Dragana Marojević: Njegovana žena je lijepa žena

Iako je završila ekonomski fakultet i radila u svojoj struci, Dragana Marojević se otisnula u preduzetničke vode i prije 20 godina otvorila salon ljepote, koji je danas poznat po kvalitetu usluga ne samo u Podgorici, već i u cijeloj Crnoj Gori

spot_img

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Aleksandar Jakšić

Dragana Marojević je, zahvaljujući marljivom radu i posvećenosti, uspjela da, uprkos oštroj konkurenciji, otvori salon ljepote Elle Beauty Centre koji je 20 godina kasnije jedan od najpoznatijih i najvećih kozmetičkih i frizerskih salona u Crnoj Gori. Pored toga, vlasnica je kompanije koja je generalni distributer firme Alexandar Cosmetics za Crnu Goru, u sklopu koje ima dvije prodavnice kozmetike u Podgorici, a za povjerenje klijenata izborila se, prije svega, kvalitetom usluga, ali i odnosom prema radu i mušterijama. Od samog početka, kako je kazala u intervjuu za Graciju, akcenat je bio na prijatnoj i ugodnoj atmosferi, ljubaznom osoblju i kontinuiranom unapređenju usluga.
Smatra da je veoma bitno, a možda i najvažnije, odabrati prave ljude kojima ćete se okružiti kada krenete da se bavite biznisom, jer, kako kaže, nezavisno od toga da li ste muškarac ili žena u preduzetništvu, sve je mnogo lakše kada uz sebe imate dobro uigran tim.

Već 18 godina ste u svijetu kozmetičke industrije, imate kozmetički i frizerski salon Elle Beauty Centre… Zbog čega ste odlučili da se bavite tim, nimalo jednostavnim i lakim poslom?
– Nakon završenih studija ekonomije počela sam da radim u struci, pri čemu je moja strast oduvijek bila sređivanje i uljepšavanje kako sebe, tako i mojih prijateljica. Kako sam oduvijek imala preduzetnički duh, odlučila sam se prije 20 godina da hobi pretočim u poslovni poduhvat otvarajući svoj prvi salon ljepote. Uz ogromnu posvećenost, ljubav prema ovom poslu i znanje stečeno na studijama ekonomije, salon se iz godine u godinu razvijao, tako da danas predstavlja jedan od najvećih salona u Podgorici i u Crnoj Gori.
Šta je bilo najteže u početku, s obzirom na to da u toj branši vlada velika konkurencija?
– U početku je najteže bilo steći povjerenje klijenata i izdvojiti se iz mase salona, koji se kako tada, tako i danas, u velikom broju otvaraju i zatvaraju, a što smo postigli, prije svega, kvalitetom pruženih usluga, ljubaznim odnosom prema klijentima, povoljnim cijenama usluga i profesionalnim odnosom prema radu.
Šta sve Elle Beauty Centre nudi? 
– Pored svih frizerskih i kozmetičkih usluga koje, po našem mišljenju, jedan beauty centar treba da ima, svojim klijentima nudimo oazu za njegu i ljepotu, mjesto na kojem će uživati i posvetiti se sebi. Akcenat je na prijatnoj i ugodnoj atmosferi, ljubaznom osoblju i kontinuiranom unapređenju usluga kako bismo klijenticama pružili tretmane u skladu sa najnovijim trendovima u beauty industriji.

“Okružite sebe ljudima koji će vas podržavati i podsticati, jer dobar tim je pola odrađenog posla”

Da li se žene u Crnoj Gori dovoljno njeguju?
– Budući da su žene iz Crne Gore prepoznatljive po jedinstvenoj ljepoti svuda u svijetu, mogu potvrditi da i te kako vode računa o njezi kože, lica i kose. Njegovana žena je lijepa žena.
Kakvi su muškarci po pitanju njege, imate li mušterije jačeg pola?
– Naš salon se od samog početka rada profilisao kao mjesto u kojem se sređuju isključivo žene, mada ne sumnjam da i muškarci vode računa o svom izgledu.
Šta je trenutno najaktuelnije u beauty industriji?
– Ako posmatramo trendove u šminkanju, mogu reći da je to trenutno rumenilo u svim oblicima, koje će licu dati svjež i odmoran izgled. Sve češće nam tokom šminkanja klijentice traže da vibrantnim pink nijansama naglasimo jagodice. Manje je više trend njege i šminkanja lica je obilježio period nakon korone, žene su se okrenule laganijim i prozračnijim proizvodima, pa se sve češće srećemo sa situacijom da klijentice žele da puder na licu izgleda kao da ga nemaju, što postižemo kvalitetnim laganijim puderima ili korišćenjem BB krema korejskih brendova. Što se tiče frizura, aktuelno je slojevito šišanje, kao i farbanje prirodnijim nijansama, zbog čega mi je posebno drago.
Žene se polako vraćaju tom prirodnijem izgledu koji daje svježinu i poseban sjaj. Teorija da crveni nokti privlače suprotan pol dovela je do toga da crveni manikir bude popularniji nego ikad.

“Naše Alexandar Cosmetics radnje nude širok asortiman proizvoda provjerenih brendova, NYX, Galaxy, Revolution Pro, Macadamia, Freelimix, Blush, Kyo, Infinity, Kiepe, Oster, Bielenda, koji su uvijek dostupni i za kupovinu na licu mjesta i za online naručivanje”

Koliko imate zaposlenih?
– U salonu Elle Beauty Centre je zaposleno 12 profesionalnih frizera i kozmetičara koji se u kontinuitetu usavršavaju kako bi klijentima pružili najbolju moguću uslugu.
Vlasnica ste kompanije koja je generalni distributer Alexandar Cosmeticsa za Crnu Goru, u sklopu koje imate dvije prodavnice kozmetike u Podgorici. Kako je došlo do saradnje sa čuvenom novosadskom kompanijom?
– Moja odluka da otpočnem saradnju sa Alexandar Cosmeticsom je zapravo bila želja da se ostvarim i u oblasti trgovine kozmetikom i proizvodima za uljepšavanje i njegu. U tom periodu, kompanija Alexandar Cosmetics iz Novog Sada se povukla sa crnogorskog tržišta raskinuvši saradnju sa tadašnjim distributerom za našu zemlju. Kao vlasnica beauty centra ostala sam bez stabilnog dobavljača za svoj salon i bez kvalitetnih proizvoda koji su oni, kao prepoznatljiv brend, nudili. U Crnoj Gori je bilo gotovo nemoguće pronaći prodavca koji ujedno nudi širok asortiman proizvoda, dovoljne zalihe istih koje su uvijek dostupne na lageru, kvalitet prije svega, ali, naravno, i pristupačnost. Tada sam već bila sigurna da je Alexandar Cosmetics brend sa kojim želim da sarađujem. Na tržištu su već 30 godina, a njihovi standardi i proizvodi su usklađeni sa standardima EU, i ono najbitnije – na jednom mjestu sam pronašla sve što mi je potrebno. Zadovoljstvo mi je da sarađujem sa ovom renomiranom kompanijom koja je lider u distribuciji kozmetičkih prizvoda u regionu, uz čiju podršku iz dana u dan rastemo.
Šta Vaše kozmetičke radnje nude potrošačima?
– Naše Alexandar Cosmetics radnje nude širok asortiman proizvoda provjerenih i prepoznatljivih brendova kao što su NYX, Galaxy, Revolution Pro, Macadamia, Freelimix, Blush, Kyo, Infinity, Kiepe, Oster, Bielenda, koji su uvijek dostupni, kako za kupovinu na licu mjesta, tako i za online naručivanje. Trudimo se da obezbijedimo dovoljan broj testera, kako bi naše mušterije uvijek imale priliku da isprobaju proizvode i uvjere se u kvalitet. Shodno potrebama kupaca, nudimo i različite mililitraže određenih proizvoda, kako bi svako pronašao ono što mu najviše odgovara. Veoma sam ponosna na odnos koji ostvarujemo sa mušterijama, i uvijek nastojimo da obezbijedimo popuste ili poklone za najlojalnije kupce. Tako, na primjer, kupovinom 10 Galaxy Professional gel lakova, kupac ostvaruje trajnih 10% popusta na kompletan Galaxy Professional asortiman. To je samo jedna od brojnih povoljnosti koje nudimo u našim radnjama.
Da li je teško i zahtjevno pratiti najnovije trendove i inovacije u kozmetičkoj industriji?
– Zahtjevno je prepoznati šta od svjetskih trendova, kojih ima mnogo, ima potencijala da se probije na našem tržištu. Kada naučite kako to da prepoznate, veoma je lako pratiti nadolazeće trendove i inovacije. Mi zaista idemo ukorak sa novitetima i trudimo se da našim mušterijama pružimo priliku da se među prvima upoznaju sa najnovijim trendovima i inovacijama kako u kozmetičkoj, tako i u beauty industriji.
Koje standarde osoba koja se bavi prodajom kozmetike mora da zadovolji da bi kupci bili zadovoljni?
– Postoji mnogo kriterijuma koje mi kao prodavci moramo ispuniti kako bismo opravdali povjerenje naših mušterija. Uvijek polazim od kvaliteta proizvoda, velikih zaliha, jer proizvodi uvijek moraju biti dostupni našim klijentima, mogućnost online naručivanja, pristupačnost cijena i brojne povoljnosti. Trudimo se da uvijek budemo tu za mušterije, mogu nas kontaktirati pozivom na broj, putem društvenih mreža, ili direktno u radnjama. Djevojke koje rade u radnjama su veoma ljubazne i uvijek spremne da objasne i pruže uputstva ukoliko postoje neke nejasnoće.
Koji su najveći izazovi sa kojima se susreću žene preduzetnice i kako ih prevazići?
– Veoma je izazovno odabrati prave ljude kojima ćete se okružiti, jer nezavisno od toga da li ste muškarac ili žena u preduzetništvu, sve je mnogo lakše kada uz sebe imate dobro uigran tim. Iz moje perspektive, najizazovnije je nadmašiti sebe i sve dosadašnje uspjehe. I koliko god da sam ponosna, srećna i zadovoljna kad ostvarim određene poslovne ciljeve, istovremeno sam i pod malom tremom jer treba to nadmašiti i pružiti mnogo više. A da bi se trema prevazišla, potrebno je voljeti i vjerovati u ono što radite.
Da li biste ženama savjetovali da se otisnu u preduzetničke vode i na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju prije nego što se na tako nešto odluče?
– Preduzetništvo može biti veoma izazovno, ali i izuzetno nagrađujuće. Ako se upuštate u preduzetničke vode samo da biste izbjegle rad od 9 do 17 h, pravite veliku grešku. Kada pokrećete sopstveni biznis, za vas ne postoji radno vrijeme. Stoga je moj savjet da dobro promislite da li je preduzetništvo ono što želite i šta planirate njime da postignete. Preduzetništvo sa sobom nosi i određeni rizik, zato je važno da budete spremne da se prilagodite promjenama u bilo kojem trenutku. Prije nego što započnete biznis, veoma je važno da istražite tržište, ali i konkurenciju. Razgovarajte sa drugim preduzetnicama, posjećujte razne događaje, širite svoju mrežu kontakata, jer je ona ključna za uspjeh vašeg biznisa.

“Nema kvalitetno razrađenog biznisa bez pametno uloženog novca i vremena”

Koji savjet biste dali ženama koje žele da započnu svoj biznis?
– Prije pokretanja biznisa, neophodno je da definišete ciljeve, napravite poslovni plan i obavezno obratite pažnju na finansije. Finansijsko upravljanje je ključno za uspjeh u bilo kom poslu. Konstantno morate ulagati u vaš biznis, jer jedino tako možete ostvariti željenje rezultate. Nema kvalitetno razrađenog biznisa bez pametno uloženog novca i vremena. I okružite sebe ljudima koji će vas podržavati i podsticati, jer dobar tim je pola odrađenog posla.
Ko čini Vaš tim i koji je recept dobrog timskog rada?
– Moj tim u okviru Alexandar Cosmetics radnji čini 10 mladih djevojaka koje odišu pozitivnom energijom i kreativnošću i koje su moja velika podrška. Ne postoji recept koji vam može garantovati da će vaš tim dobro funkcionisati. Za to je isključivo zaslužna kolektivna volja tima, međusobno razumijevanje, ali i međusobno podržavanje.
Kako uspostavljate ravnotežu između porodičnih i poslovnih obaveza, s obzirom na to da ste supruga i majka dvoje djece? Da li su i oni uključeni u posao?
– Svakodnevne poslovne obaveze zaista iziskuju veoma mnogo odricanja kako bi poslovi kojima se bavim bili konkurentni na tržištu i napredovali. Prednost vremena u kojem živimo, koje podrazumijeva korišćenje moderne tehnologije prilikom komunikacije i obavljanja svakodnevnih poslovnih obaveza, omogućava mi da u zgusnutom dnevnom rasporedu svakodnevno pronađem sasvim dovoljno vremena kako bih se posvetila porodici. Oni su, naravno, moja najveća podrška i oslonac koji mi daje snagu i motivaciju da uvijek budem najbolja verzija sebe.
Koji su Vam planovi u poslovanju? Da li planirate širite biznis u ostalim djelovima Crne Gore?
– Uvjerili smo se da je Alexandar Cosmetics brend koji djevojke, žene, ali i muškarci u Crnoj Gori sve više biraju, stoga planiramo da svoje poslovanje proširimo i do gradova na primorju. Za sada vam mogu otkriti da pripremamo radnju u Budvi, a predlažem vam da naš rad pomno pratite na našim društvenim mrežama, kako biste bili u toku sa svim novitetima.

Gracija 211, april 2023.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO