Emina Jahović

Uspjeh nove pjesme Romeo, parfema Closer Swan City i kozmetičke linije Loud bili su povod našeg razgovora sa poznatom pjevačicom Eminom Jahović Sandal. Iako niže uspjehe na svim poljima, Emina otkriva da ima još mnogo ambicija i snova. “Ne postoji ništa što ne mogu, samo ono što ne želim dovoljno”, kaže 34-godišnja pop zvijezda. Porodicu je ipak postavila na pijedestal. Sa suprugom, poznatim turskim pjevačem Mustafom Sandalom, trudi se da sinovima Jamanu i Javuzu priušti bezbrižno djetinjstvo, ali ne i da ih razmazi. Željeli smo da otkrijemo kakva je Emina kada se svjetla kamera ugase.

U okviru Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro predstavljena je Vaša kozmetička linija. Da li ste zadovoljni situacijom na tržištu?
– Veoma sam zadovoljna. Interesovanje je zaista veliko i presrećna sam jer se isplatio trud koji smo svi, cijela ekipa, na čelu sa mnom, uložili u ovaj projekat.
Na proslavi svog 34. rođendana lansirali ste parfem Closer Swan City i kozmetičku liniju Loud. Kako ste došli do odluke da imate svoj parfem?
– Oduvijek sam bila fascinirana mirisima, znala sam da želim parfem koji će mirisati baš onako kako ja želim. Još prije šest-sedam godina Mustafi sam, čvrsto riješena, saopštila da ću imati svoj parfem. Polako ali sigurno, kako to već ide sa stvarima koje treba da se dese, klupko se odmotavalo, moji planovi su se ostvarivali… Prvi Closer objavila sam 2014. godine, ali sam znala da tu neću stati, odmah sam se “bacila” na pravljenje novog parfema, kao i kozmetičke linije, i tako su sada pred vama Closer Swan City i Loud.
Da li ste zadovoljni rezultatima koje ostvarujete u tom svijetu i kakve ambicije imate za budućnost kada je riječ o kozmetičkoj liniji?
– Moje ambicije su veoma velike, ali mi iskustvo govori da nisu nerealne. Imam mnogo ideja, fantastičnu ekipu vrhunskih profesionalaca i stručnjaka za oblast kozmetike, a kada se spoje sve te energije ne može da izostane rezultat. Već radimo na novim proizvodima, ali za sada ne mogu mnogo da pričam o tome. Svakako, želim da uživam još uvijek u Closer Swan Cityju i Loudu i uspjehu koji postižu.
Kvalitet apostrofirate kao najvažniji, koliko je sve to kompleksan proces i kako ste se snašli u svijetu kozmetike? Gdje se prave Vaši kozmetički preparati?
– Proces je veoma komplikovan. Kada sam se upustila u sve to, nisam ni slutila koliko zapravo. Međutim, veoma sam dobar učenik, sve sam pažljivo pratila i odlično savladala. Ne mogu da kažem da sam ekspert, ali još koji parfem i postaću (smijeh). Parfem i kozmetički preparati prave se u Turskoj, tu sam od početka mogla da imam potpunu kontrolu, da provjerim mirisne note, kvalitet čitave proizvodnje… I miris i pakovanje rađeni su u Turskoj, po najvišim svjetskim standardima, i rezultat je zaista sjajan. Posebno sam ponosna na ambalažu Loud, čiji je kalup rađen samo za mene i izgleda zaista svjetski. Cijena je pristupačna, a za nju se dobija najbolji kvalitet.
Na šta miriše Emina Jahović Sandal?
– Otkako sam završila Closer Swan City, najveći dio vremena mirišem na njega. Tek ponekad promijenim, ubacim neke druge parfeme, da ne bih postala “imuna” na svoj miris.
Da li ste oduvijek pokazivali taj preduzetnički duh?
– Veoma sam disciplinovana, vrijedna i uporna, uz to pratim svoje srce i ideje. Oduvijek sam bila takva, a vjerujem da su to odlike dobrog preduzetnika. Ili bar onakvog preduzetnika kakav želim da budem.
Koja je bila najvažnija odluka na Vašem putu ka uspjehu?
– Da, ukoliko iskreno vjerujem u nešto i radim to svim srcem, ne dozvolim da me bilo šta pomjeri sa tog puta. Prepreka uvijek ima mnogo. Neke se nametnu same od sebe, a neke drugi ljudi, iz različitih razloga, pokušavaju da vam nametnu. Ali, ako u svakom trenutku jasno vidite gdje je cilj, ništa od tih prepreka ne može vas omesti da do njega i stignete.
Kada ste bili djevojčica koja je odrastala u Novom Pazaru o čemu ste maštali?
– O sreći. I to nije bila samo mašta.
Po čemu pamtite svoje djetinjstvo?
– Moje detinjstvo bilo je divno sve do trenutka dok nije naglo prekinuto, kada sam izgubila oca za kog sam bila mnogo vezana. Tada sam naglo odrasla pa sam, iako sam bila dijete, vodila računa o mami, o kući… To je bio moj način da se izborim sa onim što se desilo.
Da li sada živite život iz snova?
– Živim životom kakav sam oduvijek željela jer imam divnu porodicu, a to je najveće blago koje neko može da ima. A na moju sreću, imam još o čemu da sanjam…
Šta podstičete kod svoje djece, kakve životne stavove želite da razvijete kod njih?
– Biti majka je najljepše na svijetu, ali sa sobom nosi veliku odgovornost. I nadam se da ću jednog dana biti i upola dobra majka kao što je moja mama meni, mojoj sestri i bratu. Mustafa i ja naše sinove učimo da poštuju jedan drugog, svoje roditelje, porodicu, da poštuju djevojke i žene, kada ih budu imali. Djeci moramo svojim primjerom da pokažemo kakvi želimo i treba da budu, a mi želimo da postanu vrijedni i pošteni ljudi koji umiju da cijene druge i njihov rad i trud jednako koliko i sebe. Srećni smo da možemo da im priuštimo bezbrižno djetinjstvo, ali ne želimo da ih razmazimo. Zbog toga im ne kupujemo previše igračaka, ne ispunjavamo im apsolutno sve želje, već im ostavimo uvijek još nešto čemu treba da teže i za šta će se sami potruditi da dobiju.
Čemu Vas je sve život naučio?
– Naučio me da ne postoji ništa što ne mogu, samo ono što ne želim dovoljno.
Koliko je Vaš životni put bio drugačiji od života Vašeg supruga? Koje životne vrijednosti i stavove dijelite?
– Mustafa i ja, iako djelujemo možda različito, veoma smo slični. Dijelimo apsolutno iste stavove o važnim pitanjima u životu. Oboje znamo dobro da je porodica prioritet broj jedan i da se s tim ništa ne može mjeriti, najvažnije nam je da smo dobri roditelji i supružnici. I Mustafa i ja smo veoma odgovorni, posvećeni svemu što radimo, profesionalci smo. Kako se bavimo istim poslovima, dobro razumijemo jedno drugo, imamo povjerenja u našu ljubav i naš brak.
Imate uspješan brak, što je s obzirom na poslovne obaveze i aktivan život koji vodite otežavajuće. Kako se borite protiv otuđenja, zapadanja u bračnu rutinu?
– Uvijek nalazimo vremena jedno za drugo. Kada uspavamo naše dječake, sjednemo svake večeri i ispričamo se, šta nam se dešavalo tog dana, šta nas brine, šta nas je obradovalo… Nekada noću izađemo u šetnju po kvartu, samo nam je važno da smo zajedno, jer nam je tada najljepše. Otputujemo nekada sami, bez djece. Iako nam mnogo nedostaju kad god nisu sa nama, znamo da je važno da nekada prvenstveno budemo muž i žena, jer smo uvijek prije svega mama i tata.
Da li ste u braku promijenili neke ljubavne principe u koje ste vjerovali kao djevojka?
– Naš brak, kao i svačiji drugi, zahtijevao je kompromise sa obje strane da bi mogao da uspije. Ali nije zahtijevao odricanje bilo čega što ja suštinski jesam. Veoma sam ponosna na našu ljubav i na naš brak. U današnje vrijeme, kada sve ima kratak rok trajanja, najlakše je dići ruke kada se stigne do prve prepreke. Mi nikada nismo poklekli, niti odustali jedno od drugog i iskreno vjerujem da i nećemo.
Vaši prijatelji kažu da ste duhoviti i druželjubivi, dok u medijima ostavljate utisak veoma ozbiljne i odmjerene ličnosti.
– Emina pred kamerama potpuno je drugačija od one kada se svjetla ugase. Razlog tome je djelimično i trema, koju oduvijek imam pred javne nastupe i zbog koje  sigurno djelujem kruto i ozbiljno, ali privatno sam zaista sušta suprotnost. Opuštena sam, volim da se zabavljam i šalim sa bliskim ljudima, uvijek se smijemo naglas i od srca, a naša kuća uvijek je puna društva.
S obzirom na sve obaveze koje imate, da li Vam se često čini da je dan kratak?
– Zaista imam mnogo obaveza, pa iako vjerujem da sam dobro organizovana, toliko je stvari koje ne stižem da uradim. Stalno sam u pokretu i akciji, uvijek mi fali nekoliko sati u danu. Ali nemam namjeru da usporim.
Kako izgleda jedan Vaš dan i kako se relaksirate?
– Pravi sam ranoranilac, volim da ustanem prije svih jer tako ukradem malo vremena samo za sebe i to je često jedini predah koji imam tokom dana. Potom ustaju moji dječaci, a njihov dan uvijek počinje maženjem sa mamom. Svakodnevno imam sastanke, odlazim u kancelariju u svoju kompaniju YaEmina, nekada poslije sastanaka odem u studio… Obavezno svakog dana vježbam najmanje 45 minuta, jer se osjećam veoma loše ako propustim trening. Nije obavezno da odem u teretanu, nekada jednostavno obučem sportsku odjeću, odvedem djecu u park i dok se oni igraju ja vježbam. Na taj način se potpuno energetski oporavim, onda imam snage i volje za mnoge druge stvari koje me čekaju. Često nam uveče dolaze prijatelji, pa nam spremam večeru. Dakle, moj život ne razlikuje se mnogo od života drugih zaposlenih majki.
Da li vaša djeca osjećaju teret slave svojih roditelja?
– Potpuno smo normalni ljudi, živimo normalnim životom, jedino se bavimo javnim poslom, ali u kući nismo Mustafa Sandal i Emina Jahović Sandal, poznate ličnosti, već Jamanovi i Javuzovi roditelji. Trudimo se da ih zaštitimo od bilo kakvih negativnih uticaja, da im pružimo prilično bezbrižno djetinjstvo, ali istovremeno i da ih ne razmazimo. Najvažnije nam je da znaju da su naš apsolutni prioritet i da ništa nije važnije od njih.
Kada patite od nostalgije šta uradite?
– Često dolazim, a moja mama takođe često boravi kod nas u Turskoj, na taj način preduprijedimo nostalgiju. A i kada se desi, let avionom nije dug, brzo sam tu…
Volite da kuvate, koja nacionalna jela ste uveli na porodičnu trpezu?
– Obožavam da kuvam, to mi je zaista velika strast, a ujedno i najbolja razonoda. Volim da eksperimentišem, isprobala sam svakakve kuhinje i recepte, Mustafa obožava kako pravim rižoto i paste. Ja volim ono što me podsjeća na djetinjstvo i na dom. Obožavam roštilj kakav je djed spremao u našoj porodičnoj vikendici nadomak Novog Pazara. Fenomenalno meso pečeno na komuru između tople pitice i mnogo svježeg baštenskog paradajza s bosiljkom.
Koji su Vaši budući planovi u muzičkoj karijeri?
– Uporedo sa parfemom stvarala sam i nove pjesme, od kojih je prva koju sam pustila Romeo, i veoma sam zadovoljna kako je prošla. Muzika mi je prva ljubav i nemam namjeru nikada da je se odreknem. U posljednje vrijeme više sam bila posvećena stvaranju pjesama za druge ljude, čak sam počela da pišem više i na turskom jeziku, uradila sam pjesmu za jednu od najvećih njihovih zvijezda i postala je hit, što mi je dodatno dalo krila.

Gracija br. 78