spot_img

Glavobolja na godišnjem odmoru

Prvih dana ljetovanja ili prvog dana vikenda na moru javlja se glavobolja. Ako ste pomislili da se to uvijek i samo vama dešava – griješite

spot_img

Normalno je da se pojave napadi glavobolje upravo u trenucima opuštenosti. Uzrok koji pokreće ovu krizu nije dovoljno poznat, ali se zna da dolazi do promjene u nervnim ćelijama i serotoninu, čija se količina smanjuje i redukuje prag bola. Krize variraju od osobe do osobe, zbog učešća različitih faktora individualnog karaktera. Prvi faktor je stres, čije jačanje ili slabljenje uzrokuje glavobolju prvih dana odmora. Sljedeći važan faktor je promjena – klime, zvukova, posebno jakih mirisa i svjetla. Neka hrana, takođe, može da izazove glavobolju: čokolada, alkohol i čuveni natrijev glutaminat, aditiv u mnogim namirnicama. Žene su posebno osjetljive na hormonske promjene vezane za menstrualni ciklus. Glavobolja je, ustvari, najprije ženska bolest. Možete jedino da se odmarate zaštićeni od buke i svjetla. Intenzivan bol onemogućava bilo kakvu aktivnost, a ako je oštar mogu da se jave mučnina i povraćanje.

Stres, nemir, klima-uređaj…

Glavobolja koja se javlja tokom putovanja na odmor je veoma česta pojava. Uzroci mogu biti stres i nemir koji se javljaju pred putovanje, pad krvnog pritiska, klima-uređaj u prevoznom sredstvu, dugotrajan sjedeći položaj. Kako biste izbjegli glavobolje uzrokovane takozvanom putnom groznicom, počnite da se pripremate i organizujete nekoliko dana ranije nego što obično činite. Ako je moguće, napravite dan-dva pauze nakon posla, za organizam ponekad predstavlja preveliki šok nagli prelazak iz mnogobrojnih obaveza u nerad. Dešava se da izlaganje suncu uzrokuje glavobolju umjesto očekivanog opuštanja, jer pretjerana vrućina djeluje na proširenje krvnih sudova, što smanjuje krvni pritisak. Ne zaboravite da stavite sunčane naočare, šešir širokog oboda i da pijete dovoljno vode. Nagla promjena svakodnevnog načina života uvijek je rizičan faktor za pojavljivanje glavobolje.

Promjena svakodnevnog načina života je čest uzrok glavobolje, pa tako i odlazak na odmor. Prestajete da odlazite na posao, nemate više obaveza vezanih za određeno doba dana, te više spavate, ne jedete u isto vrijeme, budni ste do kasno naveče… Iako ste željno čekali sve te promjene, ne prenagljujte i probajte da postepeno mijenjate navike. Tipična pojava svakog odlaska na ljetovanje je skoro drastična promjena ishrane: čokolada, sladoled i alkohol sigurno će biti mnogo zastupljeniji nego inače. Na stranu određene namirnice koje uzrokuju glavobolju, ali mogu da je izazovu i sva pretjerano hladna hrana i piće. Sladoled je poželjno konzumirati u manjim količinama, a hladno piće pijte u malim gutljajima.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO