spot_img

Efekti behaviour aginga poslije četrdesete

Žene u četrdesetim žele jasne odgovore na pitanje kako da uspore vrijeme

spot_img

U ovoj fazi života osjećaju se efekti starenja nastalog usljed loših navika koje organizam više ne uspijeva kompenzovati, tkz. behaviour aginga, zbog čega je važno slijediti određena pravila njege i barem jednom godišnje podvrgnuti se tretmanu super hidratacije na bazi hijaluronske kiseline.

Oko četrdesete kolagenska vlakna i elastin nastoje da se stvrdnu: koža gubi tonus i elastičnost, a bore oko očiju, usana i na čelu postaju izraženije. Ćelije odgovorne za pigmentaciju epiderma usporavaju svoju aktivnost, te ten dobiva umoran izgled i gubi homogenost. Smanjuje se sposobnost organizma za samooporavak i popravljanje štete nastale djelovanjem slobodnih radikala, što znači da raste potreba za antioksidansima. U ovoj fazi života osjećaju se efekti tkz. behaviour aginga, starenja nastalog usljed loših navika koje organizam više ne uspijeva kompenzirati. Najjednostavniji primjer je pušenje, ali tu se ubrajaju i neke učestale navike na koje inače ne obraćamo pažnju.

Spavanje uvijek na istoj strani, naprimjer, učiniće da bore s te strane budu izražajnije. Te privremene bore nastale tokom noći će do određenih godina starosti ujutro polako nestajati, ali će poslije četrdesete početi da se pretvaraju u prave bore. Isto vrijedi i za podočnjake: spavanje na ravnoj podlozi ili tanjem jastuku dovodi do bubrenja kapilara smještenih oko očiju, što je pogotovo vidljivo kod osoba koje imaju osjetljivije krvne sudove, kod kojih će nadutost podočnjaka i kapaka biti veoma izražena. Već nakon jednog sata na nogama, s lica će nestati tragovi otečenosti, ali ako se proces ponavlja iz noći u noć, pojava će postati hronična: povremeno nakupljane male količine masnoće se talože, postanu vlaknaste i ne mogu se razložiti. Zbog toga su podočnjaci i takozvane vrećice ispod očiju česta pojava poslije četrdesete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HelloAva (@helloavabeauty)

EKSFOLIJACIJA, SAMOMASAŽA, HIDRATACIJA…

-

Prvo i osnovno pravilo je korištenje specifičnih antiaging proizvoda s visokom koncentracijom aktivnih hidratizujućih supstanci i nutrijenata, stimulativnog i revitalizirajućeg djelovanja. Drugo pravilo je eksfolijacija i to korištenjem aktivnih supstanci, kao što su retinol, vitamin C i alfa-hidroksi-kiselina (AHA), koje, zahvaljujući sposobnostima ravnanja i zaglađivanja koži daju sjaj i stimulišu površinsko obnavljanje. Veoma korisne supstance u ovom životnom dobu su i polipeptidi, koji epidermi daju kompaktnost i kompenzuju negativne efekte hormonalnih promjena (opadanje nivoa estrogena). Idealna kombinacija svega navedenog je DMAE (antioksidans dimethylaminoethanol), proizvod koji se u Americi koristi kao oralni suplement ili krema, a kojeg u prirodnom obliku najviše ima u ribi. Pored svega navedenog, važno je voditi računa o svakodnevnim navikama, dnevnom ritmu spavanja, obroka i posla, a kako bi lice imalo svježiji izgled i savladati pojedine jednostavne tehnike samomasaže, te je redovno praktikovati u trajanju pet do deset minuta.

Posljednji savjet: korisno se barem jednom godišnje podvrgnuti tretmanu super hidratacije na bazi hijaluronske kiseline, koja zahvaljujući naprednoj tehnologiji uspijeva ostati u dermi nekoliko mjeseci. Postoje određene supstance (polimerni tenzori) koje se zgusnu u kontaktu s vazduhom. Kada se nađu na površini kože, formiraju poseban tip hemijske mreže, sposobne da je izglade i podupiru. Uz pomoć tanke igle se na nekoliko mjesta na licu (u horizontalne bore) ubrizgavaju mikrokoličine preparata, kao mreža vlakana s funkcijom da podupire mišiće. Ta fina potkožna mreža vlakana održava kožu čvrstom, a djeluje kao krema s lifting efektom. Efekti su osvježen i tonificiran izgled, rastezanje bora i bolja definisanost kontura lica, 15 minuta nakon apliciranja.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO