spot_img

Evo kako da ublažite simptome PMS-a

spot_img

Predmenstrualni sindrom obično izaziva glavobolje i promjene raspoloženja. Ponekad se pojavljuju višak tečnosti, osjetljivost dojki, smetnje s varenjem, pojačana želja za slatkom hranom, bol u leđima… Mnoge žene dobiju i pokoju aknu. Američki ljekari kažu da se oko 75% žena bori svakog mjeseca s PMS-om.
Svaki predmenstrualni sindrom sve je gori što je žena bliže menopauzi. Razlog takvom stanju su česti usponi i padovi nivoa polnog hormona progesterona koji ometa pokušaje mozga da jačanjem serotonina proizvede dobro raspoloženje. No, istraživanja su takođe otkrila da pola sata vježbanja dnevno na svježem vazduhu, šetnje ili samo opuštanja u prirodi smanjuju na pola i najteže simptome PMS-a. Sunčeve UV zrake stimulišu nervne ćelije da proizvode stalan dotok serotonina, čak i kad razine polnih hormona divljaju.
Ako vas muče i menstrualni grčevi – ublažite ih tako da uzmete aspirin, ibuprofen ili druge protivupalne ljekove prije nego što su zapravo potrebni (možete da ih uzimate 48 sati prije nego što grčevi obično krenu, a to će doskočiti boli).

Izbor hrane takođe može ublažiti PMS. Količinu soli svedite na minimum jer ona pomaže zadržavanju vode u organizmu. Probajte izbjeći rafinisani šećer, gazirana pića i kofein, a kada vas uhvati želja za slatkišima birajte suvo voće.

via tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO