Durmitor treba doživjeti i živjeti

Legenda kaže da su bogovi rođeni na planini Ararat, da žive na Olimpu, a da slobodno vrijeme i odmor provode na Durmitoru

Budući da smo sa Žabljaka, željeli smo da napravimo nešto što bi doprinijelo turističkoj promociji našeg grada, a samim tim i Durmitora, te smo 2018. došli na ideju da učinimo nešto na promociji našeg rodnog kraja. Kako živimo u eri u kojoj tehnologija doživljava vrhunac, a društvene mreže preuzimaju primat u komunikaciji, odlučili smo da napravimo sajt www.durmitorwild.com koji sa profilima na Facebooku i Instagramu čini mjesto na kojem turisti mogu da se upoznaju sa svim onim što nudi Durmitor. Na jednom mjestu turisti mogu da nađu preporuke za smještaj kao i na koji način mogu da se upoznaju sa Durmitorom i aktivnostima na našoj čarobnoj planini. Krenuli smo skromno, bez pretjeranih očekivanja. Danas, tri godine kasnije, možemo reći da smo zadovoljni i ponosni što smo dali skromni doprinos u viralnosti našeg gradića i naše planine”, kažu Slobodan Bobo Pašić, Đorđije Pašić i Mirko Lutovac, koji stoje iza Durmitor Wilda.


“Rođeni sa refleksijom Durmitora u očima i durmitorskom čvrstinom u venama, moramo biti subjektivni i reći da je sigurno najljepša planina ne samo u Crnoj Gori već i u ovom dijelu Evrope i svijeta. Sa zimama koje obiluju snijegom, čarobnim ljetima, prekrasnim jesenima i proljećima u kojima se na najbolji način može doživjeti ‘buđenje’ prirode, Durmitor treba doživjeti i živjeti. On se osjeća u svakom cvrkutu ptica, plesu vjetrova, zracima sunca koji su na Durmitoru posebno jaki, snijegu, kiši, ledu… Legenda kaže da su bogovi rođeni na planini Ararat, da žive na Olimpu, a da slobodno vrijeme i odmor provode na Durmitoru. I kad se pogledaju vrhovi Durmitora, 40 vrhova sa visinama preko 2000 metara, stekne se utisak da je legenda tačna. Na Durmitoru ima mnogo toga što može da se vidi i doživi. Osim navedenih vrhova, tu su i 18 ledničkih jezera, rijeka Tara sa najdubljim kanjonom u Evropi, drugim u svijetu, kanjon rijeke Komarnice, Nevidio, brojni vidikovci i mjesta za uživanje.”

Najljepše je u jesenjem periodu

“Povratne innformacije koje dobijamo od turista su zaista zadovoljavajuće. Sa sigurnošću možemo reći da se onaj ko prvi put dođe na Durmitor vrati više puta. Turisti sa Durmitora nose oduševljenje prirodom i sadržajima. Ostaju nijemi pred crnogorskim gorostasom”, objašnjavaju članovi ekipe koji se trude da istraže svaki kutak Durmitora. “Kad uzmemo iskustva svakog od nas, mogli bismo reći da smo kumulativno prešli Durmitor ono narodno ‘uzduž i poprijeko”. Trebalo bi dosta vremena da se Durmitor u cjelosti istraži i da se zaviri u svaki njegov kutak. Uvijek mu se rado vraćamo i svaki slobodan trenutak koristimo za upoznavanje njegovih djelova na kojima nismo bili.”


Na naše pitanje kada je Durmitor najprivlačniji za posjetu, odgovaraju: “Ako se rukovodimo statističkim podacima, doći ćemo do zaključka da je u toku ljetnjeg perioda najposjećeniji. Međutim, Durmitor je najljepši u jesenjem periodu. Idealne temperature, šarenilo jesenjih boja, bez gužvi. Tada Durmitor imate samo za sebe.”
Crno jezero, najveće i najljepše jezero na Durmitoru, ujedno je i najposjećenije. “Pogodno je za kupanje i rashlađivanje u vrelim ljetnjim danima, uz mogućnost vožnje čamcem. Zaista je neodoljivo. Tu je i rijeka Tara, suza Evrope sa prelijepim mostom kao svojim najpoznatijim simbolom. Za one koji vole da planinare postoje mnoge ture koje su lijepe na različit način.”

Planinarenje, hiking, rafting, skijanje…

Pored ljubavi prema prirodi i planini, spojila ih je i ljubav prema avanturi, a nje na Durmitoru ima napretek. “Da krenemo od zime i onog što se veže uz nju, a to su skijanje i vožnja borda. Durmitor posjeduje mnogo potencijala za ski sportove i nadamo se da će to prepoznati oni u čijim rukama je moć odlučivanja i da će se učiniti mnogo više nego što je to do sad bilo na polju valorizacije mogućnosti za postavljanje Durmitora na mapu svjetskih skijaških centara. Ljetnji period je sadržajno bogatiji što se avantura tiče u odnosu na zimski period. Za ljubitelje prirode i adrenalina Durmitor je oaza aktivnosti. U prvom redu tu je planinarenje i čuveni hiking. Brojni vrhovi, staze pravi su način da se zaviri u unutrašnjost durmitorskog masiva i upozna sa istim. Osim planinarenja, tu su šetnja kroz kanjon Nevidio, rafting na rijeci Tari, paragliding sa Savinog kuka (2313 m), vožnja quadovima, jahanje konja, vožnja zip line-om preko kanjona rijeke Tare, obilazak durmitorskog prstena (panoramsko razgledanje Durmitora putem od 86 km oko planine). Zaista, mnogo je toga što može da se doživi na odmaralištu bogova i nadamo se da nismo nešto zaboravili.”
Interesovalo nas je da li iz njihovog iskustva nešto nedostaje Durmitoru, na čemu bi trebalo poraditi. “Durmitor i njegove ljepote, koji svake godine privlače sve više turista, treba nagraditi poboljšanjem infrastrukture, u prvom redu puteva i vodovodno-kanalizacione mreže u samom gradu Žabljaku. Potrebno je povećati broj parking mjesta, što predstavlja veliki problem u sezoni. Kao što smo naveli i ranije, pitanje zimske infrastrukture na durmitorskim skijalištima je gorući problem. Moramo Durmitoru dati mnogo više nego što mu sad pružamo jer on to zaslužuje i vraća nam stostruko. Svaki susret sa Durmitorom predstavlja novo oduševljenje i radost. Kao da novo viđenje nije viđenje sa istom planinom. Uvijek nas iznenadi u pozitivnom smislu. Potrebno je da budemo svjesni da je zaista privilegija živjeti i boraviti na odmaralištu bogova. Nisu ga slučajno izabrali.” (Marina Strugar/Durmitor Wild)

Gracija 194, septembar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...