spot_img

Gdje je jesen, tu je kesten

Kesten uvijek povezujemo s mirisima jeseni, ima široku primjenu u kulinarstvu, a zbog ljekovitih osobina i u farmaceutskoj industriji

spot_img

Kesten spada u kategoriju suvog voća, a miris pečenog kestena jedan je od prvih nagovještaja jeseni. Pitomi kesten je blagog, slatkastog ukusa. Radi se o namirnici visoke energetske vrijednosti koja sadrži minerale i vitamine A, B i C grupe. Zbog svojih ljekovitih sastojaka koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata.

Drvo kestena bilo je poznato u Kini i Japanu davno prije nego što su ih rimske legije donijele u Evropu. Pečeni kesten prodavao se na ulicama Rima u 16. vijeka kao što se prodaje i danas zimi u mnogim gradovima Starog kontinenta. Iako je plod vrlo hranljiv, dosta se teško vari. U 100 grama sirovog kestena nalazi se: 2 grama masti, 8,1 gram dijetalnih vlakana, 2 grama proteina i 45 grama ugljenih hidrata.

Kesten je namirnica svojstvenog mirisa sa širokom primjenom u kulinarstvu. Za razliku od oraha i lješnika, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je skrob, pa se od njega može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje hljeba i peciva. Brašno od kestena pogodno je za ishranu starijih osoba i djece, jer se lako vari. Ovo orašasto voće sadrži i minerale, poput kalijuma i fosfora, ali i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijumom a siromašan natrijumom, preporučuje se bolesnicima s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cookist (@cookist)

Kestenje pečeno na otvorenoj vatri dočarava duh jeseni. Oguljeni kesten može se kuvati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili dinstati na puteru za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u supu ili u sosove koji se poslužuju uz divljač. Ujedno, kesten-pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu poslasticu.

Kod kupovine kestena plodovi trebaju biti veći, sjajni, bez rupica na kori, što je znak da su zdravi. Kad ih uzmete u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresete. Kesten se može čuvati na hladnom mjestu do 15 dana.

Džem od kestena

-

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO