spot_img

Edita Dautović: Ako ima istinsku volju, žena može da uspije

spot_img
Piše Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović i privatna arhiva

Vlasnica agencije Millennium iz Podgorice, mr Edita Dautović, dobila je prvu nagradu na četvrtom međunarodnom takmičenju Srednjestaleško preduzeće koje podržava porodicu u Jugoistočnoj Evropi 2016, održanom u Đevđeliji 18. jula. Priznanje je dobila kao vlasnica najboljeg preduzeća koje podržava porodicu u Jugoistočnoj Evropi, a u konkurenciji su, pored Crne Gore, učestvovala preduzeća iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Moldavije i sa Kosova.
Na takmičenju koje četvrtu godinu zaredom organizuje Udruženje preduzetnica Crne Gore, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada, 11. jula osvojila je prvu nagradu na nacionalnom nivou, Preduzeća koja podržavaju porodicu.
Osvajanjem nagrade u Makedoniji, Dautović je omogućila da internacionalna konferencija 2017. bude organizovana u Crnoj Gori, što joj je, kaže, bila najveća satisfakcija.

Deset godina postojanja

Agencija Millennium postoji od 2006. godine i bavi se prometom nekretnina, a trenutno ima 12 saradnika. “Po tome smo poznati na crnogorskom tržištu, a od 2009. godine plasirali smo dodatne usluge vezano za računovodstvo, finansije, reviziju i poresko savjetovanje”, kaže Dautović na početku razgovoru za Graciju.
Po završetku ekonomskog fakulteta Edita je odrađivala pripravnički staž u agenciji koja se bavila prometom nekretnina i posao joj se svidio. “Prepoznala sam da mogu samostalno da obavljam taj posao, jer sam imala smisla za rukovođenje i organizovanje posla. Nakon tri godine rada kod privatnika odlučila sam da pokrenem sopstveni biznis. U početku to je bilo samozapošljavanje, radila sam i borila se na tržištu samostalno. Vremenom sam shvatila da mogu da imam saradnike pa sam krenula kao poslodavac i to traje već deset godina.”
Preduzetništvo je mlada grana u ekonomiji. “U svijetu postoji tridesetak godina, a u Crnoj Gori se razvija posljednjih petnaest godina. Razvoj ženskog preduzetništva kod nas je intenzivno krenuo 2009. godine i trenutno ima 9,6 % preduzetnica.”
Edita Dautović je od 2014. godine predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. “Udruženje postoji od 2009, ali projekte, nažalost, nemamo. Finansiramo se od članarina, sponzorstava i donacija. Udruženje čini oko 150 članica, ali komuniciramo sa više od 300 preduzetnica i sve su aktivne u različitim branšama i sektorima. Članice su uključene maksimalno – da promovišu sebe, pronađu tržište i uvijek imamo neke aktivnosti gdje je moguće povezivanje i umrežavanje preduzetnica. To su, između ostalih, konferencija Moć žene, manifestacija Preduzeća koja podržavaju porodicu, Sajam ženskog preduzetništva i druge, a često organizujemo aktivnosti van granica Crne Gore. To su, na primjer, edukacije za zanimanja poput optičara, frizera i kozmetičara, jer su to poslovi gdje moraju da se prate trendovi i osobe stalno usavršavaju. Imamo dobru saradnju sa Makedonijom, Srbijom, Bugarskom i Kosovom u kojima organizujemo te edukacije što polaznicama mnogo znači, jer kad dobijete međunarodni sertifikat više vas cijene u okruženju gdje obavljate djelatnost.”
Udruženje je uključeno u dvije regionalne organizacije, Balkansko udruženje žena u zanatstvu i Srednjestaleški biro Balkan mreže za razmjenu informacija i iskustava Jugoistočne Evrope.

Stalno ulaganje u kadar

“Osnivanjem preduzeća svako ima viziju kako želi sebe da plasira na tržištu. Uvijek sam težila da imam dobre saradnike na koje mogu da se oslonim. Svih deset godina sam gradila tu vrstu imidža, ulagala u svoj kadar u smislu njihove dalje nadogradnje i edukacije, beneficija i nagrada, stimulativnih mjera… Bude nekada i razočarenja i prestanka saradnje sa nekim saradnicima. Otkad je ustanovljena nacionalna nagrada Preduzeća koja podržavaju porodicu, svake godine smo aplicirali, ali nikada nijesmo sebe stavljali u prvi plan jer smo smatrali da to više zaslužuju veće kompanije. Od početka ove manifestacije radili smo komparativna istraživanja iz ove oblasti i došli do zaključka da manje firme daju veći stimulans zaposlenima, jer sa 12 zaposlenih svakome možete nešto da omogućite, dok veliki sistemi ne mogu. Ove godine žiri je odlučio da mi predstavljamo Crnu Goru na internacionalnom takmičenju jer su uvidjeli da smo, između ostalog, stimulisali zaposlene za kupovinu stana, svake godine priređujemo za djecu poklon paketiće,  2014. smo za ćerku naše zaposlene, koja je išla na konzervatorijum u Parizu, dali garanciju da može nesmetano da se školuje.”
Da Millennium ide na takmičenje žiri je odlučio i na osnovu upitnika u kojem su vidjeli na koji način ta kompanija stimuliše zaposlene. “Na primjer, kad vidim da neko ima smisla za jezik pomažem mu u savladavanju, trenutno za troje zaposlenih plaćam dodatne časove za vožnju, nagrađujem ih ekstra bonusima, imamo fleksibilno radno vrijeme, ako je potrebno može da se radi od kuće, imamo dozirano radno vrijeme prilikom porodiljskog odsustva, primjenjujemo skraćeno radno vrijeme za zaposlene ako su bolesni.”

Tri priznanja u 2015.

Edita Dautović je prošle godine dobila tri priznanja – u oktobru  je Prizren forum dodijelio nagradu za promociju ženskog preduzetništva na nivou Jugoistočne Evrope, istog mjeseca dobila je nagradu od Udruženja poslovnih žena Srbije Cvet uspeha  za regionalnu saradnju, a u novembru priznanje Najvoljenija žena XXI veka za maticu i region u oblasti nekretnina, koja je ne samo njoj, već i agenciji, kako kaže, direktno pomogla u jačanju kapaciteta preduzeća. “Ta nagrada nam je pomogla da se povežemo s američkom agencijom za nekretnine Centre 21. Ta prestižna nagrada uručena mi je u Beogradu, u vili Beli dvor, i zahvaljujući njoj otvorile su mi se mnoge šanse na tržištu rada”, kaže Edita koja je u proteklih deset godina dobijala brojna priznanja, ali internacionalna nagrada je, kaže, kruna njenog rada. “To nije bilo takmičenje mene kao poslodavca, već su tu učestvovali i moji saradnici.”
Kada je u pitanju razlika između ženskog i muškog preduzetništva, Edita smatra da nešto pokušava da se radi ad hoc da bi se pomoglo ženama, ali da nema direktnih investicija i podrške za razvoj ženskog preduzetništva. “Institucije treba da povedu računa da, kada su u pitanju fiskalne politike, ženama koje imaju preduzeće i više od deset zaposlenih na neki način pomognu – kroz neke povlastice u smislu plaćanja poreza i doprinosa, grantova, beskamatnih sredstava, jer bi brže napredovale i povećao bi se procenat žena u biznisu, a samim tim bi se smanjila siva ekonomija. Crna Gora je ostvarila značajan napredak u razvijanju funkcionalnog okvira za podršku razvoja preduzetništva. Ipak, imam utisak da donosioci odluka kroz akcione planove i strateška dokumenta nedovoljno pomažu razvoj ženskog preduzetništva. Treba imati više smisla za podsticaj. To je mnogo uređenije u Hrvatskoj i Srbiji, gdje im se pomaže, pa se zato procentualno više žena bave privatnim biznisom.”
Dautović smatra da Investiciono razvojni fond u ponudu treba da uvrsti da žene koje su ostvarene u biznisu mogu da šire kapacitete i zapošljavaju nezaposlene osobe sa tržišta rada, jer je to bitnije nego pokretanje novog biznisa. “Izdržljivo je uzeti kredit po kamatnoj stopi od tri do četiri odsto, a sve preko toga je u ovom momentu rizično. Mnogo pričamo o startapovima a možda još nijesmo spremni, jer treba uskladiti potrebe tržišta rada, kada su u pitanju fakulteti, i opredjeljenja mladih čime da se bave. Ako Evropska komisija kaže da smo na niskom nivou što se tiče razvoja kvalitetnog biznisa i praćenja trendova, onda se moramo složiti sa tim da je i ženski biznis nezadovoljavajući. Ali, ako je neko uspio da opstane deset godina na tržištu i treba mu kredit od Investicionog fonda, onda treba da imaju sluha da je za tih deset godina taj neko pokušavao da opstane na tržištu, zadržavao svoje zaposlene, plaćao državi doprinose… Iako bilans, odnosno protok novca nije zadovoljavajući. To je ono zašta se Udruženje preduzetnica bori i način na koji bi mi željeli da, u saradnji sa drugim organizacijama, pomognemo žene koje se bave biznisom.”

Biznis bez podsticajnih mjera

Upitana da napravi paralelu između 2006, kada je počinjala svoj biznis, i danas, Dautović odgovara: “Tada se nije pričalo o ženskom preduzetništvu. Nijesam imala nikakve podsticajne mjere. Sada je situacija mnogo bolja. Ali, nažalost, malo je urađeno u odnosu na to koliko bi moglo. Većini žena u Crnoj Gori i dalje nedostaju novac, informacije, kontakti i podrška porodice.”
Edita Dautović je i magistarske studije završila na temu preduzetništva. Napisala je i naučne radove Izazovi ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i Kvalitetno informisanje o ženskom mentorstvu i biznis anđelima u Crnoj Gori do uspješnog preduzetništva. Učestvovala je u izradi Strategije ženskog preduzetništva Crne Gore i Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu, segment ekonomsko osnaživanje žena.
U preduzetništvu je jer su joj se roditelji bavili privatnim biznisom. “Postoji deviza Ili jesi preduzetnik ili nijesi. Ili imaš taj dar ili ne. Ako ste preduzetnik morate da budete inovator, da imate nove ideje, da zastupate sebe i svoje zaposlene, da govorite jednim glasom… Sve to treba uklopiti segment po segment. Da budem preduzetnica najviše me stimulisalo to što svi teže da se zaposle u državnim instuitucijama. Smatram da bavljenje privatnim biznisom pruža veće mogućnosti, jer ste sami kreator svog vremena.”
Uvijek je pratila inovacije i u biznis uvodila ono što za njenu branšu može da bude pozitivno. “Jesmo malo tržište, ali smatram da svaka firma koja se istinski bavi svojom djelatnošću može da uspije ako primjenjuje osnovne zakone i norme koje je preduzeće propisalo. Voljela bih kada bi u određenim branšama imalo više inicijative, kao i sa nekretninama, da smo povezani, da se borimo za neka zakonodavna pitanja, da se ne gledamo samo kao konkurencija.”
Dautović budućim preduzetnicima poručuje da slijede svoju ideju i viziju.
“Dosta njih je neodlučno, i dok se premišljaju da pokrenu biznis ideja postane stara ili je neko iskoristi. Predlažem ženama koje nemaju posao da se upuste u preduzetništvo. I pored svih prepreka s kojima se žena suočava, ako ima istinsku želju i volju može da uspije”, uvjerena je Dautović.

Gracija br. 86, 19.08.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO