Dr sci. med. dr Sanja Medenica: Virusi su uvijek bili prijetnja

“U Crnoj Gori imali smo odgovorno i sinhrono ponašanje u svim sferama društva, informacije koje su plasirane bile su blagovremene i jasne. Raduje da su crnogorski građani pokazali visok stepen odgovornosti, solidarnosti i empatije. Bez takvog odnosa, danas bi posljedice bile nesagledive”, kaže načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Nove važne ličnosti širom svijeta u jeku pandemije koronavirusa nisu glumci, pjevači ili političari, već epidemiolozi i virusolozi, zapažanje je Njujork tajmsa. To mišljenje dijele mnogi, shvatajući veličinu ovih heroja koji se bore za ljudske živote i javno zdravlje. Jedna od njih je Dr sci. med. dr Sanja Medenica, specijalista epidemiolog, Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Epidemiološka situacija je svakim danom povoljnija, da li to znači da možemo biti optimisti i očekivati kraj epidemije u Crnoj Gori?
– Rekla bih da je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom. Što se tiče optimizma uvijek sam za varijantu optimiste sa oprezom. Tako je i sada. O kraju epidemijskog javljanja teško u ovom trenutku možemo govoriti. Odjava epidemijskog javljanja neke zarazne bolesti se vrši kada u populaciji ne registrujemo ni jedan pozitivan slučaj obolijevanja od te bolesti za vrijeme duplog inkubacionog perioda. U ovom slučaju to bi bilo za vrijeme od 28 dana. Međutim, u trenutnoj situaciji, pored epidemiološke situacije u Crnoj Gori, moramo pratiti i obolijevanje u regionu, Evropi i svijetu. Sve i da ne registrujemo u dužem periodu pozitivne slučajeve na našoj teritoriji, moramo biti u pripravnosti i možemo očekivati importaciju oboljenja iz drugih država, ukoliko je kod njih epidemiološka situacija nepovoljnija. Tako da i dalje moramo biti pripravni i spremni na odgovor. S obzirom da epidemija još uvijek traje, svako opuštanje imalo bi nesagledive posljedice.
Kada se pojavio virus u Kini, a kasnije u Italiji, da li ste Vi i Vaše kolege mogli naslutiti razmjere ove epidemije?
– Prve informacije iz Kine ukazivale su da je u pitanju ozbiljna i vrlo nepredvidljiva zarazna bolest, a razmjere epidemije u tom momentu niko nije mogao naslutiti. U takvim situacijama postoji čitav niz aktivnosti koje preduzimaju preventivno medicinske grane, epidemiologija, higijena i mikrobiologija, prije svega, koje opšta populacija ne primjećuje u redovnim situacijama, a koje imaju za cilj pripreme za različite moguće scenarije. Samo u posljednjih 20 godina svijet se suočavao sa raznim javno-zdravstvenim rizicima što se tiče zaraznih bolesti. Naprimjer, 2002, kada je postojala prijetnja od SARS-a, 2005, kada je bio aktuelan ptičji grip, 2009, kada se pojavio tzv. “svinjski” grip, 2014, kad je postojala prijetnja od ebole… U svim ovim situacijama zdravstveni sektor u Crnoj Gori se multisektorski pripremao za odgovor, na prijedlog Instituta za javno zdravlje, tj. Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti gdje radim. Upravo iskustva iz ovih javno-zdravstvenih rizika su nam mnogo pomogla i u pripremi odgovora na obolijevanje od COVID-a 19, i već u januaru smo počeli sa preventivnim mjerama i upozorenjima. S obzirom na našu epidemiološku nauku i struku, kad god postoje javno-zdravstveni rizici, nikada se sa sigurnošću ne mogu predvidjeti razmjere nekog epidemijskog javljanja zarazne bolesti. A obolijevanje od zaraznih bolesti od većeg javno-zdravstvenog značaja dovode do mnogih posljedica i zahtijevaju ozbiljan angažman čitavog društva sa velikim brojem aktivnosti.

Kompletan intervju možete pročitati u Graciji 178, maj 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...