spot_img

Formula za sreću

Kao matematika i fizika, i sreća može biti pitanje formula i pravila. Slijedite “nauku o sreći” kako biste se bolje osjećali u vlastitoj koži

spot_img

Dobro raspoloženje i nastojanje da budemo otvoreni ne zavise samo od našeg društvenog života i stila, od posla ili porodice koji nas okružuju. Prema naučnom istraživanju, značajan uticaj ima i DNA, i to 20 % kod muškaraca i 30 % kod žena. Dakle, nema načina da otklonimo loše raspoloženje i nervozu i budemo sretni? Nije baš tako.

Globalna kriza ne pomaže nam da gledamo pozitivno na budućnost, ali često se dešava da neke osobe stvaraju iskrivljen odnos između istinske sreće i one koju zapažaju. Današnji ograničeni društveni odnosi ne daju priliku ljudima da podijele s drugima trenutke sreće. Mobitel, kompjuter i TV nam prave društvo, ali ekrani s kojih stižu informacije, muzika i svjetlost ne prenose emocije i sjećanja. Sreća nam je nadohvat ruke, ali ponekad najmanje pažnje poklanjamo stvarima koje nam daruju najjače osjećaje unutrašnjeg blagostanja i zanemarujemo ih. Potrebno je stimulisati osjećaj sreće koristeći neke od sljedećih strategija:

DRUŽENJE Društveni odnosi su sve. Kratak razgovor s kolegom na radnom mjestu, nekoliko riječi s komšijama ili prodavačem stavljaju nas u komunikaciju sa čitavim svijetom osjećaja koji sami nikada ne možemo stvoriti. Prijatelji su nam oslonac i izvor našeg blagostanja, i tokom života nikada ne smijemo zanemariti ovaj izuzetno važan društveni odnos.

OSMIJEH NA LICU Pada kiša, loše ste volje već od ranog jutra, dobili ste neugodnu vijest – ne dajte da vas obuzme neraspoloženje. Pogledajte oko sebe i razmislite o drugim područjima vašeg života gdje sve funkcioniše kako treba – bez uživljavanja, kao da ste posmatrač sa strane. Svi problemi će izgledati lakši za prevazilaženje.

Sto osmijeha dnevno

-

NE PRETJERUJTE SA SAMOKRITIKOM Ne budite prezahtjevni prema sebi. Poklonite samoj sebi komplimente za ono što činite svakog dana, svake nedjelje, mjeseca, godine. Uvijek postoje situacije koje mogu da vas oneraspolože: dijeta koja ne daje rezultate, loša ocjena djeteta u školi, svađa s partnerom… Pokušajte da postignete da vam sve odmah ne izgleda crno, reagujte i pronađite novu pobjedničku strategiju.

PORODICA KAO IZVOR BLAGOSTANJA Stvaranje zajedničkih ciljeva s partnerom i djecom pomoći će da se osjećate kao tim i da se s optimizmom suočite sa svakodnevnim izazovima. Osjećaj jedinstva znači imati više razumijevanja prema članovima porodice, više se uključiti u njihove živote, ali i prevazići probleme s više povjerenja.

PROMIJENITE NAČIN RAZMIŠLJANJA Optimisti vjeruju da svaki postignuti uspjeh zavisi od njih samih, od njihove sposobnosti prilagođavanja, dok se pesimisti ne osjećaju na visini zadataka, smatrajući da su malo ili nikako zaslužni za vlastite uspjehe i nagrade. Važno je da ne dozvolimo da nas samelju svakodnevnica, rutina, problematične situacije i svi drugi faktori koji čine život. Moramo ih prevazići i ići dalje, razmišljajući i upravljajući se prema višim i važnijim ciljevima.

VODITE “DNEVNIK SREĆE” Zapisujte samo dobre stvari koje vam se dogode tokom dana. Kratka i ugodna šetnja, telefonski razgovor s dobrom prijateljicom, popodne provedeno u igri s djecom, romantični trenuci s partnerom… Kada vidite stranice pune ugodnih sjećanja i ponovo ih pročitate shvatićete da ste okruženi srećom.

Ne čekajte da sreća stigne odnekud spolja ili da vas potpuno obuzme: gradite je svakodnevno uz optimizam, stimulišući je uz pomoć jednostavnih postupaka.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO