spot_img

Efekti nikotina na kožu

Nikotin negativno utiče na zdravlje, a samim tim i – na ljepotu...

spot_img

Pored štetnog uticaja na zdravlje i porasta rizika od izloženosti određenim bolestima, mnogo je štetnih efekata pušenja koji su veoma vidljivi: bore, žuti zubi i nokti, suva kosa, sivkast i beživotan ten, kuperoza, celulit. Nikotin negativno utiče na ljepotu čija je prolaznost neizbježna, a starenje se pokušava odgoditi koliko god je moguće te je sve više poznatih ličnosti koje javno objavljuju kako će prestati da puše ili su se odrekle te loše navike. Tako se Gvinet Paltrou zauvijek oprostila od svog camela, a među zvijezdama koje su odlučile da budu odgovornije prema svom zdravlju (i ljepoti, naravno) odavno su i Adel, Šarliz Teron, Vupi Goldberg, En Hatavej i mnoge druge.

NEPRIJATELJ KOŽE

Suženje krvnih sudova nastalo zbog djelovanja nikotina uzrokuje slabljenje mikrocirkulacije, što dalje uzrokuje zadržavanje tečnosti u organizmu, problem koji predstavlja osnovni uzrok nastanka celulita. Ali, šteta koju pušenje izaziva ne staje samo na tome, lista je beskonačna. Najveći neprijatelj kože je nikotin, šteti joj više od sunčevih zraka jer negativno utiče na kolagen i elastin, vlaknaste strukture koje kožu održavaju snažnom i elastičnom. Prema nekim istraživanjima dermatologa ipak ima nade za pušače, jer je starenje kože izazvano nikotinom moguće popraviti. Pogotovo ako imaju manje od 30 godina. Ali, najprije treba da “bacite cigarete”, naravno! Nekima to ide lako, neko će se mučiti i pokušavati da pronađe najlakši način kako bi prekinuli s ovom štetnom navikom. Nije važno koji način ćete odabrati, važno je da vam odgovara i da budete istrajni. Već nakon prvih dana vidljive su promjene na koži lica, koja gubi sivkastu a dobiva zdravu, ružičastu boju, dok su podočnjaci manje obojeni i izraženi.

Dokazano je da pušenje spada među vodeće uzroke prijevremenog starenja lica, naročito kod bijelaca. Dolazi do kontrakcije perifernih krvnih sudova, što uzrokuje hronično smanjenje prokrvljenosti kože i s vremenom dovodi do njenog ubrzanog starenja. Dokazano je i da pušenje usporava zarastanje rana, jer nikotin povećava nivo vazopresina, snažnog vazokonstriktora, što negativno djeluje na zarastanje te je veoma važno da ne pušite prije bilo kakvog operativnog zahvata i neko vrijeme nakon njega. U nekoliko istraživanja provedenih među pušačima dokazano je da postoji povećan rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, što se povezuje s imunosupresivnim dejstvima pušenja. Pušenje predstavlja faktor rizika za razvoj karcinoma usne, ali i drugih lezija u usnoj šupljini kao što su leukoplakija, nikotinska leukokeratoza tvrdog nepca, jezika i ulcerativni gingivitis.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO