spot_img

Dragocjeni svijet niche parfema

spot_img

Nije niti najmanje pretjerano ako kažemo da miris više komunicira s okolinom nego odjeća, jer nekoga možete da “namirišete” izdaleka i onda kada ga ne vidite, zbog čega je, složićete se, veoma važan dio identiteta. Čulo mirisa je istovremeno i veoma delikatno i veoma snažno, a određeni miris može kod svakog od nas da izazove uspomene na nekog ili nešto, učiniti da se vratimo kroz vrijeme, podsjetiti nas na lijepe ili manje lijepe trenutke…  Mnogo prije nastanka svima poznatih parfema svjetskih brendova, mirisne formule nastajale su potpuno drugačije. Čiste parfeme, daleko od očiju javnosti, pravili su za plemstvo i članove kraljevske porodice posebni eksperti koji su bili beskrajno posvećeni svom poslu, a recepte uglavnom tajili do kraja života ili su ih povjeravali članovima porodice.

Niche parfemske kuće selektivno pristupaju distribuciji proizvoda, reputaciju grade isključivo kvalitetom, a njihovi parfemi nisu dostupni na svakom koraku, nećete ih pronaći u poznatim parfimerijama, nekomercijalni su i nisu namijenjeni širokoj potrošnji. Parfemskoj kući koja se bavi niche parfemima nisu cilj ni masovna proizvodnja ni masovna prodaja, stoga ih reklamiraju na poseban način, vodeći se pravilom – dobar glas daleko se čuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roja Parfums (@rojaparfums)

Francuska riječ niche (čita se niš) znači niša, skriveni prostor; u arhitekturi označava polukružnu ili četvrtastu udubinu u zidu, a u kojoj uglavnom stoje različiti predmeti (vaza, kip, bista…). Niche u svijetu parfema označava specijalizovani dio tržišta na kojem su zastupljeni manji brendovi čiji se parfemi proizvode u limitiranim edicijama, uglavnom ručno. Čarobne niche esencije su svojevrsne mješavine kreativnosti, posebnosti i individualizma te ih biraju istinski zaljubljenici u parfeme koji žele specifičan, zavodljiv i zanimljiv miris. Od dizajnerskih parfema razlikuju se i po dizajnu bočice, koja najčešće nosi samo ime parfema i parfemske kuće.  Ovo su samo neki od parfema poznatih, sve brojnijih, niche parfemskih kuća.

No.1 by Clive Christian

Britanski dizajner Klajv Kristijan pravi neke od najskupljih parfema na svijetu, a najpoznatiji – No.1 smješten je u Baccaratovu kristalnu bočicu, koja je ukrašena 18-karatnim zlatom i 5-karatnim dijamantom. Kako bi ovaj ekskluzivni niche primjerak savršeno mirisao, izrada ponekad traje i više od pola godine, a uglavnom završi u zbirkama privatnih kolekcionara.

-

Eau d’Hadrien by Annick Goutal

Francuska pijanistica i model Anik Gutal osnovala je istoimeni brend, a nakon njene smrti 1999. godine, na čelo kuće je došla kćerka Kamila. Među rijetkim je brendovima koji ima parfimeriju, sve se radi u Francuskoj, ručno naravno, od mirisa do pakovanja. Najpoznatiji parfem kuće Annick Goutal je Eau d’Hadrien iz 1981. godine, inače posvećen knjizi Hadrijanovi memoari Margerit Jursenar.

Music For a While by Frederic Malle

Slavni Frederik Mal, čiji je djed Serž Heftler osnovao Parfums Christian Dior, odlučio je 1990. da pokrene svoju kompaniju, s ciljem da poveže vrhunske “noseve” i zahtjevne parfemske znalce. Prva Editions de Parfums trgovina u Parizu otvorena je 2000. godine, a Mal postao jedan od najcjenjenijih parfimera. Sarađuje s nekoliko svjetski poznatih parfimera te stvara mirisne kreacije modnih kuća Dries Van Noten i Pierre Hardy. Parfem Music For a While iz 2018. godine, s potpisom talentovanog parfimera Karlosa Benaima, inspirisan je emocijama koje u nama budi muzika.

Tam Dao by Diptyque

Istorija ugledne parfemske kuće Diptyque, koja je danas sinonim za niche mirise, počela je 1961. godine, kada su u Parizu otvorili trgovinu na Bulevaru Sen-Žermen. U ponudi su imali mirisne svijeće i sapune, ukrasne predmete i luksuzne tkanine, a 1968. Diptyque je kreirao prvi parfem, jednostavnog imena – L’Eau, što na francuskom znači voda. Jedan od najpopularnijih mirisa ovog brenda je jedinstveni uniseks parfem Tam Dao, koji je od lansiranja 2005. godine među najprodavanijim niche parfemima na svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by diptyque (@diptyque)

Baccarat Rouge 540 by Maison Francis Kurkdijan

Rođen u Parizu 1969. u porodici armenskog porijekla, Frensis Kurkdijan imao je 26 godina kada je kreirao čuveni parfem Le Male za Jean-Paul Gaultiera, do danas među najprodavanijim na svijetu. Nakon što je decenijama stvarao mirise za velike brendove, 2009. je osnovao svoju parfimeriju, danas jednu od najcjenjenijih među niche imenima širom svijeta. Baccarat Rouge 540 je jedan od najposebnijih mirisa s potpisom Maison Francis Kurkdjian, koji slavi 250 godina postojanja francuske tvornice kristala Baccarat.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO