EPCG i kompanije UGT Renewables i Hyundai Engineering potpisale sporazum o zajedničkom razvoju; Đukanović: EPCG napravila veliki iskorak

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) AD Nikšić i kompanije UGT Renewables i Hyundai Engineering, potpisale su Sporazum o zajedničkom razvoju projekt, kojim je predviđen zajednički razvoj projekata iz energetike, s fokusom na izgradnju solarnih elektrana i postrojenja za skladištenje električne energije.

Sporazum su, u Vila “Gorica”, potpisali  predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, izvršni direktor UGT Renewables Adam Cortese i strateški menadžer Hyundai Engineering, Park Sang Min. Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović i američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Đukanović je, u obraćanju prisutnima, rekao da potpisivanjem ovog sporazuma, EPCG čini veliki iskorak.

“EPCG je ovim napravila iskorak ne samo u kontekstu energetske tranzicije i prevazilaženja efekata globalne energetske krize, nego i u svjetlu činjenice da se ovakvim projektima nadoknađuje to što se, tokom prethodnih decenija, nije ulagalo u izgradnju novih proizvodnih pogona EPCG te da se, pokretanjem projekta „Solari 3000+ i 500+“ krenulo u veliki investicioni ciklus”, kazao je Đukanović.

On je naglasio da se raduje saradnji sa renomiranom kompanijom UGTR, od koje će, kako je ndodao, dobiti know-how, odnosno prenošenje ogromnog znanja kojim oni raspolažu.

“Naš cilj je, razumije se, da se što prije iskoristi značajan solarni potencijal koji ima Crna Gora, uz što efikasnije prevazilaženje izazova sa kojima se suočava koncept pravedne energetske tranzicije, a riječ je, između ostalog, o predugim procesima ishodovanja dozvola, pitanjima priključenja na mrežu te obezbjeđenju finansijske konstrukcije za razvojne projekte”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, posebno raduje to što će jedna velika svjetska kompanija, kao što je Hyundai Engineering, biti dio daljeg razvoja projekta.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, poželio je potpisnicima sporazuma uspješan zajednički rad, ističući spremnost države da pruži ključni doprinos uvezivanju respektabilnih međunarodnih i domaćih privrednih subjekata.

On je kazao da je siguran da će iskustvo crnogorskih partnera iz SAD i Južne Koreje doprinijeti da u saradnji sa EPCG i drugim zainteresovanim kompanijama Crna Gora dođe do zelene energije.

“Crna Gora čeka više od 40 godina da dobije nove energetske objekte. Čuvajući našu životnu sredinu, a proizvodeći energiju, ne samo sa sopstvene potrebe, već i za izvoz. Sa takvom proizvodnjom, dolazi i progres”, kazao je Abazović.

On je istakao da je potpisani Sporazum značajan za kompanije i za bilateralne odnose zemalja potpisnica.

Izvršni direktor UGT Renewables, Adam Cortese, govorio je o viziji koju ta kompanija, kao najveći američki privrednik u oblasti solarne energije, u saradnji sa Hyundai Engineering-om, sprovodi u Evropi i Aziji.

Cortese je naglasio činjenicu da UGTR preferira pristup “ključ u ruke”, kojim se partnerima omogućava uključivanje u razvoj, projektovanje, izgradnju i puštanje u pogon solarnih fotonaponskih elektrana s objektima za skladištenje energije.

“UGT Renewables snosi sve početne rizike i troškove tokom razvoja projekta, uz zajedničko definisanje finansijske strukture koja lokalnim partnerima omogućava ulaganje u sebe i vlastitu infrastrukturu zelene energije”, dodao je Cortese.

On je poručio da je njhiova kompanija je, uspostavljanjem partnerstva sa EPCG, postavila sebi određene ciljeve.

“Poboljšanje sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i osiguranje trajne energetske nezavisnosti Crne Gore, isporučivanje nove, čiste proizvodnje energije po pristupačnoj cijeni, povećanje kapaciteta za skladištenje energije kako bi se stvorili preduslovi za masovni prodor obnovljive energije, čime se utire put dodatnim ulaganjima iz spoljašnjih izvora, a korišćenjem tehnologije s najnižim ekološkim uticajem, Crna Gora se pomjera prema 100 odsto čistoj proizvodnji“, naveo je Cortese.

Strateški menadžer Hyundai Engineeringa, Sang Min-Park, rekao je da je zadovoljan činjenicom da kompanija koju predstavlja produbljuje globalnu saradnju sa firmom UGT Renewables, potencirajući važnost njihovog zajedničkog prisustva u Crnoj Gori.

“Ovim sporazumom se otvara mogućnost za nastavak procesa transformacije energetskog sektora iz jedne konvencionalne u oblast čije ključno obilježje predstavlja usmjerenje ka obnovljivim izvorima energije. Vjerujem da je pred nama dugoročno i uspješno partnerstvo, u interesu kako naših kompanija, tako i vaše države”, rekao je Sang Min-Park.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, apostrofirala je značaj ovog sporazuma za razvoj međudržavnih odnosa, naglašavajući ciljeve američke trgovinske misije u Crnoj Gori.

“Cijenim da je ovo jedinstvena prilika za američke investitore, a njihovo omasovljenje na ovom prostoru nesumnjivo bi doprinijelo realizovanju razvojnih potencijala vaše zemlje, naročito u domenu energetike, gdje nas tekuća globalna kriza dodatno opominje i usmjerava u pravcu dekarbonizacije i energetske diverzifikacije. Tako nešto je, takođe, komplementarno sa onim što je naš zajednički interes: produbljivanje veza između dvije prijateljske države”, kazala je Rajzing Rajnke.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno