spot_img

Filmski triptih važan produkt nematerijalne kulturne baštine

Muzika koju je komponovao Dejan Božović za dokumentarne filmove "Predaja Skadra", "Balkanski ratovi" i "Krunisanje kralja Nikole" predstavlja važan produkt nematerijalne kulturne baštine, saopšteno je na promociji filmskog triptiha.

spot_img

Promocijom filmske muzike, u produkciji Muzičkog centra Crne Gore, obilježen je Dan RTCG.

Muzikološkinja Jelena Jovanović Nikolić kazala je da dokumentarni filmovi, brižljivo čuvani snimci Crnogorske kinoteke, predstavljaju arhivske materijale prikupljane iz arhiva Beča, Pariza i Moskve, a da su zahvaljujući muzici, dobili još opipljiviji iskaz, sublimiran i upotpunjen zvučnoću.

Ukazala je da kad se muzikolozi bave izučavanjem primjenjene muzike,one koja je izašla iz svog tradicionalnog prostra, najčešće su usmjereni na igrane ili dokumentarne filmovi iza kojih stoji reditelj.

„Međutim, mi ovdje govorimo o nijemim filmovima, istorijskim dokumentima i u tom krugu stvaranja muzike i finalnog projekta, falila je figura reditelja. Time je kompozitorski posao bio izazovniji i nosio je više odgovornosti“, navela je Jovanović Nikolić.

Pojasnila je da je uloga muzike u ovom projektu na nivou naracije i forme, i da, pored ostalog, ima ulogu da podstakne emocije, izrazi ekspresije likova, ili anticipira ono što će uslijediti, kao i da, na nivou forme, zaokruži cijeli dramaturški tok.

-

„Pokazalo se da je primjenjena muzika veoma važan produkt nematerijalne kulturne baštine o kome do sada u našoj istoriji nije vođeno dovoljno brige. U prilog tome govori da nismo sačuvali važne partiture, a vrlo često ni arhivske snimke koji su izuzetno važni za nacionalni i kulturni identitet jednog naroda, a valorizovani kroz stvaralaštvo kompozitora“, rekla je Jovanović Nikolić.

Ocijenila je da je muzika koja je komponovana za nešto što se tiče crnogorske istorije i predanja temelj za sve buduće istraživačke poduhvate i sadejstvo kako pozorišta i muzike, tako i filma dokumentarnog i igranog.

„Na taj način čuvamo ono što je naša kulturna baština“, istakla je Jovanović Nikolić.

Kompozitor Dejan Božović kazao je da mu je motiv za stvaranje bila istorijska važnost tih filmova, navodeći da je osjetio veliku potrebu da svojom muzikom doprinese da filmovi dobiju novi život.

„Preko tri mjeseca je trajao proces pripreme muzike za filmove. Najveći dio vremena sam proveo gledajući filmove. Da biste osjetili miris tog vremena, morali ste da uđete u glave tih ljudi, u srca tih ljudi, u okolnosti tog vremena, da na svoj način osjetite svu muku, patnju, ponos, gorčinu i uzvišenost i da sa tim nabojem krenete u stvaranje muzike“, naveo je Božović.

Kazao je da je različite emocije doživljavao pripremajući muziku.

„Stvarajući muziku za Krunisanje kralja Nikole, osjećao sam veliki ponos. To je uticalo na izbor muzičkog aparata, zvuk grandioznog, koji sam htio da bude prisutan na filmovima. Nadam se da sam napravio tri stilski različita filma što se tiče muzike, a da su svi kao jedna cjelina povezani u jednu nit“, rekao je Božović.

Istakao je da je njegov pristup takav da kad stvara muziku radi bez optrerećenja.

„Ne sumnjam u sebe. To je nešto što je u vama. Vi želite to i samo tražite način kako to da postignete“, naveo je Božović.

Rekao je da je imao pozive iz inostranstva da se filmovi prevedu na druge jezike i da se na taj način plasiraju svugdje po svijetu.

„Bio bih srećan da to tako bude i mislim da to treba da bude put da naša arhiva obiđe svijet i da ljudi što bolje upoznaju našu istoriju i nas kao narod“, zaključio je Božović.

Projekat je podržao PAM, a promocija je realizovana u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i RTCG.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO