Eterično ulje limuna

Limun je najpoznatiji po sposobnosti čišćenja toksina iz bilo kog dijela tijela, te se u velikoj mjeri koristi za poticanje limfne drenaže, obnavljanje energije, čišćenje kože i kao sredstvo protiv insekata.

spot_img

Prema sitraživanju objavljenom u stručnom časopisu International Journal of Food Microbiology, od svih eteričnih ulja, ulje limuna možda je i najjače sredstvo protiv mikroba. Prema drugom istraživanju objavljenom u Experimental Biology and Medicine, udisanje mirisa eteričnog ulja limuna unapređuje neurološku aktivnost koja podstiče topljenje sala. Ulje limuna je jedno od “najesencijalnijih” eteričnih ulja koje je dobro imati pri ruci. Može da se koristi kao izbjeljivač za zube, osvježivač za veš, kao krema za celulit, za pranje lica, ali i kao sredstvo za pranje u domaćinstvu. Poznato je da ajurvedska medicina već 1.000 godina koristi limun i eterično ulje limuna za tretiranje širokog spektra zdravstvenih stanja. Koristi eteričnog ulja limuna za zdravlje naučno su dokazane.

Limun i njegovo eterično ulje koriste se i za smanjenje taloženja holesterola u krvnim sudovima i sprečavanje srčanih oboljenja!

10 načina upotrebe eteričnog ulja limuna

Pored ljekovitih, postoji duga lista korisnih osobina limunovog ulja, a mi navodimo samo neke:

Veš: Ukoliko predugo ostavite veš u mašini, dodajte par kapi eteričnog ulja limuna kako ne bi poprimio ružan miris.

Izbjeljivanje zuba: Pomiješajte eterično ulje limuna, sodu bikarbonu i kokosovo ulje, te tom smjesom ribajte zube 2 minuta i potom isperite.

Čišćenje ruku: Ruke su vam masne od rada na automobilu ili biciklu, a obični sapun ne pomaže? Ne brinite! Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna u sapun i rukama vratite čistoću.

Prirodna dezinfekcija: Ne želite da koristite alkohol i izbjeljivač za dezinfekciju kuhinjskih površina i kade? U boci sa raspršivačem pomiješajte 40 kapi eteričnog ulja limuna, 20 kapi eteričnog ulja čajevca i 4,5 dl vode (može i malo alkoholnog sirćeta) i dobićete omiljeno sredstvo za klasično čišćenje.

Pranje lica: Eterično ulje limuna može da poboljša ten jer hrani kožu, čineći je mekom i gipkom. Možete da napravite prirodno sredstvo za čišćenje lica i sprečavanje akni od limunovog soka, sode bikarbone i meda.

Poliranje drveta i srebra: Krpa natopljena limunovim uljem pomaže u poliranju potamnjelog srebra i nakita. Ovo ulje dobro je i za čišćenje drveta.

Uklanjanje ljepila: Limunovim uljem očistite i tragove nastale od ljepljivih traka, žvakaćih i drugih guma.

Topljenje sala: Dvije kapi limunovog ulja u vodi tri puta dnevno može da ubrza metabolizam i utiče na smanjenje tjelesne težine.

Popravljanje raspoloženja: Raspršivanje eteričnog ulja limuna u vazduh može da podigne raspoloženje i suzbije depresiju.

Održavanje imuniteta: Limunovo ulje može da podstakne limfnu drenažu i pomogne u brzom prevazilaženju prehlade. Pomiješajte ga s kokosovim uljem i utrljajte na vrat.

U čemu je tajna?

Urađeno je 519 naučnih studija u vezi s eteričnim uljem limuna. Čini se da je tajna uspjeha ovog ulja u d-limonenu, moćnom antioksidansu koji suzbija rak. Pretpostavlja se da ulje limuna sadrži do 70% d-limonena! Zato ne čudi da nauka prilično brzo sustiže hiljadugodišnju ljekovitu upotrebu, te konačno potvrđuje mnoge od brojnih ajurvedskih primjena eteričnog ulja limuna.

Još jedna činjenica koju treba da istaknemo je da se eterično ulje limuna dobiva hladnim presovanjem limunove kore, a ne ploda. U pogledu fito-nutrijenata topivih u masti, kora limuna sadrži najviše hranjivih sastojaka.

U pogledu ljekovitih komponenti limunovog ulja, istraživači sa indijskog instituta CFTRI istraživali su ulogu geraniola, moćnog fito-nutrijenta iz limuna, u borbi protiv dijabetičke neuropatije. Ustanovljeno je da geraniol znatno umanjuje oštećenje bedrenog živca. Interesantan nalaz dvomjesečne studije je obnavljanje ćelijske funkcije, što ukazuje da redovna upotreba eteričnog ulja limuna može da pomogne u regulisanju zaliha energije, te da ima ulogu u sprečavanju bolesti, nepravilnog rada srca i preuranjenog starenja.

Istraživači su takođe uočili da je nivo dopamina poboljšan, što pomaže u prevazilaženju zavisnosti i unapređuje raspoloženje u borbi protiv depresije.

Ne zaboravimo na čišćenje i zaštitu hrane. Studija američkog Ministarstva poljoprivrede otkrila je da eterično ulje limuna u hrani istu štiti od ljudskih patogena poput ešerihije koli i salmonele. To je dodatni razlog zašto je korištenje eteričnog ulja limuna idealno za čišćenje domaćinstva.

I na kraju, danas je popularno i istraživanje i upotreba eteričnog ulja limuna za zdravlje kože. Koristi ovog ulja za kožu uključuju smanjenje akni, hranjenje oštećene kože i njenu hidrataciju. Koristite ga sa sodom bikarbonom i medom kao prirodno sredstvo za čišćenje lica iz kućne radinosti.

Koristi limunovog ulja prema ajurvedi:

– Za čišćenje i pročišćavanje

– Protiv zadaha

– Podstiče i poboljšava varenje

– Efikasno gasi žeđ

– Protiv bolova i grčeva u stomaku

– Smiruje kašalj i ublažava mučninu

– Sprečava lošu apsorpciju

– Hrani kožu

– Ubrzava gubitak kilograma

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO