Nedavno objavljeno

Eros i hrana

Muškarac je, oduvijek i u svakom dijelu svijeta, povezivao sam čin jedenja, kao i same namirnice, sa seksualnošću – manje ili više doživljenom. Još od kada je Eva ponudila jabuku Adamu postoje “medeni mjesec”, “put nježna poput breskve” ili “mesnate usne”, što potvrđuje povezanost hrane i erosa. Ako dobra hrana čini dobro erosu, da li je moguće povećati “efikasnost” obroka birajući određene namirnice? Radi se o namirnicama – afrodizijacima, nazvanim tako zbog Afrodite, grčke boginje ljubavi i ljepote.

Erosovo bilje

Kakao Sadrži supstance koje djeluju tako što stabilizuju raspoloženje (feniletilamin), ali ga i stimulišu (teobromin). Dakle, njegovo korištenje ima razloge za i protiv. Prema legendi, astečki bog Kecalkoatl (Quetzalcoatl) koristio je kakao kao “podršku” tokom svojih ljubavnih susreta sa stotinama djevojaka
Karanfilić Njegovo djelovanje skoro trenutne desenzibilizacije izgleda pomaže seksualnosti.
Korijander Ženama se preporučuju suve sjemenke za čaj ili kao dodatak hrani, jer stvaraju euforično raspoloženje. Koristiti umjereno kako ne bi došlo do suprotnog efekta.
Muskatni oraščić Umjereno korištenje ovog začina budi i poboljšava libido.
Peršun, bosiljak, nana, celer, đumbir Djeluju tonificirajuće i stimulišu cirkulaciju.
Ljuta paprika Korištena u malim količinama smatra se afrodizijakom jer sadrži supstance kao što je kapsaicin, lagano desenzibilizirajućeg efekta, kao i “vatreni” ukus.
Rukola Stari Rimljani su je smatrali afrodizijakom i rasla je na svim mogućim mjestima. Bogata je mineralima, korisnim za seksualnu aktivnost i cirkulaciju.
Kadulja ili žalfija Jedan od rijetkih isključivo ženskih afrodizijaka, posebno namijenjena izuzetno osjetljivim ženama. Djeluje kao antispazmatik i stimuliše nervni sistem. U kuhinji je treba koristiti zajedno sa nekom masnom supstancom, uljem ili puterom, kako ne bi izgubila aktivne sastojke.
Korijen celera Bogat mineralima i vitaminima, pozitivno djeluje na krv i krvni pritisak, kao i mišićnu aktivnost.
Tartufi Kao i ostala izuzetno skupa hrana (kavijar, ostrige, jastog, šampanjac) ocijenjen je kao afrodizijak jer asocira na bogatstvo i zadovoljstvo. I u dalekoj prošlosti je bilo tako: nakon otkrića Amerike to su bili paradajz i krompir, tada izuzetno skupi.
Vanila Njen poseban miris ima indirektno djelovanje na seksualnu stimulaciju. Sem toga, čini se da vanilija pobjeđuje uzdržavanje od seksa, djelujući na nervni sistem.
Šafran Sadrži supstance slične hormonima sposobne da pobude ili povećaju seksualnu želju.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti