno. Gvinetina tajna su biološki uzgojena hrana i makrobiotika, jede samo ono što je apsolutno prirodno. Ne jede industrijski prerađenu, rafiniranu i pretjerano termički obrađenu hranu. Ne jede ni meso, ribu, jaja, ni mliječne proizvode, hrani se isključivo voćem, povrćem, integralnim žitaricama, algama i klicama. Donekle sličnih pravila pridržava se i Madona, koja se nije odrekla lososa i svakodnevno joj je na meniju.

Da li se radi o primjeru koji treba slijediti? Nutricionisti kažu da prehrana koja isključuje sve namirnice životinjskog porijekla dovodi do nedostatka proteina, kalcijuma, gvožđa i vitamina D i B12 u organizmu, stoga se ne preporučuje djeci, tinejdžerima, trudnicama, dojiljama i hroničnim bolesnicima. Makrobiotika je više stil života koji teži skladu i ravnoteži, nego način ishrane, jer se hrana priprema na poseban način, svaki obrok jede polako, a svaki zalogaj dugo žvaće, itd.

Kirsten Danst ALKALNA DIJETA

Njemačko-američka glumica, rođena 1982. godine, slijedi pravila jedne od popularnijih holivudskih dijeta, a to je alkalna, metod koji istovremeno djeluje na liniju, sjaj lica i zategnutost kože. Bazira se na održavanju pH vrijednosti, dakle kiselosti organizma. Pretjeran unos kiselih namirnica (industrijski prerađena hrana, meso, riba, žitarice…) kompenzuje se konzumiranjem alkalnih namirnica (voće, povrće, zeleni čaj, soja, biljna ulja…). Upravo formula 70 % alkalnih plus 30 % kiselih namirnica omogućava Kirsten da uvijek izgleda sjajno.

Radi li se ovoga puta o primjeru koji treba slijediti? Nutricionisti imaju ovakvo mišljenje: naša ishrana, često previše bogata masnoćom i šećerima, nastoji da “zakiseli” organizam. Ukoliko prednost dajemo alkalnim namirnicama, omogućavamo tijelu da bolje funkcioniše, generalno poboljšavamo njegovo cjelokupno zdravstveno stanje. Ovakav režim ishrane utiče i na gubitak težine, ali pod uslovom da pažljivo uravnotežimo unos kiselih i alkalnih namirnica. Ukoliko to ne učinimo, postoji opasnost i od neugodnog nadimanja.

Dženifer Aniston DETOKSIKACIJSKA DIJETA

Prilično bucmasta na početku karijere, u vrijeme popularnih Prijatelja, Dženifer (1969) je izgubila mnogo kilograma. Uprkos teškim periodima u privatnom životu, kada bi se većina žena bacila na hranu, Dženifer se nije udebljala. Nakon razvoda sa Bredom Pitom 2005. godine, bila je na detoksikacijskoj dijeti (koju je potom zamijenila takozvanom Zona dijetom). Nakon što je prestala da pije alkohol i puši, krenula je u akciju protiv toksina u organizmu i jela na najzdraviji mogući način. Nije jela industrijski prerađenu hranu i pila je svakog jutra čašu svježe iscijeđenog limunovog soka na prazan stomak. Dženifer smatra da je to najbolji način za pospješivanje eliminacije masnoća i toksina iz organizma. Nutricionisti napominju da morate imati savršeno zdrav želudac ako ujutro želite piti sok od limuna. Sem toga, sok od limuna nije čudo koje će promijeniti vaše tijelo, važni su C vitamin i antioksidansi koje sadrži. (S.Crkvenjaš)

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO