Godine su samo broj

spot_img

“Tokom posljednjih pet decenija nisam radila kao u prošloj, 2017. godini”, izjavila je nedavno 70-godišnja Maje Mask koja svojim izgledom i angažmanom prkosi nepisanim modnim pravilima, dokazujući da je, ipak, sve moguće.

Rođena je 19. aprila 1948. godine u Kanadi, odakle je s porodicom preselila u Pretoriju, u Južnoafričku Republiku, gdje je provela djetinjstvo, a 1969. ušla je čak u finale izbora za Miss Južnoafričke Republike. Za inžinjera Elona Maska, kojeg je upoznala u srednjoj školi, udala se godinu kasnije. Dobili su troje djece, sinove Elona i Kimbala i ćerku Tosku, ali Maje nije prestajala da radi. Uz bavljenje modelingom, uspjela je i da magistrira dijetetiku na Univerzitetu u JAR-u, a kasnije i nutricionizam u Kanadi, gdje je preselila s djecom nakon razvoda.

Nastavila je karijeru modela, radila istovremeno nekoliko poslova, prolazila je kroz finansijske krize, vodeći računa da djeci ništa ne nedostaje… “Odrastala sam u veoma opuštenoj, razumnoj, srećnoj i porodici, gdje je bilo puno ljubavi, a isto to sam pružila i svojoj djeci, iako tada nisam puno razmišljala o tome. Danas, kao odrasli, moja kćerka i sinovi su veoma snažne i nezavisne ličnosti, iako često nisam bila uz njih, jer sam morala da radim.”

Vrlo teško je podnijela razvod, od stresa se udebljala, te je jedno vrijeme radila kao pluz size model. Vratila se u formu, ali kaže da joj je od tada hrana slabost i da je naučila kako da se kontroliše.

Najstarija ambasadorka brenda

Maje je često krasila naslovne stranice mnogobrojnih časopisa kao što su NewYork Magazine, Elle, L’Officiel, Vogue, pojavila se 2013. u spotu za pjesmu Haunted slavne Bijonse, u brojnim Revlon kampanjama, a u septembru prošle godine postala je najstarija ambasadorka jednog brenda, američke kozmetičke kompanije CoverGirl.

Baka je desetoro unučadi, a vjeruje da joj je u karijeri pomoglo to što nije obojila svoju sijedu kosu, da je na cijeni njen prirodan izgled. Priznaje da uživa u bavljenju modelingom, ali da to u njenim godinama ipak podrazumijeva i određene izazove. “Moram da pazim šta jedem, te svakodnevno planiram svoje obroke kako se ne bih udebljala. Ipak se to ponekada desi, kao naprimjer na otvaranju restorana moga sina Kimbala, znala sam da sam pojela previše. Onda tokom naredne dvije sedmice strogo pazim šta jedem, a inače nosim veličinu 42 i nisam premršava”, kaže Maje, te dodaje da je njen recept za dobar izgled redovna fizička aktivnost, a i činjenica da jede samo hranu koju voli, te da joj nikada ne pada na pamet da jede nešto zdravo, ako to nije i ukusno.

Pored modelinga bavi dijetetikom i nutricionizmom, te često putuje i održava predavanja. Vodi bogat društveni život, pojavljuje se na mnogim prestižnim i glamuroznim dešavanjima, a fotografije sa crvenog tepiha i snimanja objavljuje na Instagramu, na zadovoljstvo preko 100.000 pratilaca, oduševljenih njenim originalnim stilom.

Priredila Snežana Crkvenjaš

GRACIJA 126/2. mart 2018.

 

 

Možda vas zanima

spot_img

NEDAVNO OBJAVLJENO