spot_img

Dušica Labović: Sve što treba da znaš o ljubavi

“U ovom romanu se traga za smislom življenja i idejom da vjera u ljubav može uticati i na samu sudbinu, istovremeno naglašavajući da se od sudbine ne može pobjeći”, kaže naša književnica čija nova knjiga obara rekorde čitanosti u Crnoj Gori i regionu

spot_img

Razgovarala Tatjana Kuljača
Foto Dejan Radić

Crnogorska književnica Dušica Labović autorka je romana Sve što treba da znaš o ljubavi, najtraženijeg romana u regionu na samom početku 2024. godine, koji je napravio pravu senzaciju među čitateljkama.
Dušica je zaljubljenik u metafiziku, umjetnost, filozofiju drevnih kultura, arheologiju, dobar triler, ljubavne romane i poeziju. Diplomirani je profesor filozofije. Studije je završila u Crnoj Gori i u Moskvi. Zvanje psihoterapeuta (holistička psihologija) i psihologa po programu Etnička praksa ozdravljenja i psihoemocionalna korekcija stekla je u Naučnom istraživačkom centru MUIC u Moskvi. Autorka je sedam knjiga prevedenih na nekoliko jezika, objavili su ih izdavači u Americi i Rusiji, a španska fondacija The Fundació Gala-Salvador Dalí svrstala je njen triler o Salvadoru Daliju u svoju dokumentarnu edukativnu kolekciju The Center for Dalinian Studies.

Prvi tiraž romana Sve što treba da znaš o ljubavi u Crnoj Gori je rasprodat za samo jedan mjesec. U februaru ste u Beogradu imali prvu promociju, kakvi su utisci?
– Utisci su odlični. Obradovala nas je reakcija brojne publike. Zaista smo bile počastvovane i srdačno dočekane od strane beogradskih ljubitelja knjige. Prostor Delfi knjižare u SKC-u je pravo mjesto za magiju, kulturu i dobru priču. Glumica Suzana Petričević i moderatorka i novinarka Smiljana Popov, te urednica izdavačke kuće OUROBOROS Natalija Đaletić napravile su divan energetski ugođaj, tako da sam u jednom trenutku pomislila da smo zajedno sa publikom ušuškane u jedan fini oblak divnoće i voljenja među policama sa knjigama. Ovo književno veče bilo je osmišljeno na izuzetno zanimljiv način, dobile smo brojne komplimente za njegovu jedinstvenost. Ubrzo nakon događaja stigla su nam pisma i poruke čitalaca koji su već pročitali knjigu i s nestrpljenjem iščekuju nastavak. Osjećaj podrške i entuzijazma koji smo doživjele te večeri se samo produbljuje, čineći nas saosjećajno povezanima s čitaocima.
Ova knjiga prikazuje lice djevojčice, djevojke, žene, majke. U pitanju je porodična drama kroz koju je protkana priča o velikoj ljubavi.
– Čitaoci kažu da je ovo roman za djevojku, ženu, majku, prijateljicu, tetku, baku… Zaista, radnja se dešava u višedecenijskom vremenskom rasponu i sagrađena je na životne priče bake koja svojoj unuci priča o najskrivenijim tajnama svih vrsta ljubavi: prijateljskoj, sestrinskoj, bratskoj, roditeljskoj i, naposlijetku, kao najvažnijoj za ličnu sreću, o ljubavi između dvoje koji se vole. Ovo nije klasični ljubavni roman, iako naslov asocira na to, ovo je porodična drama u kojoj sam pokušala predstaviti emocionalni put i razvoj žene kroz sve doživljene strahove, uspone i padove; traženje novog identiteta, stvaranje novih prijateljstava, otkrivanje novih ljubavi, ali i čuvanje sjećanja na prvu ljubav. U romanu se traga za smislom življenja i idejom da vjera u ljubav može uticati i na samu sudbinu, istovremeno naglašavajući da se od sudbine ne može pobjeći.


Na kraju knjige piše ono što se čitaocima najviše dopada – Nastaviće se… Da li već pišete drugi dio knjige, kada možemo da ga očekujemo?
– U drugom dijelu priča će biti pričana iz unukine perspektive. Radnja romana će se odvijati u sadašnjem trenutku, naravno, kroz priču će se preplitati i sjećanja njene bake. Drugi dio možemo očekivati kroz godinu dana, nakon čega će uslijediti i treći.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 221, mart 2024.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO