spot_img

Dobrobiti tople kupke

spot_img

Cocooning, termin koji je 1990. izmislila američka trendseterka Fejt Popkorn (rođena Plotkin), označava želju da ostanemo u kući, da se zatvorimo, začaurimo u toplom (engl: cocoon – čaura) i osjećamo sigurno. Ubrzo, zatim, uz pomoć interneta postalo je moguće skoro sve, uključujući plaćanje računa i šoping, obavljati iz sopstvenog doma. Želja za boravkom na toplom tokom zimskih mjeseci od tada pa do danas nije nestala, naprotiv. Psiholozi kažu da je sjećanje na boravak u majčinom stomaku upisan u našoj DNK i u našoj podsvijesti. Toplota predstavlja zaštitu i služi nam bukvalno kao štit u dugim i hladnim zimama. Šta da učinimo kako bismo se bolje osjećali, napunili energijom i u što boljoj formi dočekali proljeće? Velnes u kućnom kupatilu je najjednostavnije rješenje.

Psihofizičko iskustvo

Tretman toplotom djeluje na metabolizam, na hormone, na cirkulaciju, predstavlja izvor blagostanja, djelotvornu njegu koju jednostavno možemo da primijenimo u našem domu i da u vrlo kratkom roku osjetimo rezultate. Toplota djeluje odlično na duh i na tijelo, a svaka kultura poznaje tretmane koji zahtijevaju ili stvaraju toplotu: latinski terme, od grčkog thermos – što znači topao, javna su kupatila u starom Rimu, nastala još u trećem vijeku prije nove ere. Toplota se manifestuje u različitim oblicima, svaki ima specifičnosti i oblast djelovanja. Uz suvu toplotu saune, naprimjer, organizam ubrzano radi kako bi regulisao svoju temperaturu: na površini to čini znojenjem, a unutra širenjem i skupljanjem krvnih sudova, čime se pospješuje izbacivanje toksina i nečistoća. To praktično znači zadati jedan kratak udarac cijelom organizmu, kratkotrajno ga izložiti stresu, što na kraju ima pozitivan efekat. Pored suve, tu je i vlažna toplota, para turskog kupatila ili hamama, koja je manje stresna. Zajedno s mirisima i esencijalnim uljima vrlo blagotvorno utiče na disanje, generalno djeluje na mišićni tonus i cirkulaciju, stimuliše lučenje endorfina, hormona blagostanja koji snižava osjećaj boli. Boravak u hamamu je svojevrstan uvod, tačnije priprema organizma za masažu.

Osim suve i vlažne toplote, tu je i kupanje u toploj vodi: terme su idealno mjesto za to psihofizičko iskustvo. Bilo da se radi o velikim ili malim spa centrima, ili kadi u kućnom kupatilu uz dodatak morske soli ili esencijalnih ulja, ovaj oblik tretmana relaksira i osvježava. U termalnim banjama, osim toplote, fundamentalnu ulogu ima sastav vode, od čega zavisi djelovanje, zbog čega sve termalne vode nisu iste – svaka specifično djeluje na organizam.

Toplu kupku s dodatkom ljekovitog bilja možete sebi da priuštite na tri načina. Prvi je da šaku ljekovitog bilja ubacite direktno u toplu vodu, a drugi da skuvate jak, biljni čaj te ga dodate vodi za kupanje. Treći način je da kupovne biljne mješavine za kupku i vrećicu uronite u toplu vodu. Pojedine biljne kupke djeluju tako što njihove molekule prodiru kroz kožu, dok druge djeluju inhalacijom mirisa. Bilje odaberite prema željama i potrebama. Kao odličan dodatak mogu da vam posluže i neke vrste bilja koje upotrebljavate pri pripremi obroka. Narendani đumbir pospješuje cirkulaciju u svim dijelovima tijela, nana stimuliše i blagotvorno djeluje na kožu, peršun liječi modrice, ružmarin pomaže pri opuštanju, kamilica ublažava bol i pomaže kod uboda insekata, cvijet maslačka obnavlja kožu, eukaliptus olakšava disanje, hmelj pomaže protiv nesanice, jasmin popravlja raspoloženje i osvježava kožu. Smirujući efekat ima lavanda, cvijet lipe prevenira prehladu, dok cvijet narandže pomaže u opuštanju i snižava krvni pritisak… Ako želite “full tretman”, prvo se istuširajte, onda napravite ugodnu atmosferu; upalite svijeće, odaberite muziku po ukusu i ukrasite površinu vode cvjetnim laticama.

I jedno važno upozorenje: ako imate problema s niskim pritiskom, budite oprezni s toplim kupkama koje mogu dodatno da ga snize, što može da izazove slabost i nesvjesticu.

-

Blagostanje i opuštanje

Saunu najviše koriste ljudi sa sjevera Evrope, hamam i turska kupatila uobičajeni su u Aziji i Africi, a u našem podneblju u banji se uglavnom boravilo i boravi po preporuci ljekara. Tek unazad jednu deceniju to se čini zbog ljepote u takozvanim spa centrima. Moderne terme imaju različitu ponudu: blagostanje (wellness), njega i uljepšavanje, a na nama je da izaberemo šta nam više treba ili nam se više sviđa. Odaberemo li blagostanje, neće biti teško da učinimo sve što nam treba u kućnim uslovima: efekat toplote i pare najlakše je stvoriti u kućnom kupatilu. Uronimo li u kadu punu tople vode, čija je temperatura 38oC, to već djeluje opuštajuće na organizam. Efikasnost toplote može da se intenzivira aromatskim ili esencijalnim uljima koja djeluju estetski i blago ljekovito, ublažavajući bolove u mišićima i psihofizički stres. U nedostatku ulja, odlična je i krupna morska so: omekšava kožu i ne šteti njenom površinskom lipidnom sloju. Najbolje vrijeme je veče, prije odlaska na spavanje, a važno je da ne budete u vodi duže od 15 do 20 minuta. Veče je idealna jer ćete poslije opuštajućeg kupanja bolje da spavate, a ako to činite ujutro, tretman završite tuširanjem hladnom vodom za reaktivaciju cirkulacije. Povremena kupanja na ovakav način daleko su od običnog održavanja higijene, shvatite ih kao vrijeme posvećeno samo vama, za vaš dobar sveukupan osjećaj, za blagostanje, za opuštanje, ali i kao naviku redovnog uživanja u blagodetima toplote, što je kod nas veoma rijetka pojava.

I, na kraju, ne i manje važno: naučno je dokazano da kupka ima blagotvoran efekat na zdravlje: magazin Complementary Therapies in Medicine objavio je rezultate naučnog istraživanja po kojem svakodnevno opuštanje u toploj kadi tokom dva mjeseca više djeluje na smanjenje anksioznosti i nervoze od bilo kojeg lijeka. Osim toga, najnovije istraživanje britanskih naučnika dodatno učvršćuje poziciju kupke na listi ljekovitih i korisnih stvari za zdravlje: naime, opuštanje u kadi punoj tople vode troši kalorije i snižava šećer. Obrazloženo je da jednako kako vježbe zagrijavaju tijelo, isto to čini i kupka temperature 40˚C, i za jedan sat proveden u ovoj vodi potrošićete 146 kalorija. Istovremeno, proteini koji se oslobađaju usljed toplote kontrolišu nivo šećera u krvi.

 

Prema vrsti vaše kože izaberite eterično ulje 

Za suvu i zrelu kožu: badem, ricinus, cedar, jasmin, geranijum, vetiver;

Za masnu kožu: lavanda, tamjan, sandalovina, smreka, melisa, korijander, ružmarin, eukaliptus;

Mješovita koža: geranijum, kamilica, sandalovina, slatki badem, jojoba;

Problematična koža: lavanda, mandarina, bergamot, čempres, smreka;

Osjetljiva koža: kamilica, ruža, jasmin, tamjan, slatki badem, neven.

 

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO