spot_img

Etno turizam sve popularniji u Crnoj Gori

spot_img

Povratak prirodi sve je prisutniji i neophodniji savremenom čovjeku, te je svjetski trend etno turizma zahvatio i Crnu Goru. Nije ga teško zavoljeti –uživanje u prirodi, čistom vazduhu, miru, domaćoj hrani, raznim aktivnostima samo su neke od privilegija koje etno turizam pruža, a koje su nam uskraćene u svakodnevici i savremenom načinu života. Još ako tome dodamo ljepote Crne Gore, njene nacionalne parkove, predivna jezera i rijeke, jedinstvenost biljnog i životinjskog svijeta, bogatstvo ljekovitog bilja, preostaje nam samo da se prepustimo ispitivanju raznovrsne ponude etno sela i salaša koji u Crnoj Gori promovišu ovaj vid turizma. Neki od njih su pravi prirodni biseri koji njeguju tradiciju i domaće specijalitete.

Salaš 23

Sklad s prirodnim okruženjem

Na jedinom salašu u Crnoj Gori možete uživati u domaćoj hrani i piću, toplom, porodičnom ambijentu i uz zvuke tradicionalne muzike. Imanje od 10.000 m2 na kom se nalazi restoran pruža se uz rijeku Zetu, dovoljno blizu grada i dovoljno udaljeno od njega za predah na čistom vazduhu, u tišini i zelenilu. Ljeti je ovdje znatno svježije nego na gradskom asfaltu, a zimi, uz vatru, znatno prijatnije. Restoran je idealno mjesto za porodični ručak, a ima i mini zoo vrt i dječiji park. Slavu je stekao organizacijom proslava, od rođendana, slava i vjenčanja do promocija, kompanijskih svečanosti i prijema. Recept za uspjeh: sklad s prirodnim okruženjem, vrhunski ukusi i, naravno – duh dobrog domaćina na gazdinstvu.

VUČJI KRŠ

Planinski stil i tradicionalna jela

Imanje Vučji Krš nalazi se u Nacionalnom parku Durmitor, 800 metara od mosta na rijeci Tari u pravcu Pljevalja. Kuća i ostali objekti izgrađeni su u planinskom stilu i odlično se uklapaju u pejzaž. Unutrašnjost kuće je uglavnom u drvetu sa velikim prozorima postavljenim da skoro iz svakog kutka imate prelijep pogled na planinu, kanjon i most. Gosti mogu koristiti kuhinju, dvorište sa kamenim ognjištem, roštilj, kotlić, travnate površine za igru i parking. Na imanju se proizvodi organsko voće i povrće. Nude domaću kuhinju i mogućnost da probate tradicionalna crnogorska jela kao što su: cicvara, kačamak, priganice, pita od heljde, hljeb ispod sača. Organizuju i džip ture na obližnje vidikovce, izlete na planinska jezera i Durmitorski prsten, kao i: rafting, kajakašenje, mušičarenje, planinarenje, jahanje, biciklizam, obilazak arheoloških lokaliteta, kulturno-istorijskih spomenika…

KOMNENOVO ETNO SELO

Odmor za dušu

Na jedan kilometer od Plava, u Vojnom selu, na oko 6,5 hektara porodičnog imanja braće Turković, smješteno je Komnenovo etno selo. Samo selo je zamišljeno kao mjesto koje vas vraća u nekadašnji život, podsjećajući na život predaka i njihovu vezanost za rodni kraj i rodno ognjište, na njihov način življenja. Planinski bicikizam je u plavskoj opštini posljednjih godina postao sve popularniji i interesantniji sport. Među brojnim atraktivnim stazama posebno se ističe kružna bicikistička staza Plav-Hridsko jezero-Bogićevica-Babino polje-Plav, dužine 52 km. U Komnenovom etno selu nalaze se i profesionalni fudbalski travnati teren, tereni za male sportove: fudbal, košarka, odbojka, rukomet kao i dva teniska terena. Etno selo Komnenovo i hotel Kula Damjanova na Plavskom jezeru su pravo odredište za ljubitelje očuvane prirode i blagorodnog odmora za dušu. U ovom jedinstvenom turističkom etno kompleksu dominiraju neobičan spoj kamena i drveta svojstven ovom planinskom podneblju, drveni namještaj i oprema isključivo od prirodnih materijala, kameni zidovi, kamin, ćilimi, zemljano posuđe, hoklice, čineći ambijent autentičnim.

IMANJE RAKOČEVIĆ

Mjesto očaravajuće ljepote

Imanje Rakočević nalazi se u podnožju Sinjajevine, u blizini Mojkovca i nedaleko od dva nacionalna parka, a svojom ljepotom i spokojem šarmiraće gotovo svakog strastvenog ljubitelja prirode. Imanje je od Biogradskog jezera i nacionalnog parka udaljeno 8,5 km, a od ski centra Bjelasica 33 km. Dvorište imanja Rakočević sastavni je dio očaravajućeg ambijenta na brdašcima i proplancima, ispunjeno zelenom travom, drvećem i cvijećem, te udobnim klupama pogodnim za opuštanje i sunčanje. Tu su i tradicionalni elementi koji upotpunjavaju čitav doživljaj, kao što su bunar i nekadašnja kola za vuču. Profesionalni vodiči organizuju džip safari, helikopter safari, paraglajding, izlet na planinska jezera ili posjetu nekom od manastira, kao i jahanje, planinarenje, lov i ribolov. Za ljubitelje sporta i rekreacije tu su teniski i košarkaški tereni, teretana i bicikli. Na ukupnoj površini od 50.000 m² pored turističkog kompleksa, uzgaja se preko 170 biljnih vrsta od kojih izdvajamo voćnjake maline, američke borovnice, drijena, aronije, lješnika, a imanje ima svoju privatnu proizvodnju soka i čaja.

-

GRACIJA 106/26.maj 2017.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO