spot_img

Fenomen zvani pupak

Kao polumjesec, zrno kafe, dugme...

spot_img

Sve je počelo sa Gildom, tačnije sa Ritom Hejvort koja je otkrila pupak u tom filmu i sve zauvijek promijenila, barem na velikom platnu. Bilo je to daleke 1964, bikini tek što je izmišljen i tih godina bio je izložen u kanskim izlozima. A onda je italijanska pjevačica Rafaela Kara 1970. šokirala televizijsku publiku: na početku najgledanije TV emisije u udarnom terminu otpjevala je pjesmu Tuca Tuca, lansirajući istoimeni ples, obučena u kratku majicu koja je potpuno otkrivala stomak. Ali, zahvaljujući Gildi nešto se promijenilo i taj kružić na centralnom dijelu tijela konačno je mogao početi slobodno da diše i slobodno se pokazuje kao pravi simbol senzualnosti. Kao svaki tabu, naravno, povremeno je pupak nestajao i pojavljivao se, a njegova otkrivenost dugo je ocjenjivana opscenom, te je bio podvrgavan cenzurama i u Holivudu. Tek je 1975. godine počelo “masovno” otkrivanje pupka, kada se Šer odvažila da ga pokaže iznenađenim televizijskim gledaocima.

Koji je idealan?

Možda čudan, ali istinit podatak: pupak je i do danas zadržao svojevrsnu privlačnost. Iako smo navikli na sveprisutnu golotinju, na potpuno otkrivanje ostalih dijelova tijela, pupak kao da predstavlja misteriju iskonske ženstvenosti. Krenemo li od njegovog oblika koji je godinama izazivao postavljanje pitanja o idealnom: da li je to polumjesec, zrno kafe, dugme, izduženi trougao ili neki sasvim drugačiji. Istina je da neke djevojke izgledaju ljepše s otkrivenim pupkom od drugih, bez obzira na savršenost ostalih proporcija, i da nije lako odlučiti koji je idealan. A da su pripadnice ljepšeg pola itekako svjesne značaja tog otkrivenog dijela tijela govori podatak da raste broj onih koje se podvrgavaju estetskim zahvatima: plastični hirurzi mini liftingom nastoje da uljepšaju taj delikatan dio tijela, pogotovo nakon poroda. Povećavanjem kilaže raste i rizik od gubitka tonusa i elastičnosti, te je sve više mladih majki koje se odlučuju na hirurški zahvat.

Kraljevski

-

One najsretnije ga pokazuju kao mali trofej. Britanska glumica Kira Najtli, naprimjer, ne ustručava se da pokaže pupak sa pirsingom i na crvenom tepihu, dok je Drju Barimor svoj ukrasila tetovažom, slatkim leptirićem u boji. Zatim, ne tako mršava Šakira, ponosna na savršeno ženstvene bokove i zategnut stomak, koja građu i elastičnost tijela može da zahvali trbušnom plesu, u kojem je nenadmašna majstorica. Bez pupka izloženog pogledima Šakirin ples sasvim sigurno bi izgubio na senzualnosti i privlačnosti. Kako se često spominje u žutoj štampi, pupak nekada bude i njen istinski protagonista. Tako je 2008. Rijanin proglašen najseksi pupkom na svijetu. Poznat je i neobičan pupak supermodela Karoline Kurkove, kojega nije moguće opisati, treba vidjeti to nešto što podsjeća na nevješto ispeglanu kožu. Toliko je čudan da ga majstori fotošopa znaju naknadno nacrtati. Veoma je fotografisan i pupak australijskog modela Ejbi Li Keršou, čija je tajna, kako kaže, baby food dijeta na bazi homogenisanih proizvoda.

I, na kraju, onaj o kojem se prije nekoliko godina najviše pričalo, kraljevski pupak Kejt Midlton, koja je kao studentkinja 2002. nastupila na humanitarnoj modnoj reviji, kada ju je današnji muž i primijetio. Haljina nije bila nikakvo remek-djelo, ali je Kejt u njoj pokazala savršenu građu i potpuno otkriven stomak, a Vilijam je bio oduševljen. Kao svi Englezi, tako i Kejt sigurno zna da je Dijana 1991. skandalizovala Kraljevstvo pojavom u bikiniju na jednoj jahti u blizini Sardinije. Ali, to su zaista bila druga vremena.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO