spot_img

Do jačih kostiju bez ljekova

spot_img

Naše kosti nalaze se u neprestanoj pregradnji. Stalno se stvara novo koštano tkivo. Kad se to ne bi događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prelome. Ćelije zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti. U normalnim uslovima su osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj ravnoteži, ali ta ravnoteža može da se poremeti. U takvim situacijama dolazi do smanjenja koštane mase. Kod većine ljudi gustina koštane mase počinje postepeno da se smanjuje kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustoće kostiju. Nemojte misliti da je riječ o ljekovima ili dodacima prehrani. Kao i uvijek, priroda nam nudi najbolje rješenje.

Mirođija (kopar, komorač) Na prvom mjestu je poznata, često nepravedno zanemarivana biljka – mirođija. Ako je dosad niste probali, pravo je vrijeme. Ova biljka se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki anis ili morač. Ima dugu istoriju korištenja u ljekovite svrhe, te se od davnina primjenjuje kao osvježivač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća. Sjeme blagotvorno djeluje protiv gubitka mineralne gustine kostiju. Djeluje tako da povećava broj osteoblasta (ćelija koje grade kosti) i time pruža zaštitu kostima. Komorač je riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum i magnezijum. Sadrži i antioksidanse koji pomažu da se smanje upale, jačaju imunitet i pomažu u sprečavanju nastanka raka. Stoga, čak i ako ne volite jesti mirođiju, ubacite je koji put u dnevni jelovnik. Ipak je zdravlje u pitanju. Uključivanje u prehranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećaće snagu kostiju i smanjiće rizik od preloma u bilo kojoj životnoj dobi.

Kakao Vaše kosti sastoje se od desetak minerala, tako da osim kalcijuma morate da unosite i neke druge minerale, poput silicijuma i magnezijuma. Dobri izvori silicijuma su krastavci, paprike, paradajz, kopriva, rastavić i lucerka. Što se tiče magnezijuma, najbolji izvor je sirovi organski kakao. Da, kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijumom pa je nemojte ni slučajno izbjegavati! Još jedan dobar izvor minerala je himalajska kristalna so. Naime, ona sadrži sva 84 elementa koja se nalaze u ljudskom tijelu. Donedavno je bila prilično nepoznata u našim krajevima, ali sad je možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Vitamin K2 Jedan od bitnih sastojaka koje vaš organizam treba za jake kosti je vitamin K2. Ako ne jedete redovno sljedeće namirnice, onda vjerojatno imate manjak vitamina K2 i treba da učinite nešto u vezi s time: fermentisane namirnice (npr. domaći kiseli kupus); organski životinjski proizvodi (jogurt, maslac…) i mnoge vrste sira.

-

Da zaključimo, jedan od najboljih načina za postizanje zdravih kostiju je prehrana bogata svježim, sirovim i integralnim namirnicama koje sadrže prirodne minerale. Na takav način vaš organizam dobije sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcionisanje.

Ne zaboravite… Osim pravilne ishrane, ne zaboravite na redovno izlaganje suncu kako biste osigurali i svoju količinu vitamina D. Nemojte izostaviti ni redovnu fizičku aktivnost, posebno vježbe snage koje dokazano stimulišu izgradnju i jačanje kostiju. Smanjite unos šećera i rafinisanih žitarica i bićete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO