spot_img

Đorđo Lokateli: Moja kuhinja odiše srdačnošću, regionalnošću i senzualnošću

spot_img

Jedinstveni meni Sabia restorana, koji je dio One&Only Portonovi rizorta u Herceg Novom, slavi italijanske korijene osnivača, čuvenog kuvara Đorđa Lokatelija, ali i zajedničku istoriju njegove domovine i Crne Gore. Šef Lokateli, koji iza sebe ima već dva restorana svjetske klase, u Londonu (sa Mišlenovom zvjezdicom) i u Dubaiju, boravio je u Crnoj Gori u posjeti svom timu koji za goste kreira nezaboravna gastronomska iskustva inspirisana jugom Italije.
“Uzbuđen sam što sam dio prvog One&Only-ja u Evropi. Ovaj rizort pruža vrhunski luksuz kroz očaravajuću jednostavnost. Usklađenost naših ideja i koncepata se pritom sjajno uklopila u krajolik Boke Kotorske. Zanijemio sam pred ljepotom pejzaža. Zaista sam očaran prirodnim ljepotama Crne Gore, a posebno sam fasciniran susretom mora i planina u Boki”, otkriva utiske Đorđo, koji za svoj stil kuvanja kaže: “Moja kuhinja odiše srdačnošću, regionalnošću i senzualnošću”.

A, u to su se mogli uvjeriti svi koji su uživali u degustaciji njegovih specijaliteta.
“Naš restoran odražava i preslikava jadransku obalu. To je posebno uočljivo kroz ribu i morske plodove koje služimo. Takođe, trudimo se da prikažemo i uticaj Balkana na naš meni, koristeći lokalne proizvode iz hercegnovskog zaleđa i Crne Gore uopšte. Meni je posebno interesantna kombinacija tartara od tune sa lubenicom, avokadom, želeom od marakuje, čilijem i pirinčem, sa italijanskim vinom Pinot Nero Patricia Girlan iz berbe 2016. godine. Ponekad se ljudi iznenade kada uparujemo ribu sa vinom, ali ovo je jedno baršunasto, elegantno vino punog tijela, koje se savršeno slaže uz tunu”, ističe poznati kuvar i dodaje: “Moj omiljeni spoj su domaće njoke sa raguom od zeca i crnim maslinama, i sjajno crveno vino iz Pijemonta – Prunotov Barbaresco Bric Turot iz 2011. godine. Bogatstvo ovog jela se savršeno slaže sa visokim taninima i kiselošću ovog vina”.
Kao i svi veliki majstori kulinarstva i Đorđo ima svoja mala pravila. “Uvijek koristimo svježe ulovljenu ribu i školjke, koje nabavljamo od lokalnih ribara. Njihovi proizvodi su uvijek izuzetno svježi i kvalitetni”, kaže kuvar koji kao vrsni poznavalac vina ne može da odoli ni crnogorskim proizvodima. “Svaki put kada dođem u Crnu Goru iskoristim priliku da se što bolje upoznam sa lokalnim proizvodima, među kojima su i vina. Uživao sam u Plantažinom Stari podrum Petit Verdot – Vranac – Merlot 2011. (Mila Durić/Foto: One&Only Portonovi)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO