spot_img

KEEP CALM AND EAT – ICE CREAM

Tokom ljetnjih vrućina mnogo je onih koji pojedu sladoled umjesto obroka. Da li postupaju ispravno, može li sladoled zaista zamijeniti kompletan obrok?

spot_img

Sladoled je hranjiv, ukusan i osvježavajući. Kremasti je bogat hranjivim sastojcima neophodnim za zdravu ishranu, dok je voćni, bez dodanog mlijeka, laganiji i manje kaloričan, bogatiji je vitaminima i mineralima, te se preporučuje djeci. Zamijeniti obrok mliječnim sladoledom može da osvježi i zadovolji nepce, pogotovo za vrijeme ljetnjih vrućina, a može da postane kompletan obrok ako mu dodamo neko sezonsko voće i koji integralni keks. Na taj način unosimo jednaku količinu kalorija kao uobičajenim ručkom, a prednost je što osjećamo sitost bez osjećaja da smo opteretili želudac. Kada se poslije takvog obroka vratimo na posao neće biti uobičajenih pojava pospanosti i nedostatka koncentracije, a ako ga pojedemo nakon fizičke aktivnosti, osjetićemo kako smo opet puni energije.

Sladoled za užinu

Ako želite da izgubite na težini, važno je da zapamtite: dnevni unos kalorija nikada ne smije biti manji od 1.200, te ako dnevni obrok zamijenite sladoledom, obavezno pojedite užinu, a za večeru ribu ili komad bijelog mesa, povrće i krišku integralnog hljeba. Nećete narušiti nijedno pravilo uravnotežene ishrane budete li se pridržavali navedenog, s tim da sladoled može da zamijeni obrok najviše dva do tri puta nedjeljno.

Popodnevna užina je takođe veoma važan obrok, pogotovo kod dijeta: pomaže da prekinemo dug period između ručka i večere i ne budemo previše gladni kad sjednemo za sto. Važno je da užina bude ukusna, svakog dana drugačija, ne pretjerano obilna, ali nikako ni preskromna. Nutricionisti su izračunali da užina treba da pokriva od 10 do 15% dnevnog unosa kalorija, što je od 100 do 250. Za užinu je možda najpraktičniji sendvič sladoled s keksom (najviše ga vole djeca), ali i običan kornet ili sladoled na štapiću. Koji ćete da izaberete zavisi od toga koliko kalorija možete sebi da dozvolite i koji sladoled volite. Što se tiče kalorija, na svakom industrijski pakovanom postoji kalorijska vrijednost, a ako ga kupujete u poslastičarnici, kaloričniji su kremasti s dodatkom čokolade, lješnika, suvog voća i slično, od voćnih.

Ljeti je sladoled i osnovni desert. Dobru večeru ili porodični ručak najviše volimo da završimo sladoledom, jer je izbor ogroman, bezbroj je ukusnih i različitih mogućnosti, a priprema i serviranje su jednostavni. Ako je obrok bio bogat i kaloričan, najbolje je pojesti voćni ili sorbe. Ukoliko je obrok bio dijetalni, obogatite ga voćnom salatom s dodatkom sladoleda od vanile ili sladoled-tortom. Razlog više da obrok završite sladoledom, naročito sorbeom: pojedena iza obroka, ne previše proždrljivo, hladna hrana pospješuje protok krvi kroz želudac, ubrzavajući probavne procese.

-

Važno je da znate

Za zdravo uživanje u sladoledu važno je biti oprezan, umjeren i imati na umu sljedeće: djeci ne treba uskraćivati sladoled, ali on nikada ne smije da bude zamjena za obrok; ljeti je najbolje izbjegavati sve vrste sladoleda koji sadrže jaja ili kreme na bazi jaja i pavlake; sladoled treba kupovati na frekventnim mjestima, sigurnije je da je svjež; sladoled ne smije biti ni premekan ni prečvrst, ako osjetimo kristaliće i peckanje na jeziku, znači da je omjer sastojaka nepravilan ili je sladoled bio više puta odmrzavan i zamrzavan; preintenzivan ukus ukazuje na dodavanje umjetnih aroma; sladoled jedite u malim zalogajima, neka se lagano otapaju u ustima kako ne biste izazvali grlobolju ili prehladu; u poslastičarnici, svaka posuda sa sladoledom mora da ima svoju kašiku za vađenje sladoleda, ne smiju sve zajedno stajati u jednoj posudi s vodom; prostor u kojem je smješten sladoled mora biti zaštićen staklom, a tragovi rastopljenog sladoleda ukazuju na pregrijavanje prostora i nemar prodavača.

Zašto ne možemo da mu odolimo? Američki naučnici su otkrili da sladoled od vanile skoro trenutno djeluje na dio mozga za ugodne ukuse i izaziva osjećaj sreće. Nije zanemariv podatak da samo jedna kašika sladoleda izaziva osjećaje ugode i sreće, što znači da ne moramo pretjerivati.

Kremasti sladoled od 100 grama sadrži: kalcijum, vitamine A, B2 i B6, mliječne proteine, fosfor, magnezijum, kalijum. Ima oko 145 kalorija, a potrošićete ih za 15 minuta trčanja, 18 plivanja ili 37 hodanja. Voćni ili sladoled na bazi vode duplo će smanjiti potrebno vrijeme za potrošnju unesenih kalorija.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO