Dva braka i dva razvoda

spot_img

Stiven Hoking se dva puta ženio, a oba braka su završila razvodom. Prvu suprugu Džejn Vajld upoznao je 1962. na Kembridžu gdje su oboje studirali, ona književnost, a on astrofiziku. Iako su prijatelji upozoravali Džejn da je porodica Hoking malo “otkačena”, ostala je s njim, a vjenčali su se 1965. godine. U međuvremenu je otkriveno da Stiven boluje od ALS-a. “Njegova majka mi je rekla da me ne vole jer se ne uklapam u njihovu porodicu. Sve vrijeme sam u braku bila sa tri ‘osobe’, Stivenom, njegovom bolešću i fizikom. I da je bio zdrav, fizika bi uvijek bila uz njega. Mileva Ajnštajn je fiziku navela kao razlog za razvod od Alberta”, rekla je Džejn u intervjuu za The Guardian 2015, te otkrila kako se njen suprug često povlačio u sebe, da je pokušavao da joj objasni fiziku i svoj posao, ali da nikada nije uspjela da prodre u taj dio njegove ličnosti.

“S vremenom je postao kao dijete s ogromnim egom, a ja više nisam bila supruga nego služavka. Brinuti o nekome 24 sata dnevno nije nimalo lako, a nisam smjela ni da zanemarim naše troje djece. Ne znam kako sam sve to izdržala”, rekla je Džejn. Kako je Hokingu bila potrebna konstantna njega, često su u njihovom domu boravile medicinske sestre, nisu imali privatnosti i razveli su se 1991. Četiri godine nakon razvoda, Hokingova supruga postala je Elejn Mejson, jedna od medicinskih sestara koje su o njemu brinule. Druge medicinske sestre su je optuživale da ga emotivno i fizički zlostavlja, što nikada nije dokazano, ali se sumnjalo u iskrene Elejnine motive za stupanje u brak. Razveli su se poslije 11 godina, a navodno je Elejn iz braka izašla mnogo bogatija.

Uprkos razvodu, Stiven i prva supruga Džejn ostali su u dobrim odnosima, a film Teorija svega (Theory of Everything) ponovo ih je zbližio. “Film mu je pokazao stvari za koje nije znao ni da postoje, a kamoli da se borim s njima. Shvatio je koliko sam se zapravo trudila da ga podržim u njegovom radu tokom svih tih zajedničkih godina”, rekla je Džejn nakon premijere 2014. Film je snimljen prema knjizi Putovanje prema beskonačnosti: Moj život sa Stivenom (Traveling to Infinity: My life with Stephen) u kojoj je Džejn opisala svoju uzbudljivu, ali i traumatičnu vezu sa genijalnim naučnikom.

Premijera filma Theory of Everything: Stiven i Džejn Hoking sa glavnim glumcima, Felisiti Džons i Edijem Redmejnom

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO