spot_img

Fahreta i Amela Tahirović: Sve mode su prolazne, samo je stil vječan

Sestre Mersija, Amela i Fahreta Tahirović nedavno su se odlučile na veoma hrabar potez, osnovale su sopstveni brend To Be koji su predstavile na manifestaciji Somersby Fashion Week Montenegro

spot_img

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Nikola Pejović

Sestre Fahreta, Amela i Mersija Tahirović, koje već 18 godina posluju u okviru modne kuće Happening, odlučile su se na rijedak i veoma hrabar potez i osnovale sopstveni brend i kolekciju pod nazivom To Be. Iako star svega dva mjeseca, brend je već predstavljen na Somersby Fashion Weeku Montenegro, a njihova kolekcija od preko 15 modela koji su izrađeni isključivo od prirodnih materijala dobila je pozitivne ocjene.
“Hrabrost je bila pojaviti se odmah poslije dva mjeseca, ali ispostavilo se da smo napravile pravi potez”, kazale su, u intervjuu za Graciju, Amela i Fahreta.
Kažu da to nije slučajno, jer su dugo u svijetu mode i da su tačno znale šta žele. Put od skice do gotovog proizvoda je, kako su pojasnile, dug i mukotrpan, pun odricanja, ali je zadovoljstvo dolaska do konačnog modela nemjerljiva, naročito ako se radi posao koji se voli.

Otkud ideja da pokrenete svoju modnu liniju i zbog čega ste odlučile da kolekcija nosi naziv To Be?
– Ideja je postojala već duže vrijeme. S obzirom na to da smo u ovom poslu punih 18 godina i da smo uvoznici mnogih brendova, poželjele smo da napravimo i nešto svoje i da biznis podignemo na viši nivo. Kako smo zastupnice nekoliko brendova dugi niz godina, nekada smo pokušale da sugerišemo svojim partnerima za neke modele, materijale, ali prosto to nije vaš brend, svako ima svoju poslovnu politiku kojom se vodi i to je skroz razumljivo. Pritom stalno ulažete u marketing, kampanje i sve ostalo, a opet nije vaše i nemate pravo da donesete nikakvu odluku bez njihove saglasnosti. To je nešto što nas je navelo da napravimo nešto svoje, a kada nešto silno želite kockice se nekako poklope, i krenule smo u priču. Oko naziva smo mnogo razmišljale, bilo je mnogo ideja. Logo i naziv brenda je takođe jedan aspekt koji je jako važan. Sreća pa u familiji imamo arhitekte, grafičke dizajnere, tako da smo uz njihovu pomoć došli do rješenja za logo i toga da se brend zove To Be, što u prevodu znači Biti. Biti drugačija, biti svoja, biti jedinstvena i sve ono što žena jeste… I na kraju, to su inicijali našeg oca, TB, koji, nažalost, nije više sa nama, ali smo htjele da mu na neki način zahvalimo za sve što danas jesmo. Nadamo se da će naš brend biti upola uspješan i kvalitetan kao što je bio naš otac. Mnogo značenja je stalo u taj naziv, mogli bismo vam pričati još mnogo, ali dovoljno je da pogledate logo i shvatićete šta sve simbolizuje.

Kako ste zadovoljne prvom revijom na Montenegro Fashion Weeku, s obzirom na to da je vaš brend star samo dva mjeseca?
– Više smo nego zadovoljne. Komentari su više nego pozitivni, s obzirom na to da je tek početak, a ovaj naš poslovni potez je maraton na kojem ćemo se tek dokazivati. Hrabrost je bila pojaviti se odmah poslije dva mjeseca, ali se ispostavilo da smo napravile pravi potez.
Koliko modela ste predstavile i kakva je bila reakcija publike?
– Predstavile smo više od 15 modela koji su izrađeni isključivo od prirodnih materijala. Neki modeli su već sold out i mislim da je to dobar signal za nas da nastavimo još jače. Sigurni smo da će se tek pričati i znati o našem brendu To Be… Reakcije publike su fantastične, mi smo u ovom poslu 18 godina i smatramo da je to bio pravi potez za naše poslovanje i prelazak na viši nivo. Samim tim što bitišemo na tržištu toliko dugo godina znači da smo stekle ogromno povjerenje naših mušterija i, s obzirom na to da je više od pola prve isporuke već rasprodato, mislimo da je to dobar vjetar u leđa.

“Porodični biznis i preduzetništvo samo po sebi je veoma hrabar korak, posebno za žene. Zna da bude jako interesantno, a zna da bude i jako okrutno”

U čemu ste našle inspiraciju?
– Naša najveća ispiracija su naše drage dame koje nam poklanjaju povjerenje dugi niz godina. Osluškujemo šta žele, šta vole i u čemu se najbolje osjećaju. U suštini, najbitnije je to da se dobro osjećate u nekom odjevnom komadu. Materijal je taj koji igra najveću ulogu, a onda model i dezen.
Kome su namijenjeni modeli kolekcije To Be i gdje se mogu kupiti?
– Naši modeli su za svaku damu od trenutka kada je izašla iz studentskih dana i krenula u poslovni svijet, da kažemo od nekih 20-ih godina pa do penzionerskih dana. Damu koja je izgradila stil i zna šta želi, šta joj pristaje i šta treba da ima u garderoberu, damu koja je svjesna sebe i svojih kvaliteta, odvažnu i samosvjesnu, koja zna šta želi. Upravo takve su naše dame koje su naša ciljna grupa. Samosvjesne i uspješne žene koje znaju šta žele. Naša prodajna mjesta se nalaze na četiri lokacije u Crnoj Gori, i to u Podgorici u Bulevaru Džordža Vašingtona 24 i Tržnom centru Mall of Montengro, u Rožajama u Ulici 30. septembar i u Beranama u Ulici Dušana Vujoševića, kao i našoj online prodavnici.
Koliko je dug put od skice do gotovog proizvoda?
– Put je jako dug, mnogo rada je potrebno do finalnog proizvoda. Skica nam nekako najlakše dođe, jer tačno znamo šta želimo, duži proces je odabir materijala i sam čin izrade probnog modela. Sve u svemu dug je to proces, treba mnogo vremena i odricanja, ali kada nešto silno želite i volite to što radite, zadovoljstvo je ogromno i nije vam žao odricanja i truda.
S obzirom na to da ste sve tri autorke modela, kako ste se slagale tokom njihove izrade?
– Jako dugo smo u svijetu mode i tačno smo znale šta želimo i kako – tako da smo donosile odluke skoro jednoglasno. Imamo svoj stil koji smo izgradile i po čemu smo prepoznatljive već izborom robe u našim radnjama, a to su minimalizam i jednostavnost. Sve mode su prolazne, samo je stil vječan – to je ono čime se uvijek vodimo. Ali, svakako da je svaka od nas tri utkala nešto svoje u ovaj brend, jer koliko smo slične toliko smo i različite na svoj način, s tim što u biznisu postoje neka pravila prema kojima se vodimo i tačno se zna koja je od nas tri za šta zadužena, odnosno svaka radi ono što najbolje zna.
Od koga ste imale najveću podršku?
– Mi smo velika familija i tu nam leži upravo najveća radost i podrška. Odatle crpimo svu energiju i odatle dolazi najveća podrška.
Amela, Mersija i Vi ste već 18 godina u preduzetničkim vodama, dok se Fahreta pridružila kasnije. Imate lanac butika Happening, zastupnice ste brojnih brendova. Šta Vas je podstaklo da osnujete privatnu firmu s obzirom na to da ste vaspitačica po profesiji?
– Mnogo je razloga. Uvijek sam voljela da pratim modu, od malih nogu sam istraživala taj svijet i uvijek sam voljela da budem sređena i dotjerana po posljednjem trendu. Shvatila sam da, pored poziva vaspitačice koji takođe mnogo volim, mogu raditi i ovaj posao kao dodatni, a s obzirom na to da sam imala i sestru u tom momentu koja bi radila sa mnom, odluka je brzo donesena i upustila sam se u veliki izazov. Na kraju je rezultiralo kao dobar poslovni poduhvat.
Fahreta, zbog čega ste se odrekli karijere pravnice u korist privatnog preduzetništva?
– Životne okolnosti koje su se izdešavale nametnule su mi ovaj posao kojim se danas bavim. U tom momentu to nije bila moja velika ljubav, ali kada pogledam iz ovog ugla srećna sam što se sve tako izdešavalo. Jednostavno, nekada ne možemo da biramo šta ćemo raditi, život vam nametne neke puteve i to je sasvim u redu. Treba se uhvatiti ukoštac i tek poslije određenog vremena shvatite da je to bilo dobro za vas iako nije bilo ni malo lako, sjajno i bajno.
Jednom prilikom ste rekli da je inat dobar za posao?
– Da, s obzirom na to da sam se bavila malo i politikom i da sam tamo naučila šta želim a šta ne, rekla sam sebi da ću, šta god budem radila, biti najbolja u tome jer sam na neki način u tom momentu bila razočarana gereralno situacijom koliko se ne cijene kvalitetni ljudi. Tada sam rekla sebi da ću raditi bilo šta drugo, da ne moram raditi u struci, da ću biti najbolja u tome, najuspješnija. Tako je i bilo, na neki način je inat proradio u meni za moje dobro, a da pritom, naravno, nijesam ugrozila nikog.
Godinu dana ste živjeli u Americi, odnosno u Njujorku. Da li ste nekada zažalili što ste se vratili?
– U Americi sam usavršila jezik i naučila mnogo toga o biznisu. Iskoristila sam maksimalno vrijeme da radim na sebi, da spoznam sebe i shvatim šta zaista želim, jer sam bila sama, daleko od familije i prijatelja, posvećena samo sebi. To iskustvo mi je mnogo pomoglo za daljnje poslovne korake. Željela sam da ostanem, ali moja majka se nije slagala sa tim. Velika smo porodica i jako smo vezani i mislim da je odluka da se vratim bila ispravna, iako u tom momentu nijesam bila najsrećnija što sam tako odlučila. Nijesam se pokajala, uživam u našoj prelijepoj Crnoj Gori, u društvu porodice i prijatelja. Napravila sam sebi ambijent za lijep život – kad imam slobodnog vremena otputujem gdje god poželim i to mi je sasvim dovoljno da budem zadovoljna, srećna i zahvalna na svemu.
Amela, da li je bilo problema prije 18 godina kada ste pokretale biznis?
– Svakako da je bilo problema, ima ih i danas, i to je sastavni dio života, bitisanja i postojanja. Početnički problemi su bili mnogo teži nego sadašnji. Mnogo puta je tada dolazilo do preispitivanja da li nastaviti, imamo li snage da se borimo… Put do uspjeha je veoma trnovit. Treba da budete izuzetno uporni i istrajni, da ne odustanete, ali kada pređete neke barijere, uspone i padove, tek tada spoznate pravo zadovoljstvo i sreću.

“Naš moto je da uvijek treba pomjerati granice mogućeg, tražiti nove i uzbudljive načine za stvaranje novih i jedinstvenih komada koji se izdvajaju iz gomile”

-

Čime se vodite u poslu?
– U poslu se prvenstveno vodimo time da budemo inovativne i akcenat stavljamo na kvalitet i udobnost. Vodimo se time da uvijek budemo u korak sa svijetom, ili pak ispred. Nastojimo da naš brend i sve što predstavljamo bude prepoznatljivo po visokom kvalitetu i inovativnim dizajnima. Naš moto je da uvijek treba pomjerati granice mogućeg i tražiti nove i uzbudljive načine za stvaranje novih i jedinstvenih komada koji se izdvajaju iz gomile.
Koje su prednosti porodičnog biznisa?
– Dopada mi se to što pitate samo za prednosti, a ne i za mane (smijeh). Prednosti su mnogobrojne, ali i izazovi. Prednosti su to što možete da organizujete radno vrijeme, što ćete nekada raditi od kuće, što možete da planirate odmor kada želite, što ste sam svoj gazda… Ali, ne mogu da vam govorim samo o prednostima, jer ima i mnogo odgovornosti i mnogo izazova. Porodični biznis i preduzetništvo samo po sebi je veoma hrabar korak, posebno za žene. Zna da bude jako interesantno, a zna da bude i jako okrutno. Trebate da budete veoma jaki da bi uspjeli da se borite da deset puta padnete i da svaki put ustanete još jači, a to nije nimalo lako. Trnovit je put, ali vrijedi boriti se i stvarati, jer rad čovjeka održava.
Koji su vam daljnji planovi? Da li ćete da širite brend?
– Dobri planovi su način za postizanje uspjeha u onome što radimo. Dobro osmišljen plan i organizacija smanjuju stres. U životu treba imati cilj i dati sve od sebe da se taj cilj ostvari. Mi uvijek imamo planove, ali i ciljeve na kojima vrijedno radimo. Kada je naš brend u pitanju, od prvog dana kada smo ušli u ovaj “maraton” plan je da se širimo van granica naše zemlje, ali o tome nekom drugom prilikom. Ipak smo tek na početku, a kako rekoh, ovo je dug maraton… Treba ga istrčati, a mi smo sigurne da ćemo dati sve od sebe da dođemo do cilja.

Gracija 212, maj 2023.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO